Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Det går ud over patientsikkerheden, når lægers arbejdsmiljø lider

Stor arbejdsmængde og tidspres på sygehusene går både ud over personalet og patienterne. Men desværre er de påbud, Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, ikke enestående. I Yngre Læger har vi også dokumenteret, at læger risikerer at give en mindre god behandling, når deres arbejdsmiljø er dårligt.

Artiklens øverste billede
Løfter om behandling og balancen mellem opgaver i sundhedsvæsenet og antallet af ansatte til at løse dem skal følges ad. Arkivillustration: Rasmus Sand Høyer

Næsten halvdelen af lægerne på sygehusene oplever i lav eller meget lav grad, at de har den fornødne tid til deres arbejdsopgaver. Halvdelen af lægerne fortæller i samme landsdækkende undersøgelse, at de ikke mener, at bemandingen på deres arbejdsplads passer til antallet af og typen af arbejdsopgaver. 45 pct. oplever, at arbejdstempoet er for højt. Og hele 66 pct. siger, at de i nogen grad, i høj grad eller i meget høj grad er påvirket af arbejdsrelateret stress.

Undersøgelsen, som 4.500 yngre læger har deltaget i, dokumenterer desuden, at der er en direkte sammenhæng mellem arbejdsmiljø og behandlingskvaliteten. Næsten alle læger, der har et godt arbejdsmiljø, vurderer at behandlingskvaliteten på deres afdeling er god. Men det gælder kun for under halvdelen af dem, der vurderer, at deres arbejdsmiljø er dårligt.

Arbejdstilsynets påbud og tallene om lægers arbejdsmiljø er alarmerende. Og de skal tages alvorligt.

Som formand for mere end 13.000 læger på hospitalerne kommer de mange påbud fra Arbejdstilsynet ikke bag på mig. Ofte bliver de givet til afdelinger, hvor lægerne allerede på andre måder har gjort opmærksom på, at arbejdsmængderne er for store. Der er ingen tvivl om, at sundhedsvæsenet er alt for presset mange steder. Mængden af opgaver stemmer ikke overens med antallet af hænder til at løse dem. Og det kan ikke undgås, at mangel på ressourcer og for stort arbejdspres kan mærkes på kvaliteten af den behandling, som patienterne får.​​​

Jeg er derfor overbevist om, at de påbud, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, ikke er enlige svaler. Tilsvarende påbud vil kunne gives mange andre steder, hvor mængden af opgaver og antallet af patienter ikke stemmer overens med antallet af medarbejdere.

Arbejdstilsynets påbud og tallene om lægers arbejdsmiljø er alarmerende. Og de skal tages alvorligt, for de vidner om et sundhedsvæsen, der mange steder er så presset, at det går ud over patientsikkerheden.

Spørgsmålet er, hvor mange gange skal vi dokumentere, at læger risikerer at give en mindre god behandling, når deres arbejdsmiljø er dårligt, før politikerne lytter?

Løfter om behandling og balancen mellem opgaver i sundhedsvæsenet og antallet af ansatte til at løse dem, skal følges ad. Resultaterne i vores undersøgelse viser jo vejen: Er arbejdsmiljøet i orden, det vil sige, passer bemandingen til antallet og typen af arbejdsopgaver, har man som læge (og øvrig sundhedsansat) den fornødne tid til rådighed, og er arbejdstempoet passende, så er patientsikkerheden også god. Det er den vej, vi skal gå.​​​

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.