Renovér dit parcelhus rigtigt

Hvordan renoverer du dit parcelhus, så det kommer til at se bedst muligt ud – og hvad kan bedst betale sig, hvis huset senere skal sælges? Få arkitektens og mæglerens bud her.

Artiklens øverste billede

De 450.000 parcelhuse fra 1960’erne og 1970’erne har efterhånden mange år på bagen, men hvordan renoverer man dem, så det bedst kan betale sig? Det har bolius.dk spurgt Danske BoligArkitekter og Nybolig om.

Grundlæggende er parcelhusene gode huse med fine proportioner og linjer

- De fleste af husene er bygget på et solidt skelet med bærende ydervægge og lette indvendige vægge. Det gør det nemt at ændre på rumfordelingen, så de små børneværelser og køkkener, som husene ofte er født med, kan blive større, siger hun.

BILLEDSERIE: Se hvordan andre har renoveret parcelhuset

LÆS OGSÅ: Fordele og ulemper ved huse fra 60’erne og 70’erne

Energirenovér parcelhuset, hvis varmeregningen er stor

Ifølge pressekoordinator i Nybolig, Jesper Elle, skal du ikke forsøge at renovere dig til en gevinst ved salg. Han anbefaler at renovere klassisk og ud fra familiens ønsker, behov og drømme om et bedre liv - så vil du ofte ramme andre med samme behov.

Han peger dog på én, der er blevet ekstra vigtigt at kaste sig over, hvis huset en gang skal sælges.

Energirenovering af parcelhuset

LÆS OGSÅ: Energirenovering af parcelhus fra 1973

Han foreslår ekstra isolering på loftet, nye energirigtige døre og vinduer samt solceller på taget. Og hvis huset stadig har gammelt oliefyr, skal det ud.

Få flere vinduer i parcelhuset

På danskeboligarkitekter.dk er renoverede parcelhuse den hustype, flest besøgende klikker og søger på. Medlem af Danske BoligArkitekter, arkitekt Morten Dalsgaard fra m3 Arkitekter, har lavet en del om- og tilbygninger på 1960’er og 1970’er-huse, og han er enig i, at energirenovering er et godt sted at starte.

- Nye vinduer er bedre isolering end de eksisterende partier med bræddebeklædning, og konstruktionsmæssigt er nye døre og vinduer forholdsvis nemme og billige at sætte i de dele af parcelhusfacaden, der er ’lette’, dvs., hvor der er en kombination af vinduer og profilbrædder i forvejen. De store vinduer gående til gulv passer rigtig godt til 1970’er-husets stil og lukker også mere dagslys ind, forklarer Morten Dalsgaard.

LÆS OGSÅ: Generelt om dagslys

Han anbefaler også tætning omkring de gamle vinduer og døre.

Nej til hvidt på parcelhuse

Overvej ovenlys

Dagslys er der ofte mangel på i parcelhuset, og set med mæglerøjne er sagen klar: Følg trenden og skab åbenhed og lys.

- Hvis man alligevel skal skifte det gamle eternittag, så lad køkken-alrummet gå til kip og installér ovenlys, foreslår Jesper Elle fra Nykredit.

Morten Dalsgaard er enig med Jesper Elle i, at lys og åbne rum er en god vej at gå.

- En god måde at få mere lys ind i parcelhuset på er helt sikkert ovenlys, eksempelvis i den lange pistolgang med værelser på begge sider, der ofte er ret mørk. Det kan også være i køkken, stue eller på badeværelset. Uanset, om loftet er plant eller med hældning, så er ovenlys eller lysskakter en god og forholdsvis billig løsning, der typisk koster 20.000 kr. stykket at få installeret, siger han.

At åbne til kip i et eksisterende rum er en drøm for mange, men det er dog hverken nemt, billigt eller ligetil, og vil ifølge Morten Dalsgaard nemt komme til at koste et par hundrede tusinde kroner.

LÆS OGSÅ: Pistolgangen

Pas på, når du river vægge ned

Lys og luft får du også ved at rive køkkenets overskabe ned og flytte vægge eller rive dem ned.

- Man skal ikke gå i gang med at rive vægge ned, uden at have haft en ingeniør inde over, for en mur i midten af huset eller andre steder kan også være bærende. Men det er ofte let at ændre på størrelsen af husets rum. Fx kan man fjerne en væg mellem 2 værelser eller rykke den. En anden god idé er at skabe lysindfald på tværs af huset, eksempelvis ved at lægge stue og køkken sammen, forklarer Morten Dalsgaard.

LÆS OGSÅ: Bærende vægge

Skab flere kvadratmetre i parcelhuset

Generelt er der en del spildte kvadratmetre i parcelhuset i form af entré, bryggers og gangarealer, som ofte ender som opbevaringsrum. Men de kan inddrages til brugbare arealer i form af et ekstra værelse eller et større bad.

LÆS OGSÅ: Små forbedringer af huse fra 60’erne og 70’erne

Spørg arkitekt og bank om tilbygning

- Efter krisen er der kommet efterspørgsel på flere kvadratmeter. Så en tilbygning kan være en god idé, som ofte også vil kunne tjene sig selv ind.

- Beliggenheden er vigtig i forhold til, om en bolig kan sælges på længere sigt. Så hvis man går med tanker om at investere i en tilbygning, er det gode råd at tage fat i en arkitekt og lade ham lave en skitse og et prisoverslag. Det koster typisk 10.000-15.000 kr., og ud fra det, kan banken se på, om det er en investering, som den enkelte boligejer bør tage, råder Jesper Elle fra Nybolig.

LÆS OGSÅ: Køreplan til din nye tilbygning

Det koster en tilbygning til parcelhuset

- Det billigste er at lave en forlængelse af huset i samme materialer. En tilbygning med 2 nye værelser og et lille bad vil alt i alt koste en lille million. Er tilbygningen i en vinkel, koster det lidt mere.

- Skal man have en førstesal på, kræver det forstærkning af konstruktionen, så det er noget dyrere. Men til gengæld har man så også dobbelt så meget plads og en moderniseret bolig.

LÆS OGSÅ: Arkitekttegnede huse giver langt højere pris

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.