Skal du ud at rejse? Pas på denne turistfælde

Mange danskere bliver fristede til at købe ægte tæpper, når de rejser sydpå. Det er dog yderst sjældent, at man ender med at gøre en god handel, advarer eksperter.

Artiklens øverste billede
Torben og Helle Jacobsen købte et tæppe i Tyrkiet, som sælgeren påstod var ægte og mere værd, end det i virkeligheden var. Foto: Joachim Ladefoged.

»Det så jo ganske interessant og autentisk ud. Der sad et par kvinder uden for butikken og vævede på et tæppe, og selve butikken var ret stor, og de havde virkelig mange tæpper.«

Sådan fortæller Torben Jacobsen fra Horsens om en rejse til Tyrkiet, hvor han spontant blev ejer af et ægte tæppe. Sådan næsten.

Jeg har endnu ikke oplevet, at nogen rent faktisk har gjort en virkelig god handel på en charterrejse.

Martin Munkholm, formand for Brancheforeningen for Orientalske Tæpper

De tæppevævende kvinder uden for butikken virkede tilsyneladende efter hensigten, for der gik ikke mange minutter, inden Torben Jacobsen og hans kone befandt sig godt placeret i tæppehandlen med en kop te omgivet af en masse ihærdige tæppehandlere.

»De rullede en masse tæpper ud, og på et tidspunkt finder en af sælgerne et tæppe frem, som vi faktisk synes er rigtig pænt og vil passe godt under vores spisebord,« siger Torben Jacobsen.

Købte tæppe til 500.000 kr.

Ifølge Martin Munkholm, som er tidligere formand for Brancheforeningen for Orientalske Tæpper, er dette handelsscenarie helt klassisk. Han hører om ca. 10 tilfælde om året, men han vurderer, at tallet kun er toppen af isbjerget, da brancheforeningen kun hører fra en brøkdel af de danskere, der køber tæpper med hjem fra ferien.

»I de fleste tilfælde kan man trække på smilebåndet af det og muntre sig lidt over, at man har fået en på opleveren. Desværre er der nogen, der bliver taget voldsomt ved næsen, når de tror, at de kan gøre netop dén handel, der var for god til at være sand,« siger han.

Han og de andre medlemmer af brancheforeningen oplever nemlig ofte, at hjemvendte danskere ønsker at få vurderet deres nyerhvervede tæpper, og næsten hver gang må de skuffe kunderne.

»I de bedste tilfælde har de fået et tæppe med hjem, der faktisk er det værd, som de har betalt. Men i de fleste tilfælde har de betalt meget mere for tæpperne, end de er værd. Jeg har endnu ikke oplevet, at nogen rent faktisk har gjort en virkelig god handel på en charterrejse,« siger Martin Munkholm.

Torben og Helle Jacobsen købte et tæppe i Tyrkiet, som sælgeren påstod var ægte verificeret med det bevis (billedet), de fik med, da de købte det. De var heldigvis så kloge, at de lavede en aftale om at få det leveret på hjemmeadressen og vurderet, inden de betalte for det. Foto: Joachim Ladefoged.

Et af de værste tilfælde, han har oplevet, omhandler en kvinde, der havde betalt 500.000 kr. for et tæppe, men da hun kom retur til Danmark, viste det sig, at tæppet kun var omkring 100.000 kr. værd.

Tæppet, som Torben Jacobsen endte med at investere i på rejsen til Tyrkiet, var dog ikke i den prisklasse, og allerede fra starten var han meget skeptisk over for, om tæppet virkelig havde den værdi, som sælgeren påstod.

Efter et par besøg i butikken endte Torben Jacobsen med at aftale, at han ville betale 2.500 euro svarende til 18.000 kr. for tæppet, hvis han måtte få det vurderet af en dansk tæppehandler, inden han overførte pengene til butikken. Derudover skulle tæppehandleren stå for transporten til Danmark.

»Det var jeg ret overrasket over, at han gik med til, og det styrkede alligevel min tiltro til ham en del,« siger han.

Kender problemet

Chefkonsulent hos Forbrugerrådet Tænk Benedicte Federspiel er ganske bekendt med danskere, der bliver snydt under tæppehandler i udlandet.

»Kort sagt bør man ikke købe tæpper på rejser, medmindre man er tæppeekspert. Det er stort set umuligt for ikke-tæppekyndige at se forskel på kvaliteten af disse tæpper,« siger hun.

Derudover understreger hun, at der i mange tilfælde kommer en efterregning på moms og afgifter, når man fører tæppet ind i Danmark. Dette skyldes, at der skal betales moms og afgifter på køb uden for EU, hvis varen har en værdi af mere end 3.250 kr.

»Hvis man ikke opgiver sit køb i lufthavnen og betaler afgifterne, smugler man faktisk tæpperne ind i landet,« siger hun.

Efter et par uger ankom tæppet til Danmark, og da Torben Jacobsen fik det vurderet, havde det en værdi af omkring 1.000 euro svarende til 7.400 kr.

»Jeg ringede til ham og sagde, at nu kunne han godt hente sit tæppe igen, for det var ikke i nærheden af at være det værd, som han havde lovet mig,« siger han.

Efter lange forhandlinger over telefonen gik den tyrkiske tæppehandler med til at lade Torben Jacobsen købe tæppet til den pris, som den danske tæppehandler havde vurderet det til.

»Det er ca. det samme, som man betaler for et tæppe i Bilka. Havde jeg set tæppet i Bilka, ville jeg ikke have købt det, men nu har vi det og er ganske glade for det. Jeg er bare glad for, at jeg var skeptisk og ikke blev snydt. Sådan rigtig snydt, du ved,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.