Sig goddag til den nye trend i køkkenet: Madværkstedet - med kødgrydernes comeback

Køkkenet har altid været familiens holdepunkt, men som vi ændrer vores madvaner, følger køkkenet også med. Køkkenet skal derfor nu – igen – være et værksted, hvor vi skal lave “rigtig” og autentisk mad.

Artiklens øverste billede
I mange år har køkkenet været et rum, vi brugte mindre og mindre til at lave mad og i mere og mere som opholdsrum/kontor. Men nu skal køkkenet igen være et madværksted. Foto: PR/Kohler

Der var en tid – for ikke så længe siden endda – hvor køkkenet repræsenterede, hvor meget friværdi vi brugte.

Alle havde ret til et fedt køkken, Smeg var det eneste rigtige køleskab, og vi smed glædeligt 4.000 kr. efter en blender fra KitchenAid i sæsonfarven. Samtalekøkkenet blev et sted, hvor vi ikke længere talte sammen, og ligeså hurtigt som overfloden startede, stoppede den brat igen.

Læser du med fra mobilen, kan du se flere billeder her.

»Intet varer evigt, og krisen har gjort, at vi søger ind til kernen af, hvem vi er.«

Sådan lyder forklaringen fra Anne Louise Stargate, trendforsker og indehaver af Stargate Trendbureau.

»Vi har oplevet at miste fodfæstet og er blevet tvunget til at reflektere over vores liv. I dag søger vi nærhed, autenticitet og fællesskab. I køkkenet har vi genopfundet det nordiske, og på den måde fundet tilbage til vores rødder med det nye nordiske køkken, hvor man går op i lokalforankrede råvarer, og tilberedningen er en fælles proces. Vi finder tryghed og naturligt sammenhold i maden, og det kræver, at køkkenet følger med.«

Boffi relancerer nu det fritstående monoblok-køkken On-Off ST, som med sine smarte foldelåger – der i øvrigt åbnes og lukkes elektronisk – kan gemmes helt væk. Pris oplyses på tlf: 3311 1260. www.bofficopenhagen.com

»Krisen har fået os væk fra brug og smid væk-kulturen. Vi vil have færre og bedre ting, og vi forholder os til bæredygtighed, holdbarhed og genbrug. Det plastikagtige køkken er derfor fortid, og vi vælger i højere grad ærlige, rene og traditionelle materialer som sten og træ.«

I køkkenet kæler manden for rugbrødet

Køkkenet har altid været familiens holdepunkt, men hvor vi før havde en tendens til at lave en hurtig pastaret i vores smarte køkken, mens ungerne lavede lektier ved køkkenbordet, skal vi nu bruge tid på maden.

»I køkkenet skal man få lyst til at lave mad, kæle om sit rugbrød og sylte ting. Derfor er designet råt, maskulint og industrielt, fordi det er praktisk. Og det tiltaler også mændene, som nu oftere end tidligere også står i køkkenet og laver komplicerede retter,« siger Sofie Ladefoged.

Der er dømt luksus med luksus på i Kohlers blå køkken med marmorbordplader. Pris oplyses via: www.kohler.dk
Naturmaterialer som træ er overalt i køkkenbilledet lige nu. Foto: PR/Tvis

»Jeg tror som sådan ikke, at samtalekøkkenet er væk. Men det paradigmeskifte, vi oplever i vores måde at opfatte råvarer og madlavning på, har også ændret kravene til indretningen af køkkenet. Det betyder, at køkkenet skal være et værksted, hvor man kan trække sig tilbage og eksperimentere. Det er processer, der fylder meget, og som både kan ses, høres og duftes. Og det giver os en udfordring med indretningen af køkkenet, der jo ofte ligger i forbindelse med resten af huset,« siger Sofie Ladefoged og fortsætter:

Det mørke, maskuline udtryk er ikke til at komme udenom i værksteds-køkkenet anno 2014. Hvis du ikke har mod på at sætte sorte elementer op i dit køkken, kan du få samme effekt og være lidt med på tendensen ved i stedet at male væggen sort. Foto: PR/Designa

Mørke er en del af det nordiske

I dag giver vi gerne 125 kroner for en lillebitte økologisk kylling, som vi tilbereder med brændenælder fra haven – i hvert fald hvis vi skal have gæster. Og fordi mad igen er blevet et “rigtigt” håndværk, mener Anne Louise Stargate også, at det er en naturlig udvikling, at mændene nu i større grad tager forklædet på.

»For få år siden var kokkehelten blød som Jamie Oliver eller smørmarineret som brødrene Price. I de senere år har vi set kokken transformere sig til en maskulin helt som Thomas Rohde, der sværger til stenalderkost, Gordon Ramsey, der revser andre kokke for åben skærm, og Chili Klaus, som udsætter kendte mænd for manddomsprøver i form af chilismagning på YouTube. Det, tror jeg, tiltaler mændene, og så er der noget maskulint over at være selvforsynende og lave store anretninger med kød i et industrielt køkken,« siger Anne Louise Stargate.

Det behøver ikke være dyrt at få farve ind. Med Elgigantens Epoq-køkkener kan du f.eks. få ovenstående gule og sorte sag for 14.115 kr. www.epoq.elgiganten.dk

»Hvis man er til det lyse, går man stadig ikke fejl af et hvidt køkken i gode materialer, men udviklingen til det mørke er naturlig, fordi mørket jo sådan set er ligeså stor en del af det nordiske som det lyse udtryk, der har været fremherskende i mange år,« slutter Sofie Ladefoged.

Giv køkkenet et ansigtsløft

Hvis du ikke er ude i den store renovering, er der stadig masser af tricks til let og billigt at forny køkkenet.

Her er et par af dem.

Falske fliser

Foto: www.xl-byg.dk

Boards fra Fibo-Trespo, som har samme egenskaber som keramiske fliser i forhold til at kunne stå imod vandsprøjt og temperaturudsving.

Mal gulvet

Foto: PR/Ikea

Mørkt og dramatisk

Foto: www.jke-design.dk

De nye køkkentendenser

  • Grebsfrie skabe og skuffer – det nye køkken er et værksted, som man kan åbne op og lukke ned.
  • Langtidsholdbare og naturlige materialer uden brug af giftstoffer og helst lokalproducerede.
  • Træmaterialerne er natur-eg og røget eg, sandblæst fyr og ask.
  • Blandt metaller ser man oxideret og patineret stål og også kobber.
  • Andre materialer er keramik, som skal have struktur, og tekstiler, som får et individualiseret præg.
  • Materialerne skal være af en kvalitet, der bliver smukkere med alderen.
  • Det nye køkken har et strømlinet og gennemdesignet udtryk, som kombinerer det industrielle med det æstetiske.
  • Skræddersyet masseproduktion i bæredygtige materialer, hvor man kan kombinere på kryds og tværs for at få sit helt eget køkken.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.