Sønderborg domineres i et par uger af campister

Telte og campingvogne vil i slutningen af juli strømme til Sønderjylland, når danske og udenlandske spejdere samt en mængde besøgende familie og venner kommer til Spejdernes Lejr 2017. Kommunen har forberedt sig godt. Men det kan betale sig at booke i god tid.

Artiklens øverste billede
Gammelmark Strand Camping ligger på Jyllandssiden af Sønderborg Bugt. Den strækker sig fra stranden og op ad en fin bakke, så alle har udsigt over vandet og mod Sønderborg. Foto: Per Raahauge

Sønderborgs indbyggerantal mere end fordobles, når 35.-40.000 danske og udenlandske spejdere tager på Spejdernes Lejr 2017 i Sønderborg i dagene 22.-30. juli.

Spejdernes boliger er større og mindre telte, mens en del af de mange hjælpere - til alt det praktiske på lejren - er »gamle« spejdere. De bor sammen med deres familier i egne campingvogne i hjælperlejren, som er en del af lejren på det store naturområde Kær Vestermark på Als. Det ligger nord for den nye bro og er et område, der tidligere har været benyttet af Forsvaret.

På lejrens areal er der ikke beregnet plads til gæstende familier. De er henvist til Sønderborgs og Sønderjyllands mange hoteller og kroer – samt ikke mindst de mange campingpladser og lystbådehavne, som får et par ekstra travle uger. Så det kan betale sig at planlægge campingturen til Sønderjylland og bestille plads, hvis den er planlagt til slutningen af juli.

Mange besøgende

I planlægningen af lejren er kommunen gået ud fra besøgstallene fra Holstebro Kommune, som husede Spejdernes Lejr 2012. Det var den første store spejderlejr herhjemme, hvor alle danske spejderkorps - Det Danske Spejderkorps, KFUM-Spejderne i Danmark, De Grønne Pigespejdere, Danske Baptisters Spejderkorps og Dansk Spejderkorps Sydslesvig - sammen lavede lejr.

Dengang deltog 37.300 spejdere på lejren, mens et konservativt gæt fra Holstebro Kommune er mindst 28.300 besøgende, hvoraf man skønner, at en tredjedel overnattede i området.

»I Sønderborg venter vi op mod 100.000 besøgende på den uge, spejderlejren varer,« forklarer Henriette Pilegaard, Sønderborg Kommune.

Det noget højere skøn skyldes måske, at man er vant til mange turister i Sønderjylland. Egnen er skøn med mange tilbud. Herudover kan det være, at nogle familier kombinerer en smuttur til Tyskland med et besøg på spejderlejren. Generelt er der jo livlig trafik over den dansk-tyske grænse.

På Als og i Sønderborg samt lidt vestpå til Broager opgiver visitsonderborg.dk, at der i alt er 20 campingpladser med alt fra en enkelt stjerne til fire stjerner. Mens der på visitholstebro.dk er syv pladser.

Udover pladserne på Als og den nærmeste omegn er der mange skønne pladser i hele grænseregionen, som er i rimelig afstand til Sønderborg, hvis der skulle opstå pladsmangel.

Sønderborg By & Strand Camping ligger tæt ved bymidten i Sønderborg og er en meget velholdt plads med fine faciliteter. Foto: Per Raahauge

Grænselandet er spændende

Under alle omstændigheder har grænselandet meget at byde på. Naturen er fantastisk smuk og meget afvekslende med øer, halvøer, sunde, bakker, dale og skove. Og der er rige muligheder for gå- og cykelture. Hele regionen er præget af grænselandets lange og meget voldsomme historie, med krigene i 1848, 1864 og den tyske invasion af Danmark under Anden Verdenskrig som de mest dramatiske begivenheder. Det kan man blandt andet opleve på Historiecenter Dybbøl Banke i Sønderborgs vestlige udkant – smukt beliggende som genbo til Dybbøl Mølle.

Vil man opleve landskabet og kysten, kan man gå eller cykle et stykke ad den 74 km lange Gendarmstien, der i vest begynder ved Padborg og i øst slutter i den sydlige del af Sønderborg på Als. Stien har fået sit navn, fordi det var ad denne sti, grænsegendarmerne gik, når de patruljerede for at holde smuglere ude af kongeriget.

Tager man turen, vil man opleve en række nedlagte eller stadig aktive teglværker, der er etableret på grund af de rige forekomster af ler i undergrunden.

Campingpladser for enhver smag

Nærområdets campingpladser kan f.eks. søges på hjemmesiderne visitsonderborg.dk og danskecampingpladser.dk.

Som eksempler på de omkring 20 campingpladser nævnes:

- Sønderborg By & Strand Camping, der ligger inde i Sønderborg med 200 m til badestranden og lystbådehavnen samt stien langs Sønderborg Bugt, hvor Sønderborgs historiske bymidte ligger kun 1 km væk.

Pladsen har en god butik, fine toilet- og badeforhold og en servicebygning med familierum og fællesfaciliteter.

Pladsen er veludstyret med faciliteter og er velholdt. Har man ikke egen campingvogn eller telt med, er det muligt at leje hytter og campingvogne.

- Gammelmark Strand Camping ligger midt i den skønne natur sydvest for Sønderborg på halvøen Broager Land kun 13 km fra Sønderborg. Vil man på tur, er det helt nemt, fordi Gendarmstien går lige forbi den.

Pladsen er placeret fra strandgrunden og op ad et højdedrag, der også giver fin udsigt for campister, der ligger et stykke fra stranden.

Pladsen har fine toilet-, bade- og køkkenfaciliteter med mulighed for strøm på alle pladser samt vandtilslutning på en del af pladserne.

Broager Strand Camping er en fin plads med nem adgang til en skøn strand. Foto: Per Raahauge

Det er muligt at leje værelser, hytter, campingvogn og telte – hvis man ikke har sit eget grej med.

- Broager Strand Camping ligger herligt i naturen og tæt ved stranden, hvor Gendarmstien går lige forbi.

Pladsen tilbyder geocaching og andre aktiviteter til lands, mens man til vands kan fiske, dykke og sejle i båd eller kajak.

På pladsen er der strøm og vand til alle enheder, mens hytter kan lejes.

- Camping – Spejdernes Lejr 2017 viser lidt om kommunens forventninger til besøgende campister i uge 30. Pladsen er en pop-up-campingplads, der er placeret i Gråsten for at skaffe pladser til de tusinder af besøgende, lejren og området får i slutningen af juli.

Pladsen betegnes som en »primitiv campingplads« og er indrettet på boldbanen ved Tørsbøl Klubhus. Den ligger knap 30 km fra Sønderborg.

Fordi pladsen er en primitiv plads, er der ingen strøm og wifi, meddeles det.

Til gengæld er der legeplads og gyngestativer, ligesom man kan bestille rundstykker til morgenmaden.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen