Elitens brug af gigtmedicin flyder over til ungdommen og bredden

Ifølge en specialist og formanden for danske sportsfysioterapeuter flyder kulturen om udbredt brug af gigtmedicin fra den voksne sportselite ned til almindelige danskeres sportstasker. Det advarer de imod.

Artiklens øverste billede
Brugen af gigtmedicin er ikke kun udbredt blandt professionelle sportsfolk. Den findes også i stor stil blandt ungdommen og breddeidrætten. Foto: Polfoto

Den professionelle idrætsverdens brug af risikofyldt gigtmedicin findes også i ungdoms- og breddeidrætten. Det mener formanden for Dansk Selskab for Sportsfysioterapi, Karen Kotila, og ph.d.-studerende Morten Høgh, som er specialist i idrætsfysioterapi med en Master of Science i smertevidenskab.

»Der er spillere, som simpelthen har det i sportstasken, ligesom man har sine fodbold- eller basketstøvler.«

Karen Kotila., Formand for Dansk Selskab for Sportsfysioterapi

»Det er en skæv kultur, som ikke kun ses i elitemiljøet, men legitimeres her og opfanges af ungdommen,« siger Karen Kotila og uddyber.

»Jeg oplever, at tilgængeligheden til smertestillende medicin gør, at der er spillere, som simpelthen har det i sportstasken, ligesom man har sine fodbold- eller basketstøvler.«

Debatten om brug af gigtmedicin i elitesport, og især topfodbold, blev rejst, da tidligere landsholdsanfører i fodbold Daniel Agger fortalte, at han har været nødt til at have et stort forbrug af den for at fungere som topspiller trods store, kroniske smerter. Siden har Spillerforeningen og Dansk Boldspil-Unions (DBU) medicinske udvalg fortalt, at selvmedicinering i dansk topfodbold finder sted.

8. marts 2015

Ukendte bivirkninger

Problemet er især non-steroide antiinflammatoriske midler (NSAID), da de har bivirkninger. Eksempelvis forøget risiko for blodpropper i hjertet og hjerne- og nyreskader. Samtidig kender man ifølge Morten Høgh ikke konsekvenserne af langvarigt, vedvarende brug af NSAID.

»Problemet med at tage NSAID er, at der er mange bivirkninger. Dem kender folk ikke, og derfor tager de pillerne, men forskningen tyder på, at risiciene er meget alvorligere end hidtil antaget, også selv om man kun tager dem i korte perioder,« siger Morten Høgh.

Han uddanner sportsfysioterapeuter både til landshold og ordinære breddeklubber.

»Fysioterapeuterne oplever, at idrætsudøvere på alle niveauer tager NSAID som vitaminpiller. Det er de historier, vi hører igen og igen,« fortæller han og fortsætter:

»Min fornemmelse er, at kulturen er enormt udbredt. Det er så udbredt, at folk ikke kan forstå, at det skulle være forkert.«

Der findes ingen undersøgelse, der har klarlagt, hvor udbredt brugen af smertestillende medicin er, men de to sportsfysioterapeuter har en klar formodning.

»Så man på en bred gruppe af idrætsudøvere, ville man sandsynligvis finde, at førstevalget hos mange af dem er medicinering, når de har ondt, og ikke en halv eller hel dags hvile, når de er skadede. Det er mit bud,« siger Morten Høgh.

»Vi bliver nødt til at tage dette seriøst og lave en undersøgelse af, hvor stort et problem dette er blandt unge udøvere. Jeg tror, at man bliver overrasket,« mener Karen Kotila.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.