Genvalgt fodboldboss har forelsket sig i store byggeplaner

Jesper Møller tager fire år mere som DBU-formand. Her forholder han sig til flere debatemner i dansk fodbold.

Artiklens øverste billede
Formand for Dansk Boldspil-Union, Jesper Møller, har været formand siden 2014. Søndag blev han genvalgt frem til 2026. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Skabelsen af et fremtidigt nationalt træningscenter, et nyt stadion i Aarhus og en udvidelse af Parken i København,

Det er tre af hovedårsagerne til, at formand for Dansk Boldspil-Union (DBU), Jesper Møller, søndag stillede op til genvalg til en ny fireårig periode i spidsen for dansk fodbold.

Søndag blev han valgt uden modkandidater til DBU’s repræsentantskabsmøde i Silkeborg.

Efter genvalget åbnede den 58-årige advokat fra Aalborg op om, hvorfor han tager en ny tørn - også selv om der indimellem er nogle lidt mere udfordrende sager.

Spørgsmål: Du har siddet på posten i otte år. Hvorfor ønsker du fire år mere?

- Det skal jeg også spekulere over hele tiden. Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er fra Aalborg og holder med AaB. Så man skal hele tiden finde en motivation til at arbejde på nationalt plan.

- Men især vores infrastruktur-vision driver mig. Det er noget, at jeg fagligt har arbejdet med.

- Et stadion i øst med plads til 50.000 tilskuere, et med plads til 25.000 tilskuere i vest og så et nationalt træningscenter. Det er en kæmpe vision, som også koster ret mange penge. Men det er afgørende for dansk fodbold om ti år, siger Jesper Møller.

Selv om Odense har været nævnt som en mulig placering for et nationalt træningscenter, så er intet besluttet endnu.

Samtidig slår formanden fast, at Danmark om ti år skal have et topmoderne nationalt stadion.

DBU er klar til at investere et trecifret millionbeløb i fodboldens infrastruktur, lyder det.

I ugerne op til DBU’s repræsentantskabsmøde har Ekstra Bladet beskrevet en sag fra 2016, hvor DBU endte med at betale en regning på omkring 20.000 kroner for, at DBU-ansatte overværede Champions League-finalen.

Sagen er blevet anmeldt til politiet, men på grund af forældelse har anmelderen ifølge avisen sendt sagen videre til statsadvokaten.

DBU fortæller, at der er begået en administrativ fejl, som der sidenhen er rettet op på.

Søndag var der ingen spørgsmål fra salen i Silkeborg, og Jesper Møller betragter sagen som lukket. Han mener ikke, at der er behov for en uvildig undersøgelse.

- Vi mener ikke, at der er behov for at undersøge noget. Det har vi ment i et år. Der er ikke noget nyt faktuelt i den sag.

- Vi har haft en forvaltningsmæssig kritisk revision på, så den er lukket for os, siger Jesper Møller.

Formanden fortæller, at han har talt med mange personer i dansk fodbold lørdag og søndag om billetsagen, der har floreret blandt deltagerne på DBU kongressen og årsmødet.

- Jeg vil ikke referere fra samtalerne, men det er noget, fodboldfolk reagerer på. De bryder sig ikke om at få anonyme henvendelser. Vi kan godt være uenige i dansk fodbold og er vant til at sige tingene rent ud, skal jeg hilse at sige.

- Men hvis nogen er kritiske, så kunne de have sagt det på repræsentantskabsmødet. Så for os er sagen lukket, siger han.

Der er også politikere, der har udtrykt ønske om at komme til bunds i sagen, men den del tager formanden med ro.

- Jeg tænker, at hvis politikerne har baseret deres holdningstilkendegivelse på faktuelt urigtige omstændigheder, så er det klart, at de når frem til det resultat. Men jeg går ud fra, at hvis politikerne vil os noget, så retter de henvendelse til os, siger Jesper Møller.

DBU-formanden har tidligere haft en ambition om, at 450.000 danskere skal spille fodbold. Under coronapandemien er medlemstallet i de danske fodboldklubber dog faldet til 310.000.

Spørgsmål: Når du dit mål om 450.000 medlemmer?

- Det tror jeg ikke - det sker ikke i min tid, men vi kommer godt derop af. Jeg har set prognoserne for de medlemstal, som Danmarks Idrætsforbund snart melder ud. Jeg må ikke fortælle, hvad det ender med, men det ser positivt ud.

- Corona-situationen slog os tilbage. Vi tabte vel 10 procent og gik fra 330.000 til 310.000 medlemmer.

- Da jeg nævnte 450.000 skyldtes det, at der var 225.000 på mande- og drenge-siden. Så tænkte jeg, hvorfor skulle vi ikke kunne nå op på det samme på kvinde- og pigesiden, siger Jesper Møller.

Flere andre forbund som Norge og Sverige har indført ligeløn på landsholdene, men det er endnu ikke tilfældet i dansk fodbold.

Spørgsmål: Går du ind for ligeløn på landsholdene?

- Vi skal have flere kvinder til at spille, og de skal have det samme beløb for den samme præstation.

- Nu kender jeg modellerne i Norge og Sverige, og her får spillerne det samme beløb for at møde op til samlinger og spille kampe, men der er særskilte aftaler for slutrunder.

- Vi skal hjælpe kvinderne i gang. Vi er i et godt procesforløb med udviklingen af kvindefodbolden, og nu får vi i DBU for første gang penge for at deltage ved kvinde-EM - omkring fem millioner kroner. Og der kommer placeringsbonusser.

- Så nu må Peter Møller (fodbolddirektør i DBU, red.) og Jakob Jensen (administrerende direktør i DBU, red.) i gang med at tale med William Kvist (fra Spillerforeningen, red.) og herrelandsholdsspillerne om, hvordan aftalen skal strikkes sammen, siger Jesper Møller.

Spørgsmål: Så du ser gerne, at beløbene bliver de samme?

- Det kan ikke blive helt det samme, hvis der er tale om et EM eller VM, fordi pengene i sidste ende ikke er de samme for at deltage. Men helt grundlæggende vil jeg gerne have det samme som i Norge og Sverige.

- Det er naturligt. I Danmark har vi et princip om ligeværdighed. Det er helt naturligt for mig. Vi ser ikke på, om det er en mand eller kvinde, siger Jesper Møller.

For nylig kom det også frem, at DBU har investeret en mindre del af klubbens formue i værdipapirer fra Qatar. I flere år har DBU ført en kritisk dialog over for Qatar, der senere på året arrangerer VM. Værdipapirerne er nu afhændet.

Spørgsmål: Hvordan reagerede du, da det gik op for dig, at DBU havde investeret penge i Qatar?

- Jeg har haft den holdning i mange år, at vi skal lægge regnskaber frem. Og så synes jeg, at tiden var kommet til at lægge oplysninger frem helt ned i detaljerne. Så skal man være meget stålsat, hvis man ikke tror, at der dukker noget op. Det er meningen med åbenhed. Det er sundt at lægge tingene frem, siger han.

De senere år har udenlandske investorer opkøbt danske klubber, hvilket har givet problemer flere steder. Aktuelt er Fremad Amager, der fik amerikansk ejer i december, truet af konkurs.

Der har også været kritik af, at de nye ejere bringer for mange udenlandske talenter ind med henblik på videresalg. Det kan have konsekvenser for brugen af danske talenter.

På søndagens årsmøde Silkeborg kom Divisionsforeningens formand, Thomas Christensen, dog med en melding om, at der fra slutningen af marts vil blive indført nye krav til fremtidige klubejere.

Spørgsmål: Hvad mener du om de investorer, der er kommet ind i dansk klubfodbold?

- Jeg har været bekymret længe. Jeg er ikke så bekymret efter den her weekend.

- Det er dejligt med investeringer i dansk klubfodbold, men vi skal have styr på, hvem det er, der køber sig ind. Vi har i DBU en arbejdsgruppe til at se på det, og nogle af de redskaber vil Divisionsforeningen allerede indføre nu.

- Vi kigger ikke på pas, og udenlandske ejerskaber er velkomne, men det skal bare ske på en hæderlig måde. Det er vigtigt at beskytte den danske model, siger Jesper Møller.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.