Dette er en kommentar: Jyllands-Posten har et fast korps af personer, der kommenterer vores samfund. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning.

Skriv en vintersang! Sådan en, hvor det hele ikke er dækket af idyllisk sne

Der er en katastrofal mangel på danske vintersange, som ikke handler om sne og frost.

På Professionshøjskolen Absalon i Nykøbing Falster, hvor jeg underviser til daglig, har vi en meget fin og hyggelig tradition med at synge fællessange, når vi modtager vores nye studerende, ligesom vi også synger sammen, når vi siger farvel til vores dimittender. Begge dele har netop fundet sted for denne gang – her ved slutningen af januar og begyndelsen af februar.

Om sommeren og sensommeren er det ikke noget problem at finde en eller flere årstidssange til hhv. dimissionen og til modtagelsen af de nye studerende. Det vrimler med sommersange og sensommersange i Højskolesangbogen. Men om vinteren er det et stort problem at finde en passende årstidssang.

Stine Pilgaards fantastiske skildring af den sneløse januar er således undtagelsen, der bekræfter reglen om, at også de nyeste sange, der ellers er skrevet i tiden, hvor klimaforandringerne for alvor er sat ind, som hovedregel fortsat handler om den traditionelle hvide/frostprægede vinter.

Og det er på grund af klimaforandringerne. Langt hovedparten af vintersangene i Højskolesangbogen handler om sne og frost. Og hvor meget man end elsker Christian Winthers romantiske ”Sneen dækker mark og mose” (1828), B.S. Ingemanns lyse ”I sne står urt og busk i skjul” (1831), St. St. Blichers melankolske ”Det er hvidt herude” (1838), Helge Rodes poetiske ”Der er ingenting i verden så stille som sne” (1896) og Jeppe Aakjærs fænomenale naturbeskrivelse og skildringer af folkelivet i ”Spurven sidder stumt bag kvist” (1910) og ”Sneflokke kommer vrimlende” (1916), så passer de ikke rigtig ind til vore dages vinter, hvor der ofte en stor af del tiden ikke ligger sne.

Selv blandt de nyere sange i Højskolesangbogen er der mange, der beskriver den traditionelle vinter med sne og frost, som i virkelighedens verden ikke rigtig forekommer så meget længere. Det gælder for eksempel både Iben Krogsdals i øvrigt meget fine ”Det lyser koldt i februar” (2013) og Niels Brunses ligeledes skønne ”Januar har sne på huen” (2014). 

Blandt de nuværende vintersange i Højskolesangbogen (og her ser jeg bort fra de tidlige forårssange, som også er taget med i bogen under temaet ”Året – Vinter”) er det faktisk kun Tove Ditlevsens ”Februar” (1947) og Stine Pilgaards ”Januar puster sin restløse vilje” (2018), hvori der ikke på den ene eller den anden måde indgår sne og/eller frost.

Stine Pilgaards fantastiske skildring af den sneløse januar er således undtagelsen, der bekræfter reglen om, at også de nyeste sange, der ellers er skrevet i tiden, hvor klimaforandringerne for alvor er sat ind, som hovedregel fortsat handler om den traditionelle hvide/frostprægede vinter.

Så opfordringen til alle poeter rundtomkring i det danske land skal lyde: Skriv en ny vintersang! En vintersang, som vi kan bruge, når vi holder dimission i slutningen af januar og til velkomstarrangementet for de nye studerende, der begynder på deres studier omkring den 1. februar. Og for den sags skyld, som jeg kan foreslå, at vi skal synge, når jeg er ude at holde foredrag rundtomkring i landet om vinteren. Om sommeren er det som sagt ikke noget problem.

Den danske tradition med fællessang fra Højskolesangbogen er det i den grad værd at værne om – og det er der heldigvis også rigtig mange, både unge og gamle, der gerne vil. Men for vintersangenes vedkommende er de fleste af de nuværende sange i Højskolesangbogen altså i øjeblikket udfordret af, at de ikke passer med nutidens klimavirkelighed. Og det er jo synd.

Så til dem, der har evner i den retning: Se at komme i gang med at skrive nye, brugbare vintersange! De vil være meget velkomne!

Så kan vi jo altid synge Jeppe Aakjærs, B.S. Ingemanns, St. St. Blichers og de andre gamle kæmpers vintersange de gange, hvor vi er så heldige, at der rent faktisk ligger sne. Det ville af mange grunde være synd, hvis de geniale, gode, gamle vintersange gled ud af Højskolesangbogen.

Og så til sidst et lille hjertesuk: Personligt ville jeg måske især sætte pris på nogle nye vintersange, som – samtidig med at de ikke handler om frost og sne – heller ikke er præget af den pessimistiske stemning, som man let kunne forfalde til, netop når der er tale om vintersange. Krise og pessimistisk stemning er der nok af i øjeblikket! Det må også kunne lade sig gøre at se det positive i den måde, som den fantastiske danske natur viser sig på i vintermånederne. Med beskrivelser af det friske, ruske-vejr (lidt ligesom i nogle af efterårssangene), de flotte mørke skyer på himlen og det helt særlige røde skær på himlen, som vintersolen efterlader, lige efter at den er gået ned – eller hvad ved jeg. 

Men det vil jeg overlade til poeterne, som har forstand på den slags. Som sagt: Herfra skal blot lyde en opfordring til at skrive en ny, opdateret vintersang. Og gerne flere, så vi har noget at vælge imellem. På forhånd mange tak!

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.