Dette er en kronik skrevet af en ekstern kronikør. Jyllands-Posten skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof. Vil du skrive en kronik? Læs hvordan her.

Socialrådgiver: Nej, kontanthjælpsloftet skal ikke rulles tilbage

De mange dundertaler om at rulle kontanthjælpsloftet tilbage gør det ikke bedre for de mange kontanthjælpsmodtagere. For det er det samme som at sige, at det er okay at opbevare en gruppe mennesker i en syltekrukke.

Artiklens øverste billede
Tegning: Rasmus Sand Høyer

Her i valgkampen er kontanthjælpsloftet igen blevet en varm kartoffel. Det kontanthjælpsloft, som blev indført den 1. oktober 2016, kun få måneder efter at den daværende Venstre-regering også havde indført 225-timers-reglen. Argumentet var, at vi havde alt for mange på passiv forsørgelse, og det skulle betale sig at arbejde. Derfor skulle der indføres et loft for, hvor meget man som kontanthjælpsmodtager kunne modtage i ydelse. Forventningen var, at flere ville forlade kontanthjælpssystemet og overgå til ordinær beskæftigelse.

Igennem snart tre år har kontanthjælpsloftet været særdeles udskældt. Modstandere af loftet, særligt venstrefløjen mente, at det ville øge uligheden endnu mere og ikke kun skabe fattigdom, men også sende børn på gaden. For nu havde forældre på kontanthjælp ikke længere råd til at brødføde deres børn.

Helt så galt er det ikke gået. Vi har heldigvis ikke set børn på gaden – endnu. Men den 3. december 2018 kom der en rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som fastslog, at der nu var 64.500 relativt fattige børn i Danmark affødt af kontanthjælpsloftet.

Syge skal slet ikke være på kontanthjælp, et punkt, som ikke er nævnt en eneste gang i denne her valgkamp.

Her i valgkampens hede, hvor vi har en statsministerkandidat, som har udnævnt sig selv som børnenes statsminister, har de to organisationer Mødrehjælpen og Red Barnet fremsat et krav. Statsministerkandidat Mette Frederiksen skal som minimum sige, at hun vil halvere antallet af fattige børn i Danmark, som lever under den relative fattigdomsgrænse fra de nuværende 64.500 til 32.250 børn – i løbet af den kommende regeringsperiode. Ellers kan hun ikke kalde sig for børnenes statsminister.

Endvidere udtalte Dorthe Ploug Hansen, National Chef i Red Barnet, følgende:

»Vi mener, det eneste realistiske for at nå i mål med at bekæmpe børnefattigdommen er at fjerne fattigdomsydelserne, herunder kontanthjælpsloftet.«

De to organisationer bakkes op af partierne Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Alternativet og De Radikale.

Det er et faktum, at der ikke er kommet mange flere i arbejde på baggrund af kontanthjælpsloftet. Dette konkluderede Finansministeriet den 25. april 2019 i en ny rapport. De to tiltag, kontanthjælpsloftet og 225-timers-reglen, har kun fået 450 borgere i job – med en mærkbar usikkerhed vel at mærke, så der er reelt snarere tale om mellem 250 og 310 personer. Det vil være synd at sige, at kontanthjælpsloftet har haft en gavnlig effekt med at få folk fra passiv forsørgelse i job.

Så hvad skyldes det så, at pisken, kontanthjælpsloftet, som nu har afstedkommet 64.500 relativt fattige børn i Danmark, ikke har fået flere i arbejde?

Lad mig slå fast én gang for alle: jeg bifalder på ingen måde børnefattigdom i Danmark. Men efter min mening er kontanthjælpsloftet, isoleret set, ikke årsagen til fattigdommen – det er vores nuværende beskæftigelsessystem til gengæld.

Der, hvor filmen helt og aldeles er knækket, er, at vi med et inferno af reformer gennem de sidste 10 år har fået skabt et beskæftigelsessystem, hvor det er blevet legitimt at placeret syge på kontanthjælp.

Vi har derfor fået to målgrupper for kontanthjælp – jobparate og aktivitetsparate.

De jobparate, som ordet siger, er dem, som er vurderet til at være parate til at tage et job i dag. Ser vi alene på den gruppe af borgere ud fra, at de er arbejdsduelige, at vi har højkonjunktur, at der er mangel på arbejdskraft, så er en kontanthjælp med loft for en midlertidig periode i mine øjne helt o.k. Vi må alle spænde livremmen ind, når vi bliver arbejdsløse for en periode – og tage det arbejde, der er, når der er mangel på arbejdskraft.

De syge har derfor ikke brug for at få rullet et kontanthjælpsloft tilbage. De har derimod brug for at komme helt væk fra kontanthjælpen og langt væk fra jobcentre.

De såkaldte aktivitetsparate er derimod borgere, som modsat de jobparate, har problemer udover ledighed. Altså sygdom og andre belastninger, som forhindrer dem i at gå ud og tage et ordinært arbejde.

Den gruppe fylder næsten 75 pct. af alle kontanthjælpsmodtagere! Og derfor virker regeringens pisk, kontanthjælpsloftet, ikke efter hensigten. Og derfor har vi blandt andet fået skabt en øget relativ fattigdom for 64.500 børn i Danmark.

Der er tale om en meget stor gruppe mennesker, som slet ikke er i stand til at gå ud at tage et arbejde, uanset hvor meget pisk de får. Det er ikke kun skandaløst og hånligt mod vores syge medmennesker, det er også uværdigt. Det er at gøre misbrug af vores laveste sikkerhedsnet, kontanthjælpen, som er en midlertidig ydelse, men som bliver praktiseret som en livsvarig ydelse – for nogen.

At rulle kontanthjælpsloftet tilbage til den oprindelige form er efter min mening ganske enkelt misforstået omsorg.

For jeg kender ingen, som er glade for at være på kontanthjælp. Jeg kender ingen, som har en drøm om at være kontanthjælpsmodtagere. Jeg kender til gengæld rigtig, rigtig mange, som ønsker at komme væk fra kontanthjælpen. De ønsker ikke at være en del af det offentlige system, jobcentrene. Det er ikke på grund af kontanthjælpsloftet, men alene fordi det er så uværdigt, stigmatiserende, marginaliserende og skamfuldt at være på kontanthjælp og i det hele taget at være i jobcentrenes klør.

Syge skal slet ikke være på kontanthjælp, et punkt, som ikke er nævnt en eneste gang i denne her valgkamp.

For det er et faktum, at vi har syge, som sidder håbløst fast på en kontanthjælp – og det eneste, deres medmennesker, politikerne og de humanitære organisationer åbenbart har af ønsker for dem, er, at de får flere penge om måneden ved at rulle kontanthjælpsloftet tilbage. Er det virkelig det bedste, vi kan gøre for vores medmennesker, som er blevet ramt af sygdom og dårligt helbred? At fjerne kontanthjælpsloftet vil give et større økonomisk råderum, som jeg bestemt anerkender kan have en stor betydning for den enkeltes økonomi. Men det får ikke folk væk fra kontanthjælpen. Det får dem ikke væk fra jobcentrets regeltyranni.

Jeg mener derfor også, at det er et ekstremt uambitiøst udspil fra de to førnævnte organisationer og venstrefløjen at sige, at kontanthjælpsloftet skal rulles tilbage for at komme børnefattigdommen til livs. At slå et slag for den politik må alene være for at stå i opposition med en klar mærkesag – uden egentlig at have tænkt nærmere over, hvilke konsekvenser det har for dem, som det drejer sig om, nemlig de syge på kontanthjælp, som er fastlåst i jobcentrets lænker.

Systemet gør absolut intet godt. Jobcentrene nedbryder mennesker frem for at opbygge dem.

Jeg ser det hver dag i mit arbejde som privat socialrådgiver, hvor jeg bistår og rådgiver syge, som skal trækkes igennem umenneskelige forløb i jobcentret. Det er ikke kun noget, jeg oplever, det er nu også blevet bekræftet ved en offentliggjort spørgeskemaundersøgelse fra Psykiatrifonden i samarbejde med Sind den 17. maj 2019. 14.000 sygemeldte medlemmer af fagforbundene Foa, 3F og Dansk Magisterforening deltog. Undersøgelsen viste, at systemet, som skulle bringe sygemeldte tilbage til arbejdsmarkedet, i stedet belastede dem. Hele 67,9 pct. af de sygemeldte, der var tilknyttet jobcentret, oplevede, at det belastede deres livskvalitet i høj grad eller i nogen grad.

De syge har derfor ikke brug for at få rullet et kontanthjælpsloft tilbage. De har derimod brug for at komme helt væk fra kontanthjælpen og langt væk fra jobcentret. Det kan de kun ved at blive mødt af et system, som ser dem, og som lytter til dem. Et system, som rent faktisk er gearet til at afklare dem på en værdig og human måde. En afklaring, der enten kan få dem hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet i et evt. fleksjob eller til en førtidspension om nødvendigt.

Så lad os se kendsgerningerne i øjnene. De mange dundertaler om at rulle kontanthjælpsloftet tilbage, gør det ikke bedre for de mange kontanthjælpsmodtagere. For det er det samme som at sige, at det er okay at opbevare en gruppe mennesker i en syltekrukke.

Jeg vil derfor gerne slå et slag for, at vi skal videre i debatten, så syge på kontanthjælp rent faktisk også kan komme videre med deres liv – sammen med deres børn, som tæller en stor del af de ca. 64.500 relativt fattige børn.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.