Den temperamentsfulde tyske målmand er erstattet af en trendsætter

Tysklands Manuel Neuer har sat nye standarder for, hvad en målmand skal kunne. Det smitter også af i Danmark.

Artiklens øverste billede
Manuel Neuer i aktion lige uden for feltet i tyskernes EM-kamp mod Ukraine, der blev slået 2-0. Foto: Darko Vojinovic/AP

PARIS — Det tyske landshold var i tidligere tider kendt for sine mange målmænd, der ofte var nogle specielle typer, der trodsede enhver god smag både på og uden for banen.

Toni Schumacher huskes for sin brutale indgriben under VM i 1982, da han kastede sig ud og slog franskmanden Patrick Battison til plukfisk. Jens Lehmann huskes for at slå en streg bag målet under en kamp, og Oliver Kahn var så arrig, at han fik tilnavnet Vol-kahn – vulkanen.

Derfor skal der også noget specielt til for at gøre sig bemærket som landsholdsmålmand i Tyskland, men den nuværende keeper har alligevel sat sig selv i fokus. Ikke på en negativ måde, som hans forgængere, men ved at være trendsætter.

For da Manuel Neuer trådte ind på Schalke 04’s førstehold i 2006, så man pludselig en ny type målmand.

Når hans eget hold havde bolden, gik han med frem. Hvis Schalke havde hjørnespark, kunne man sommetider finde Manuel Neuer oppe ved midtercirklen.

Her stod han og ventede på, om der skulle komme et kontraangreb, som han kunne stoppe. Og det var ikke kun ved hjørnespark. Adskillige er de omstillinger, som Manuel Neuer har stoppet igennem tiderne, når en af modstanderholdets forsvarsspillere kvikt lagde en lang bold frem til en angriber, der blot løb ind i 92 kilo muskler, der lossede bolden ud eller ligefrem spillede bolden frem til en medspiller, således at han havde sat et angreb i gang.

Sweeperkeeper

»Han er, hvad vi blandt målmandstrænere i Danmark kalder en sweeperkeeper,« siger målmandstræner i FC Midtjylland, Nikolai Pold.

Det interessante ved Nikolai Pold er, at han i begyndelsen faktisk ikke var specielt overbevist om det gode i, at have en målmand der lå så langt fremme.

»FC Nordsjælland var de første, der begyndte at praktisere det i Danmark, men jeg var lidt provokeret af, at målmanden skulle spille så meget med fødderne og være med i det opbyggende spil. Jeg tænkte, at målmanden er til for at stoppe bolde,« siger Nikolai Pold.

På det tidspunkt var han ansat ved AC Horsens, og da han skulle aflevere sin hovedopgave for at få Uefas højeste licens inden for målmandstrænere, kastede han sig ud i at analysere, om FC Nordsjælland – dengang med Jesper Hansen i mål – egentlig fik mere ud af det, end den måde, som Frederik Rønnow i Horsens-målet stod på.

»Jeg analyserede Frederik Rønnow, og hvad det var for et spil, han var udsat for i vores kampe, og så kiggede jeg på Jesper Hansen, og hvad de fik ud af, at målmanden var så meget med i spillet. Min hypotese var at tvivle på, om nordsjællænderne nu også fik så meget ud af det, som de gjorde det til. Men jeg fandt jo ud af, de havde fuldstændig ret. De fastholdt bolden mere end os. Når Frederik var på bolden med fødderne, blev den spillet direkte i duel, og der fandt vi ud af, at vi mistede over 50 pct. af de bolde, som Frederik sparkede op til midterlinjen til en duelbold. FCN slog også lange bolde, men de var mere kontrollerede, fordi sparkefærdighederne for Jesper Hansen var bedre og lå i en bedre højde,« siger Nikolai Pold.

Manuel Neuer er ikke bange for at bevæge sig langt væk fra sit målfelt. Her opererer han ved midtercirklen i en bundesligakamp for Bayern München mod VfL Wolfsburg. Foto: Matthias Schrader/AP

Siden Manuel Neuer begyndte sin stil, har mange målmænd adopteret den. Det betyder også, at målmændene skal være i bedre form.

Kritikken preller af

»Neuer bevæger sig lige så meget som nogle af markspillerne på banen kilometermæssigt, fordi han bevæger sig meget foran feltet. Vi ser også nogle gange, at han står oppe ved midtercirklen, når Tyskland selv har bolden,« siger Nikolai Pold.

Det handler om mange flere ting end parader. Positioneringen, overblikket, at afværge situationer før de bliver farlige.

Manuel Neuer, tysk landsholdsmålmand

Den risikable spillestil har af og til kostet et mål, men hovedpersonen er ligeglad med den kritik, der følger med.

»Der er mange meninger om målmænd, men der er også mange mennesker, der ikke har nogen idé om målmandsspillet. Det handler om mange flere ting end parader. Positioneringen, overblikket, at afværge situationer før de bliver farlige: Det er ting, som almindelig mennesker ikke ser. Når jeg læser i avisen, at jeg står for langt fra mål, kan jeg kun sige, at jeg afværger mange farlige en-mod-en-situationer, og det tæller ikke som en parade, hvor det er let at se, at det er en god aktion. Derfor interesserer jeg mig ikke så meget for, hvad andre mener om mit spil,« har Manuel Neuer sagt til fodboldmagasinet 11 Freunde.

Den åbne stil kræver også noget af hele holdet.

»Medspillerne er klar over, at når bolden kommer ned til målmanden, så får den ikke bare et los op mod midterlinjen. De skal søge specifikke positioner, og det gør vi også i FC Midtjylland. Vores backs ved, at de skal falde dybt, når bolden er ved fødderne af målmanden,« siger Nikolai Pold.

Den komplette pakke

Når al snakken om, at Manuel Neuer er en specielt god målmand, fordi han er aktiv uden for feltet, er forstummet, mener Nikolai Pold, at man skal lægge mærke til alt det andet, som den 30-årige målmand også kan.

»Han er rigtig, rigtig dygtig. Han er god i feltet, han fylder meget, han er meget forudseende, god til at læse spillet og meget reaktionsstærk. Nogen gang kan man godt se de høje målmænd med stort vingefang, måske ikke altid er de hurtigste, men Neuer er også reaktionsstærk på stregen. Han er den komplette pakke,« siger Nikolai Pold.

Han peger også på en ufattelig stor selvtillid.

»Han har en X-faktor. Han tør sætte sine færdigheder på spil i form af at tro på, at han kan redde en bold eller gøre en forskel. Nogle målmænd bliver sommetider for defensive: De tør ikke gå skridtet frem, fordi de så kan blive lobbet, men Neuer har en god intuition, og det han ser, handler han på, fordi han søger at lave kampafgørende redninger til gavn for holdet. Derfor er han også en af verdens bedste målmænd,« siger Nikolai Pold.

Torsdag står Manuel Neuer så over for sin holdkammerat Robert Lewandowski, når Tyskland møder Polen. Mon ikke de to kommer til at møde hinanden i en tackling uden for feltet?

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.