Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Niqab-forkæmper taler med to tunger

Forretningsmanden og politikeren Rachid Nekkaz støtter de mest åbenlyse symboler på kvindelig undertrykkelse: niqab, burka og burkini.

Artiklens øverste billede
Den algeriske rigmand Rachid Nekkaz dukkede den 11. september op foran Christiansborg for at betale de bøder, der er blevet udstedt til kvinder, der har forbrudt sig mod tildækningsforbuddet. I marts proklamerede han, at han ville betale samtlige bøder, der måtte blive udstedt i Danmark. Foto: Andreas Haubjerg/Polfoto

Den algeriske forretningsmand og politiker Rachid Nekkaz intensiverer sine aktioner, mediestunts og demonstrationer rundt om i Europa. Man sporer mange modsigelser i hans budskaber, når han henvender sig til et internationalt publikum, versus når han taler til et algerisk publikum. Med andre ord: Han taler med to tunger. Hans såkaldte kamp for ”friheder” virker som et salafistisk promoverende projekt. Mange algeriere opfatter hans kamp som et direkte svigt i forhold til det, der især skete i 1990’ernes Algeriet.

Rachid Nekkaz sammenligner i sin nyeste optræden Danmark med det diktatoriske regime i Algeriet. Det radikale folketingsmedlem Sofie Carsten Nielsen fik en god snak med ham og viste dermed sine fine franskkundskaber. Men lige så snart hun blev færdig med at tale med ham, skiftede Rachid Nekkaz straks til selfieoptionen og arabisk sprog for at afslutte udsendelsen. Her henvendte han sig til algeriere og afslørede dermed sit eget hykleri og sine egne tvetydige og hykleriske påstande. Han afsluttede sådan: »Vi algeriere kæmper for frihed og demokrati over hele verden, i Europa, i Kina... Vi ønsker ikke, at Algeriet bliver et diktatur ligesom Danmark.«

Tidligere i samtalen med Sofie Carsten Nielsen roste han Danmark og sagde, at det er et land, som er kendt for frihed og demokrati. Han deler i øvrigt alle sine demonstrationsepisoder på sin velbesøgte Facebookside efterfulgt af en anmodning rettet mod algeriere om at tilmelde sig hans politiske parti, MJC (Bevægelse for Ungdommen og Ændringen).

Hver aktion uden for Algeriet er en god pr for ham. Hver omtale og hvert interview er et boost til hans medieoptræden. Rachid Nekkaz støtter det mest åbenlyse symbol på et salafistisk og wahhabitisk tilhørsforhold, nemlig niqab, burka og burkini. For få uger siden viste han også sin ubetingede støtte til den kendte islamist og prædikant Tariq Ramadan, som stadig sidder tilbageholdt i et fransk fængsel for diverse voldtægtsanklager. Rachid Nekkaz ønskede også at lave et scoop takket være en omfattende burkiniaktion ved Den Franske Riviera under filmfestivalen i Cannes.

Fremkomsten af den politiske islam i Danmark og Europa skal også bekæmpes, og det gør man ikke ved at betale bøder og ”sponsorere” niqaben.

Man kan ikke bare glemme dem og glemme deres sande kamp for frihed. Katia Bengana var blot 17 år, da hun blev dræbt af islamisterne i Algeriet den 28. februar 1994. Katia nægtede at bære et tørklæde. Et år senere (den 15. februar 1995) var det Nabila Djahnine, som var feminist og formand for foreningen ”Tiyri n Tmettut” i Kabylien (kvindens skrig), der blev dræbt. To år senere (1997) blev den jurastuderende Amel Zenoune Zouani slagtet midt i ramadanmåneden i Sidi-Moussa.

Hun var blot 22 år, og hun nægtede at tage tchador på. Jeg vil helst kalde Rachid Nekkaz ”Niqabens største sponsor”. Han er leder af et politisk parti i Algeriet, og han forbereder sig til præsidentvalget i 2019. Når man tager et hurtigt kig på hans hjemmeside, så kan man tydeligt se, at hans optræden er ren politisk. Det fremgår i øvrigt, at hans parti ønsker at rekruttere 60 lokale repræsentanter i 60 lande, hvor algeriere er stærkt repræsenterede.

Rachid Nekkaz betaler gerne bøder i frihedens navn, han betaler gerne bøder for at fremme en påklædning, der betragtes som værende et omvandrende fængsel for kvinder. Kierkegaards og Grundtvigs lys trænger ikke gennem de sorte gevandter, hvor der hverken er Kierkegaards frihed eller Grundtvigs fællesskab.


Hans ageren er ovenikøbet arrogant og provokerende. Den har et politisk aspekt. Takket være niqabaktionen foran Christiansborg, lykkedes det ham at føre algerisk politik på dansk jord. To fluer med et smæk. At han direkte eller indirekte håner og latterliggør Danmark som et frit og demokratisk land, er i øvrigt en del af hans budskab. Danmark og Europa skal ikke hærges af salafismen og wahhabismen.

Alle nordafrikanere, som kender og er stolte af deres ældgamle og mangfoldige historie, burde fordømme salafismen og wahhabismen, som stadig hærger hele Nordafrika. Fremkomsten af den politiske islam i Danmark og Europa skal også bekæmpes, og det gør man ikke ved at betale bøder og ”sponsorere” niqaben. Vi burde alle sammen tage afstand og bekæmpe denne mørke og dødbringende ideologi. Og nej, det er meningsløst at bruge neologismen islamofobi, fordi dem, der bruger dette udtryk, ønsker blot at sløre debatten og dermed forbyde kritikken af den politiske islam.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter


Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.