Toptrænere presser gigtmedicin i spillere

Lars Jacobsen har »hundredvis af gange« oplevet en træner presse ham selv og en læge til at spille på piller. Der er spillere, som tager så meget gigtmedicin, at de intet kan mærke, siger han.

Artiklens øverste billede
Ifølge den tidligere landsholdsspiller Lars Jacobsen spiller mange topspiller på så meget gigtmedicin, at »de ikke kan mærke nogen som helst smerte«. Foto: Finn Frandsen/Polfoto

Det var 24. april på et stadion i Bastogne i det vestligste Frankrig, og Lars Jacobsen kunne godt mærke, at den var gal. I en kamp for Guingamp mod Caen brækkede han en tå i 1. halvleg.

Han spillede kampen færdig og tog derefter en beslutning. Lars Jacobsen havde nemlig ikke blot tre kampe tilbage af sæsonen.

Jeg har en fornemmelse af, at der er spillere, som tager så meget, at de ikke kan mærke nogen som helst smerte.

Lars Jacobsen, tidligere landsholdsspiller

Han havde tre kampe tilbage af karrieren, og derfor tog han en pillekur på tre gigtpiller dagligt i tre dage op til disse kampe.

»Havde jeg ikke taget dem, var jeg ikke i nærheden af at kunne spille,« siger han.

 

Lars Jacobsen var professionel fodboldspiller i 20 år i otte klubber i fire forskellige lande, inden han denne sommer stoppede karrieren. Oven på den tidligere landsholdsanfører Daniel Aggers beretning om sit store forbrug af gigtmedicin, fortæller Lars Jacobsen nu om sit forbrug og sine oplevelser om dette i fodbolden.

Han fortæller blandt andet om toptrænernes indflydelse. Hvad de gør, for at forbruget af gigtmedicin er stort blandt professionelle fodboldspillere.

»Jeg ved ikke, hvor mange gange jeg har siddet med en fysioterapeut eller læge i klubben, og en træner har sagt: Hør her. Ham der skal bare spille, og hvordan lægger vi den plan? Lægerne er også sindssygt meget under pres,« siger Lars Jacobsen.

Er det sket mange gange, at en træner har sagt det?

»Ja, det har jeg prøvet hundredvis af gange. Det sker i hver eneste runde af Superligaen og i Europa, at fysioterapeuter og læger er under et voldsomt pres.«

Lars Jacobsen har i løbet af sin karriere ofte taget gigtmedicin for at kunne spille på trods af en skade.

»Man tilsidesætter helbredet en gang imellem. Det har jeg da også selv gjort masser af gange.«

Den forhenværende højre back har læst Daniel Aggers beretning fra en kamp for Brøndby mod FC København i marts 2015. Jacobsen kalder episoden skræmmende og afviser, at han har prøvet noget lignende eller set det hos andre spillere.

»Mit forbrug har været meget begrænset i forhold til andre. Jeg har en fornemmelse af, at der er spillere, som tager så meget, at de ikke kan mærke nogen som helst smerte.«

Nærmest præventivt?

»Ja, det kan man godt kalde det. Som en falsk tryghed, så man ikke mærker, at det strammer i en muskel eller sene. Da er man kommet derud, hvor man ikke kan bunde, og nogen skal stoppe en. Det gør man dog først, når der kommer en regning, og det kan ske, når maven eksempelvis siger stop. Man kan godt mærke, at det er noget giftigt stads, der kommer ned i sækken.«

Et ”nemt” valg

De professionelle skal ifølge Lars Jacobsen ofte træffe et valg, der minder om det, Daniel Agger også har fortalt om. Skal man spille på smertestillende medicin med visheden om dens bivirkninger eller modsætte sig sin træners pres?

»Man vurderer, om man vil risikere, at der kommer en anden gut og tager din plads, eller om man vil tage en pillekur i nogle dage. Da er valget meget nemt for de fleste spillere, fordi der umiddelbart ikke er konsekvenser ved det,« siger Lars Jacobsen.

Mens det for folk uden for fodboldverdenen kan synes ekstremt, er det ikke tilfældet i den kultur, som hersker inden for kridtstregerne.

»Før kampene bruger mange smertestillende medicin for at kunne kæmpe sig gennem opgørene. Det er en normal del af det at være fodboldspiller på så højt et niveau. Man skal spille kampene for enhver pris, men det er ikke noget, man taler så højt om,« forklarer Jacobsen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.