*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Saudi-Arabien har ”købt” Trumps første udenlandsrejse

Trump skal på en ”treenighedsrejse”, hvor han favner de tre største religioner.

Mens jorden bliver stadig varmere under Donald Trump hjemme i USA, vælger præsidenten at drage af sted på sin første udenlandsrejse i næste uge. Også på dette punkt må vi sande, at han er utraditionel. Normalt plejer de amerikanske præsidenter at besøge enten Canada eller Mexico på deres første officielle udenlandske besøg. Det viser, hvor deres prioritet ligger. Trump har til gengæld valgt en ”treenighedsrejse” – Vatikanstaten, Israel/Palæstina og Saudi-Arabien. Efter det slutter han af med et Nato-møde.

En ”treenighedsrejse”, hvor Trump favner de tre største religioner, skal ses ud fra et større politisk og økonomisk perspektiv – ikke kun personlig forfængelighed.

Umiddelbart kan man undre sig over, hvorfor Trump har besluttet at besøge Vatikanstaten. Paven har langet kraftigt ud efter ham og sågar kaldt ham for ”den falske profet”, mens han førte valgkamp. Det må hænge sammen med Trumps fortælling om, at han vil samle de tre største religioner mod det, som han ser som en af verdens største trusler, nemlig islamisk terror. Vatikanet kan jo ikke bidrage ret meget i forhold til terrorbekæmpelsen, men det er fint at have paven med i treenigheden. Desuden betyder kristendommen meget for folk i USA, og Trump er ikke dårligt stillet ved at være på god fod med paven.

Det er til gengæld ikke nogen overraskelse, at Trump besøger Israel. Under valgkampen mødtes Trump med den israelske premierminister Benjamin Netanyahu, og de to opfatter hinanden som gensidige allierede. Udover det er Israel-besøget implicit et spark bagud til den tidligere amerikanske præsident Barack Obama. Da han i sin tid foretog sin første rejse til Mellemøsten, besøgte han ikke Israel. Det skabte utilfredshed. Indenrigspolitisk ragede Obama desuden uklar med det jødiske samfund i USA. Ved at besøge Israel så tidligt i sin præsidentperiode får Trump markeret, at han ikke har tænkt sig at følge Obamas linje. Men Israel og Palæstina er også vigtig i forhold til Trumps prioritet i Mellemøsten – udover at Trump som resultatorienteret forretningsmand selv tror, at han kan skabe fred mellem Israel og Palæstina. Og vigtigst: Vil Trump bekæmpe terror, må han gå imod Iran, som han anser for at være en stor trussel mod verdensfreden, fordi landet gøder jorden for terrorisme. Denne opfattelse deler han med israelerne og flere sunnimuslimske lande. Trump har truet med at ophæve Irans atomaftale, men der skal mere til for at bremse den voksende terrorfare.

Det er dog ikke nok kun at have Israel på sin side i kampen mod terror. Trump er nødt til også at have de sunnimuslimske lande med. Det er her, at Saudi-Arabien kommer ind i billedet. Saudi-Arabien er et af de dominerende sunnimuslimske lande. Det er Tyrkiet også, men den tyrkiske præsident Recep Erdogan har netop været på besøg i Washington og har allerede etableret en god kontakt. Så på trods af at Saudi-Arabien er et fundamentalistisk land, hvor wahabisme er statsideologien, hvor deres undervisningsbøger indeholder had mod jøder og kristne, hvor kvinder og mindretal ingen rettigheder har, bliver landet betragtet som en vigtig brik i forhold til Iran og kampen mod terror.

Man skal heller ikke glemme, at Trump er forretningsmand – måske mere end noget andet; han kalder sig selv for “job-præsident”, og det er økonomi og beskæftigelse, som er hans stærkeste kort for at få succes. Saudi-Arabien har lovet at investere 40 mia. dollar i amerikanske arbejdspladser og købe endnu flere våben; landet er allerede det land, der køber flest våben fra USA. På en måde kan man sige, at Saudi-Arabien dermed også har købt sig til at blive det første land, han besøger.

Trump er ikke optaget af den enkelte muslim eller de enkelte befolkninger; han allierer sig med regimerne og regeringerne. Hvor Obama ville alliere sig med folket, siger Trump, at USA ikke vil blande sig i de enkelte landes indre forhold. Det er derfor, han kan tage imod Erdogan uden forbehold og besøge et land som Saudi-Arabien på trods af, han under valgkampen pegede på, at landet har problemer med menneskerettigheder.

Det, der er vigtigt for Trump, er først og fremmest det, som er mest gavnligt for USA – USA først. Så hvis han vil bekæmpe Islamisk Stat og al-Qaeda, som er sunnimuslimer, kan det kun ske i alliance med de sunnimuslimske regeringer og Israel. Det, som samler dem, er hadet til Iran.

Der ligger dermed en strategi bag Trumps første officielle udenlandsrejse og en prioritet, der ikke kun handler om, at det er smart at kunne sige: »Nu besøger jeg kristendommen, jødedommen og islam og ”forener dem mod terror”.« Bag rejsen ligger der ganske gennemtænkt kynisk business og realpolitik.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce

Blog: Sherin Khankan: Islamist eller fuldstændig utilregnelig

Jaleh Tavakoli
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer.

Blog: Er ansvar for menneskeliv og velfærd ikke mere værd?

Signe Munk
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her