Har Nets overhovedet nogen værdier? Nets kan lære noget af Noma
Gå forrest, kig nedad, og få alle med. Se, dét er et godt bonusprogram.
PALO ALTO
Hver gang du svinger dit dankort, varmer det så ikke dit hjerte at vide, at du lige nu er i gang med at forgylde toppen af ledelsen i Nets? Nets er stort set umulig at komme uden om, fordi firmaet forbinder banker, virksomheder og forbrugere gennem de digitale betalingsløsninger.
Nets står blandt andet bag Dankort, Betalingsservice og NemID. Og sammen med Postnord ejer Nets e-Boks.
Selv om det ikke er alle, der kan få lov til at komme med i det lukrative bonusprogram i Nets, mener selskabets formand, at der er forståelse blandt medarbejderne. Topchef Bo Nilsson står, ifølge Børsens beregninger, til at score op mod 1,9 mia. kr. ifølge et incitamentsprogram til udvalgte ledere og specialister i virksomheden. Bo Nilsson skaber, ifølge Berlingske, vrede helt ind i erhvervslivets inderste cirkler.
Morgendagens vindere er de virksomheder, som forstår at tilpasse deres organisation og tilgang til kunderne, så såvel struktur som adfærd passer til kundernes ændrede forbrugsmønstre og ikke mindst værdier. Det er en trend, vi i USA kalder for value living.
Vi ønsker at se rigtige autentiske ledere, der favner høj som lav.
Det er stort set umuligt at finde Nets’ værdier i noget som helst, firmaet kommunikerer. Så man kan jo sige, at firmaet i hvert fald ikke gradbøjer noget, det ikke har. Men kan kynisk også konkludere, at firmaet simpelthen ingen værdier har. Nets har selvfølgelig ret til at lave et aktie- og bonusprogram, men det kan undre, at man ikke inkluderer hele organisationen. Selvsagt kan eksempelvis en hr-medarbejder ikke lige smide 100 mio. kr. på bordet for at være med i spillet. Men bidrager hun ikke også til den fælles succes?
En fremgangsmåde som den hos f.eks. Nets betyder hos kunderne en stigende følelse af svigt og utroværdighed. Tag blot danske virksomheder som Skat, Roskilde Bank og IT Factory.
De har alle på hver sin måde svigtet den loyalitet, omverdenen havde til dem. Eller tag United Airlines, som fik massiv dårlig omtale, fordi en betalende kunde blev hevet af et fly. Aktiekursen gik gået massivt ned, efter at videoer af episoden gik verden rundt.
Kigger man i den anden ende af skalaen, kan man kigge på Noma, som gav Ali Sonko (deres opvasker siden 2003) medejerskab i Noma i 2017. Og da Noma endnu en gang skulle modtage endnu en storslået anerkendelse, sendte man ikke René Redzepi, køkkenchef og medejer. Men derimod tog Ali Sonko af sted i fineste og stiveste puds, så han kunne modtage prisen.
Dét er god stil. Som i vanvittig god stil. Og det er klogt. For alle ved, at selv den bedste mad kan ikke blive serveret på beskidte tallerkner.
Vi ønsker at se rigtige, autentiske ledere, der favner høj som lav.
Der er fire hovedtemaer, som provokerer kunderne, og som fører en virksomhed i afgrunden, medmindre der tages aktion:
- Overforbrug: Eksempelvis når virksomheder bygger kæmpestore, nye hovedkontorer, selv om der er mange tomme bygninger, de kunne leje/købe.
- Tankeløshed: Eksempelvis når medarbejdere kører i store biler, mens man siger, at virksomheden er ansvarlig og har et grønt image.
- Sløsethed: Eksempelvis når bygninger står tomme med lyset tændt, især om natten.
- Unødvendigheder: Eksempelvis når ledelsen flyver hele ledergruppen til Mallorca for at lave en ”kick off” eller beder dem bruge to uger på at bestige et bjerg.
Gå forrest, kig nedad, og få alle med. Se, dét er et godt bonusprogram.
Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter