En spansk tidslomme midt i Atlanterhavet

Efter den verdensomspændende økonomiske krise har kanarieøen La Palma set sig nødsaget til at forny sig ved at tiltrække turisme. Men samtidig er der et ønske fra de lokale om at holde ved den traditionelle kultur – et ønske, som både en bananplantage, cigarproduktion og et observatorium forsøger at efterleve.

Artiklens øverste billede
La Palma er en vulkanø. Derfor er alle sandstrandene sorte. Foto: Cady Rasmussen

La Palma er kendt som ”den smukke ø” – La Isla Bonita – som Madonna også synger. Og med vulkanøens sorte sandstrande, milelange bananplantager og høje bjerge er der noget om det.

Møder man som turist de lokale, er de altid mere end villige til at dele ud af deres viden om deres kultur. De vil nemlig mere end gerne vise deres smukke, spanske ø frem.

I øens hovedby, Santa Cruz de La Palma, sidder en lokal på gaden og spiller spansk musik på sin akustiske guitar. Solen skinner, og de lokale drenge spiller bold i kirkens åbne gård.

Folk sidder på bænkene omkring kirken og iagttager den langsomme menneskestrøm.

De klassiske forretninger med nips fra gulv til loft har et udvalg af deres bedste varer stående på gaden – farverige magneter og vægdekorationer – lokkende farver, der fanger opmærksomheden og tvinger forbipasserende til at stoppe op og se nærmere.

Men imellem de små butikker med gamle træaltaner finder man store, polerede bygninger. Bag forretningernes facader af glas ser man Lacoste-sko og designertasker, der vidner om balancen mellem tradition og fornyelse, som øen leger med efter krisen.

For selv på de små Kanariske Øer har man været påvirket af den økonomiske krise. De lokale på La Palma har da også anerkendt, at der må gøres noget, hvis øens økonomi igen skal blomstre, fortæller Alicia Vanoostende, der er minister for Cabildo Insular de la Palma, øens turismeråd.

»Efter krisen er de lokale begyndt at frygte for øens økonomi. De ser, at der er et økonomisk behov for turisme på øen. Men de vil ikke gå på kompromis med øens kultur. De vil ikke ændre øen for at tiltrække turisterne,« forklarer hun.

Frem for at modernisere og tiltrække kædebutikker skal øen i stedet satse på at fremhæve den autentiske stemning, synes holdningen at være blandt de lokale.

Med turisme som force

Store orange sommerfugle zigzagger gennem trækronerne i sollyset på den økologiske bananplantage, Ecofinca Platanológico, i Puerto Naos på øens vestside. Her gemmer der sig et væld af dyre- og planteliv. Men sådan har det ikke altid været.

Plantagen begyndte at tiltrække sommerfuglene ved at udvide deres planteliv – blandt andet ved at gro broccoli i deres have, så sommerfuglene kunne få et sted, de kunne lægge deres æg.

Ser man sig lidt omkring, opdager man også, at plantagen indeholder meget mere end blot bananplanter. Avocadotræer og mange andre træsorter står fordelt rundt omkring på plantagen alene med det formål, at tiltrække øens dyreliv og berige økosystemet.

De løse, mindre stykker af tobaksbladene samles i pressen, før de bliver presset til cigarer. Foto: Cady Rasmussen

Plantagen har sikret sig en vigtig symbiose med det omfangsrige dyreliv i området, for ligesom dyrene udnytter plantagens mange tilflugtssteder, efterlader de nemlig også naturlig gødning til bananproduktionen. Helt op til 70 pct. af al plantagens gødning bliver produceret ved hjælp af dyrelivet og dødt plantemateriale.

Men det er alligevel brancher som netop øens bananproduktion, der lider særligt last efter krisen, fortæller Alicia Vanoostende.

»Bananproduktionen kan ikke følge med på det internationale marked. Vi er i priskonkurrence med Sydamerika og Afrika. Vores bananpriser kan bare ikke konkurrere med deres,« fortæller hun.

Men i stedet for at gå benhårdt ind i den internationale konkurrence ved at effektivisere og modernisere processerne, som man nemt kunne fristes til, har bananplantagen valgt en anden vej. For for Ecofinca Platanológico handler bananproduktion om meget mere end blot økonomien.

Plantagen har derfor valgt at udnytte den stigende turisme til egen fordel. Turismen i området er nemlig en god måde at sprede budskabet om økologi i bananbranchen. Derfor tilbyder plantagen også guidede ture for turister i håbet om at øge opmærksomheden på bananplantagernes behandling af miljøet.

Flere generationers arbejde

Solens stråler sniger sig ind mellem de høje lejlighedskomplekser i Breña Alta på øens østside. Biler står parkeret på en faretruende stejl vej og bager i solens varme.

I byens små gader bliver cigarerne rullet i lejlighedskompleksernes underetager. Breña Alta spiller en vigtig rolle i øens cigarproduktion, fordi det er hjem for en stor del af øens tobakshøst.

Gemt under en rød- og hvidstribet markise, ligger den familiedrevede Puros Artesanos Julio. Her er forretningen og den traditionelle cigarproduktion gået i arv siden 1950.

Når cigarerne er rullet, skal de presses i cedertræs-presse. Foto: Cady Rasmussen

Idet man træder ind i lokalet under markissen, bliver man pakket ind i en tung og varm tobakslugt. Klingende og skrabende lyde fra familien, der sidder og skærer tobaksplanter og ruller cigarer, skaber en monoton rytme, der fylder hele lokalet.

Tobaksblade til cigarerne bliver hurtigt og præcist skåret i hånden af en af medarbejderne. På den anden side af bordet bliver store tobaksblade fyldt og rullet af to andre familiemedlemmer.

Her er der ikke tegn på modernisering, for der er ingen elektroniske maskiner, der letter arbejdsbyrden. Og i det lille lokale er øens rolige og langsomme kultur stadig at finde, for her er hastværk ikke vejen frem. Cigarernes kvalitet og deres smag opnås nemlig ved hjælp af en lagringsproces på helt op til seks måneder.

Ro i bjergene

Det var netop øens ro og den afslappede atmosfære, der fik den danske mekaniker Peter Brandt til at flytte til øen i 1979. Peter Brandt er mekaniker på Nordic Optical Telescope (NOT) oppe i bjergene i Breña Baja.

Øen er kendt som astronomisk tilflugtssted blandt andet på grund af den lave mængde lysforurening, og når man kommer kørende op gennem skydækket henover det næsten helt øde bjerglandskab, kan man se, at flere teleskoper har fået hjemsted på bjerget.

Tiden har næsten stået stille siden 90'erne heroppe, og det samme kan siges om interiøret i teleskopets kontorer. På væggen hænger polaroidfotos af alle teleskopets medarbejdere – både nuværende og forhenværende.

Flere reoler rundt omkring i medarbejdernes kontor og i teleskopets kontrolrum opbevarer flasker, der alle repræsenterer og minder om vigtige begivenheder siden teleskopets åbning i 1989. En af flaskerne er for eksempel markeret med "Jens' last night 27.01.2013" – en flaske fra en tidligere kollegas sidste aften ved teleskopet. Mange flere flasker med navne danner tilsammen farverige tidslinjer på kontorets hylder.

Bananplantagen holder flere dyrearter, fordi dyrebestanden på stedet er med til at producere naturlig gødning. Foto: Cady Rasmussen

Endnu en tidskapsel er at finde i teleskopets kontrolrum. Brugen af gamle terminaler er nemlig stadig nødvendigt for at kunne kommunikere direkte med teleskopets kontrolsystemet.

»Når terminalen ikke er i brug, dæmper vi blot lyset. Vi tør ikke slukke for skærmen – det kan meget vel være, at den ikke tænder igen. Vi har også et par ekstra af disse modeller som backup, hvis nu der skulle ske noget,« fortæller Peter Brandt.

Livet oppe på bjerget over skydækket tærer meget på det fysiske helbred på grund af den tynde luft. Derfor er alle teleskopets medarbejdere nødt til at bryde arbejdsugen op. Udover at tage hjem fra bjerget hver dag efter arbejde, holder Peter Brandt fri hver onsdag. Her finder han også tid til at ordne personlige ting, som at besøge banken, som arbejdspladsens beliggenhed ellers ikke giver mulighed for.

Men på trods af den fysiske belastning, har mekanikeren ingen planer om at forlade "den smukke ø".

»Jeg har en datter og børnebørn i Danmark. Men man bor altså ikke mere dejligt end her. Der er fred og ro, fast løn, hus og have, og jeg kan dyrke mine egne tomater. Og så er det jo helt fantastisk, at man af og til kan se mælkevejen med det blotte øje herfra,« fortæller han.

Tre råd til rejsen

La Palma har et stort netværk med vandrestier. Der er derfor rig mulighed for en aktiv ferie på øen – bare husk vandrestøvlerne.

Øen er også en god destination for dykkerferier. Mange turister tager til øen netop for den særlige dykkeroplevelse med blandt andet sorte koraller.

Der kan være langt mellem attraktionerne, så det kan være en god idé at leje en bil, hvis man ikke vil vandre skosålerne tynde.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.