• Opdateret 30/05/2022 kl. 17:22

Holger Rune er i kvartfinalen ved French Open

Heller ikke verdens nummer fire kunne stoppe den 19-årige dansker, der nu er blandt de otte sidste i French Open.

Artiklens øverste billede
19-årige Holger Rune skabte sensationen mod verdens nummer 4, græske Stefanos Tsitsipas, og er nu i kvartfinalen ved French Open. Foto: Reuters/Yves Herman

Så skete det.

Holger Rune tabte et sæt ved French Open, men det var en biting, for mandag blev nemlig ramme om endnu en heftig markering fra hans side.

Ikke alene spillede han sig i kvartfinalen, han gjorde det på bekostning af Stefanos Tsitsipas, verdens nummer fire og finalist fra 2021 i denne grusklassiker, sæsonens anden grand slam.

Resultatet 7-5, 3-6, 6-3, 6-4 vil da også sende chokbølger gennem tennisverdenen, som hidtil har været mest optaget af 19-årige Carlos Alcaraz’ bedrifter, men som nu må kigge nærmere på en anden ungersvend.

Triumfen var nemlig ikke blot uventet, den var fuldt fortjent.

Holger Rune var på ingen måde blind passager, men var både mentalt og teknisk langt ældre end sin alder og blev da også hyldet af samtlige tilskuere på Court Philippe-Chartrier, den fornemste bane på Roland Garros-anlægget i Paris.

Alt i alt en respektindgydende præstation, som sikrede ham et rent nordisk møde, da Casper Ruud står klar ved næste forhindring.

Nordmanden gør klogt i at læse godt på lektien, da Holger Rune selvfølgelig vil være frygtløs efter at have tanket selvtillid mod Stefanos Tsitsipas.

De to havde ikke før mødtes i en kamp, men kendte alligevel hinanden qua deres fælles træningssessioner på det berømte Mouratoglou-akademi. Derfor ingen grund til at forsøge sig med maskespil, men Stefanos Tsitsipas må alligevel have haft lettest ved at optræde som sit sande jeg. Som 23-årig var han trods alt på langt mere vant grund end Holger Rune, der aldrig tidligere havde spillet så stor en kamp i så stor en turnering mod så stor en spiller.

Svære odds, men som et bevis på potentialet viste danskeren sig i hvert fald udadtil totalt upåvirket.

Allerede i første parti søgte han guldet ved at gå efter et ambitiøst vinderslag og derefter prøve med en stopbold. Begge eksperimenter fejlede, men sendte dog et signal til Stefanos Tsitsipas, der da også fik alt andet end en let dag på kontoret.

Sit første serveparti snuppede Holger Rune rent og kom stærkt tilbage efter at være blevet brudt til 1-3. Indledningsvis råbte han dog ad sig selv efter en svipser med en satset forhånd - »Nej, stop« lød det, inden hans næste slag så alligevel fik fuld smæk og udløste et point, der blev fulgt op af to Tsitsipas-fejl og dermed et Rune-brud.

Outsideren levede dog livet farligt ved for ofte at slå lidt for kort og dermed invitere modstanderen i offensiven, men Stefanos Tsitsipas var for svingende i forvaltningen af gaverne og måtte langsomt se sig udmanøvreret i kraft af et klogt angreb mod sin største spillemæssige udfordring.

Holger Rune lagde meget konsekvent bolden højt over i grækerens baghånd, hans største svaghed, og stod så klar til at hugge til, når returneringen blev en kende slap.

Derfor langt fra urimeligt, at teenageren fik afværget to breakbolde ved 4-4 og pludselig selv vandt sættet på bagkant af et par magiske dueller med ham som triumfator. Især bruddet til 6-5 bød på et par eminente slag, da Holger Rune først var langt ude for at slice en baghånd tilbage over nettet for derefter at storme til den anden side af banen og komme i tilstrækkelig balance til at smadre en forhånd på tværs af banen og uden for Tsitsipas’ rækkevidde.

Altså havde Holger Rune taget det første stik, men var langt fra i land.

For det første har Stefanos Tsitsipas arbejdet meget med indstillingen og har tillagt sig en beundringsværdig evne til ikke at give op, for det andet har Holger Rune tidligere haft problemer med at klare lange opgør rent fysisk.

Alene første sæt tog knap en times spil, og derfor ikke videre befordrende, at han formøblede en føring på 40-0 og tre breakbolde ved stillingen 1-1 i andet sæt.

Derfra fulgtes duellanterne til 3-3, hvor Holger Rune pludselig begyndte at signalere til sit følge på pressepladserne. Reaktionen var ikke umiddelbart udløst af en enkelt hændelse, men var tilsyneladende affødt af en utilfredshed med opbakningen – i hvert fald italesatte han en oplevelse af kun at kunne få øjenkontakt efter vundne point.

På dette niveau koster den slags koncentrationssvigt, og i løbet af ingen tid havde Stefanos Tsitsipas snuppet tre partier i træk til udligning 1-1 i sæt. Tidligere havde Holger Rune tendens til helt at falde ud af konceptet og hele kampen efter sådanne udbrud, men han er modnet og fik meldt sig tilbage i begyndelsen af tredje sæt.

På sin side var Stefanos Tsitsipas svær at blive klog på. Først så han ud til at snuppe overtaget for så med ét at være helt ufokuseret, forære Holger Rune et brud til 4-2 på to dobbeltfejl og kort efter tabe sættet 3-6.

På dette tidspunkt var det spillemæssige niveau faldet betragteligt, da begge spillere bøvlede med benarbejdet og valget af det rigtige slag – også derfor bemærkelsesværdigt, at den mindst rutinerede af de to konstant formåede at udfordre den mest erfarne.

Holger Rune var klart stærkest i selve duellerne, mens Stefanos Tsitsipas primært levede på en række stærke server og derfor kunne afværge tre breakbolde ved 1-1. En stakket frist, da bruddet kom i hans efterfølgende serveparti, og forhåndsfavoritten udstrålede nu på alle måder desperation og vildrede.

Det efterfølgende parti blev en gyser for alle. Trods føring på 40-0 vaklede Holger Rune og fik først i femte forsøg lukket til 4-2, og efter den forpassede mulighed blev Stefanos Tsitsipas tilmed brudt til 2-5.

Afslutningen blev alligevel et regulært drama.

Stefanos Tsitsipas fik reduceret til 4-5 og havde endda breakchancer til 5-5, men ganske symbolsk nægtede Holger Rune at lade sig snyde og fik snøret sækken på første matchbold.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.