DBU fortryder landsholdsaftale efter at have tabt stor voldgiftssag

Dyre lærepenge for DBU og unionens direktør, der efter tirsdagens dom ville ønske, man ikke havde indgået denne aftale med landsholdet.

Artiklens øverste billede
DBU-direktør Claus Bretton-Meyer ville gerne have forhandlet videre, hvis han havde vidst, at konflikten med Spillerforeningen ville ende med en stor ekstraregning. Arkivfoto: Carsten Bundgaard/Polfoto

Der var store smil at spore hos både Spillerforeningen, Dansk Boldspil-Union (DBU) og landsholdsmålmanden Stephan Andersen, da den nye landsholdsaftale blev præsenteret i 2015 efter et dramatisk tilløbsstykke, der var tæt på at kaste spillerne ud i et landsholdsboykot og DBU ud i en aflysning af flere landskampe.

Tirsdag stivnede smilene i DBU.

Unionen skal betale mere end 3 mio. kr. tilbage til Spillerforeningen og spillerne fra A-landsholdet, U21-landsholdet og kvindelandsholdet. Sådan lyder dommen hos DIF-Idrættens Højeste Appeludvalg i en voldgiftssag, efter at Spillerforeningen og DBU er blevet uenige om fortolkningen af den landsholdsaftale, der løber til og med VM i Rusland i 2018.

DBU’s administrerende direktør Claus Bretton-Meyer ville efter dommen ønske, at han ikke havde indgået den nuværende landsholdsaftale i marts 2015.

»Hvis vi havde kendt denne sag, tror jeg, vi skulle have forhandlet videre. Det er vist ret tydeligt,« siger Claus Bretton-Meyer.

Medhold i tre forhold

Sagen havnede i DIF, da DBU og Spillerforeningen var uenige om fortolkningen af fire delaftaler, herunder det beløb, spillerne skal forsikres for, spillernes andel i sponsorindtægter samt Spillerforeningens medbestemmelse i sager, hvor DBU vil gøre brug af landsholdsspillerne ved kommercielle aktiviteter.

Disse tre forhold har Spillerforeningen fået medhold i, og dermed skal DBU betale landsholdet 3,2 mio. kr. i en ekstraregning for manglende betaling ved årsskiftet 2015/2016 inkl. sagsomkostninger, mens DBU fremover alene i årlige forsikringssummer skal betale 1 mio. kr. ekstra til landsholdsspillerne.

»Det bliver sværere at drive et landshold. Hvis det bliver 1 mio. kr. dyrere at forsikre spillerne, så bliver det sværere for os at få økonomi i de aftaler. Det er ikke penge, som DBU lægger ned i handskerummet. De bliver brugt til videre investering i elitefodbolden,« siger Claus Bretton-Meyer og tilføjer, at regningen kommer til at påvirke talentudviklingen og udviklingen af børnefodbolden.

Udfordrer DBU’s økonomi

Han tilføjer, at Spillerforeningen dermed principielt har vetoret til at bestemme over, hvilke spillere der deltager i kommercielle aktiviteter, og hvornår det kan komme på tale. Samtidig ærgrer han sig over, at de forskellige fortolkninger har ledt til denne afgørelse.

»Vi må konstatere, at den type af aftaler skal være ekstremt tydelige, og mere tydelige end de har været for vores vedkommende. Samlet set udfordrer det DBU’s økonomi.«

Landsholdsanfører Simon Kjær er glad for, at landsholdet har fået DIF’s medhold i striden med DBU.

»Den her afgørelse underbygger det, vi har været overbevist om i hele forløbet. Vi har bestemt ment, at det er sådan her, de tre kollektive aftaler skal forstås, og det har vi nu fået underbygget af voldgiften,« siger Simon Kjær, der er med i spillerrådet.

Hos Spillerforeningen glæder man sig over afgørelsen og håber, at man nu kan lægge sagen bag sig og se fremad.

»Vi anser det her som et overstået kapitel nu og ser intet til hinder for at få gang i et godt samarbejde mellem os og DBU om de tre landshold. En gang imellem kan der være uenigheder i et samarbejde, som man ikke kan løse uden hjælp fra en uvildig instans, og det har vi fået løst nu,« siger Jeppe Curth.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.