Eksperimentér med møblerne

Kun fantasien sætter grænser i den nye boligtrend, ”Ready Made”, der består i at udforske, omdanne og nytænke de objekter, der omgiver os.

Artiklens øverste billede
Det japanske designstudie Takt har taget fire stole og en rektangulær plade og skabt et moderne og originalt spisebord. Foto: Takt

I tidernes morgen blev den franske kunstner Marcel Duchamp verdenskendt, da han tog et urinal ud af dets vante rammer, udstillede det og kaldte det kunst. Hermed startede han en ny trend, der bestod i at udvælge en række ordinære genstande, sætte dem i en ny kontekst og dermed omdanne dem til kunstværker. Men hvad nu hvis man tog de samme genstande og omdannede dem til design i stedet?

Ready made-design er et spørgsmål om at nytænke objekter og deres brugsfunktioner.

Max Kuwertz, , Designer

»Ready made-design er et spørgsmål om at nytænke objekter og deres brugsfunktioner. Ethvert objekt får sin identitet fra sin kontekst, så hvis du ændrer denne kontekst, kan objektet blive noget helt andet,« forklarer Max Kuwertz fra Studio Balzer Kuwertz, der i forbindelse med sit afgangsprojekt for Köln International School of Design har nyfortolket en række eksisterende genstande for at udforske deres medfødte potentialer.

Blandt andet har han sammen med sin partner Yanik Balzer omdannet to økser til en boghylde, skabt et bord ud af en simpel værktøjskasse, nytænkt en sneskovl som et stolesæde og transformeret en vandkande til en knagerække.

En kreativ reol holdt oppe af økser. Foto: Kuwertz & Balzer

»Ready made er et tilbagevendende tema i designhistorien. Det var netop nyfortolkningen af eksisterende objekter, der gjorde tyske designstudier som Des-In og Neues Design kendte i 70’erne og 80’erne, ligesom store navn som Jasper Morrison har eksperimenteret med ready made-design. I netop disse tider er vi vidner til fremkomsten af en helt ny generation af ready made-designere,« forklarer Max Kuwertz.

Det handler om at ændre sit perspektiv. Se tingene i et nyt lys og interagere med vores omgivelser på en anderledes måde. For hvem har sagt, at en økse er til at hugge brænde med, og en værktøjskasse absolut skal bruges til at opbevare søm og skruer? I det øjeblik vi kan sætte bøger på øksen, bliver den en bogreol, ligesom værktøjskassen bliver et bord, så snart vi kan stille vores tallerken på den, lyder filosofien.

Alle objekter får deres identitet, fra den kontekst de optræder i. Derfor er en række nye designere begyndt at udforske og udfordre traditionelle brugssituationer. Hvorfor ikke lægge en glasplade henover en værktøjskasse og gøre den til et bord, som dette fra Viewpoint? Foto: Kuwertz & Balzer

Så næste gang du får lyst til at kassere dine gamle blomstervaser eller udskifte kommoden i entreen, kan du i stedet forsøge at tænke genstandene ind i en helt ny kontekst og give dem et nyt liv i en ny forklædning. For nogle gange, når vores hjem trænger til et ansigtsløft, er det nok at være en smule kreativ.

»Ready made en form demokratisering af designprocessen. Nu kan vi alle sammen være med til at skabe, bygge og omdanne design, det kræver blot, at vi kigger os omkring og ser muligheder i de objekter, der omgiver os,« pointerer Max Kuwertz.

Når du er træt af din gamle vandkande, behøver du ikke smide den ud. Sæt den i stedet på væggen og giv den et helt nyt liv. Foto: Kuwertz & Balzer

Så er ready made i virkeligheden ikke blot et nyt ord for genbrug, kunne man spørge sig selv. Ikke nødvendigvis, mener Max Kuwertz.

»I min optik kan man kun kalde genbrug for ready made, hvis man er i stand til at genkende de genbrugte objekter. Er der derimod tale om materialer, der er blevet omsmeltet for at skabe nye objekter, falder de ikke længere ind under kategorien ready made,« forklarer han og tilføjer, at ready made ikke nødvendigvis er lavet af brugte genstande.

Investerer du i en Mezzadro eller en Sella af Achille Castiglioni, er det således sikkert og vist, at stolenes dele er spritnye, selv om de oprindelige skitser tog udgangspunkt i allerede eksisterende objekter.

Lys dit hjem op på en anderledes måde med disse ready made-lamper fra Studio Balzer Kuwertz.

»Med vores projekt har vi ønsket at holde det traditionelle designhåndværk i hævd. Vi har ikke blot taget to objekter og limet dem tilfældigt sammen. Nej, vi har bearbejdet, tilpasset og behandlet hver enkel genstand med en høj grad af finesse og opmærksomhed. Teknisk set kan alle bygge deres eget ready made-møbel, men mange nye designere inklusiv os selv tilbyder i dag ready made-møbler, der ligger langt over gør det selv-niveau. Ready made er en designskole som alle andre, så ideelt set bør ready made-møbler følge de samme principper, som er gældende inden for de klassiske designdiscipliner,« afslutter Max Kuwertz.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.