Telte med "luft-stænger" breder sig i familieklassen

Moderne telte holder vandet ude og kan næsten være lige så komfortable som en campingvogn. Telte med luft som bærende element udgør størstedelen af markedet.

Artiklens øverste billede
Campingvognen er stadig den populæreste boform, når der skal camperes, men tendensen er stigende for teltovernatninger på danske campingpladser.

Campingvognen er stadig danskernes foretrukne boform, når der camperes. Blot 16 pct. af overnatningerne på danske campingpladser var sidste år i telt, men alligevel er tendensen stigende, og årsagen er enkel: Med teltet kommer man tæt på naturen og får en anden oplevelse end i en campingvogn.

Når andelen af teltliggere trods alt ikke eksploderer, hænger det utvivlsomt sammen med, at mange har fordomme om telte, som stammer tilbage fra det forrige årtusinde, hvor telte var klamme, og selve opstillingen var et virvar at stænger, pløkke omkring en løs bund. Desuden var mulighederne for tilbehør begrænsede, og madlavningen var en dåse halvkold ravioli frembragt på en lille spritbrænder og konsumeret i en bulet bliktallerken.

Den slags simple telte er stort set væk fra markedet. Familietelte er i dag luksuriøse, og specielt telte med luft er blevet populære.

Flere på markedet

Gennem de seneste to til tre år er der dukket flere nye mærker op på det danske marked, og de store, etablerede mærker som Outwell har fået konkurrence både på pris og tekniske løsninger.

Blandt de nyere mærker er Kampa, som foruden klassiske telte også har fortelte og moderne familietelte med luft-konstruktion.

Kampa blev grundlagt for 10 år siden og er vokset med rekordfart i Europa.

Husk pløkker. Et telt båret af luft skal også pløkkes korrekt. Ellers står teltet ikke så godt i stærk vind. Kampa Brean til 4.695 kr.

På det danske marked begyndte man for godt og vel tre år siden med fortelte med luft samt et meget bredt udvalg med tre modeller i flere bredder. Den løsning har danskerne taget til sig, og Kampa har fået en solid plads på markedet.

Sidste år fik den danske importør sparket gang i salget af familietelte og har nu et bredt forhandlernet.

Familier vil have luft

Når man kigger på markedet for familietelte er tendensen klar. Kunderne vil have den komfort, der følger med luftkonstruktioner, hvor teltet skal pustes op fremfor at understøttes af et skelet af stænger i aluminium eller kompositmateriale. Tendensen ses på tværs af mærkerne.

»Moderne mennesker vil have nemheden ved et lufttelt, hvor der ikke er noget, som kan blive væk eller en stang, der sidder forkert. Desuden værdsætter mange, at luftteltet er omkring 25 pct. lettere,« forklarer Peter Outsen, der er agent for Kampa i Norden.

Udvalget af såkaldte igloo-telte fra Kampa er meget bredt, og hvis man vil, findes der stadig et udvalg af telte uden luft, og de er billige.

Kampatelte med luft koster fra 2.300 kr., hvor en del modeller leveres i en blanding af bomuld og polyester for bedste indeklima.

Luft til begyndere

Hos Easy Camp har man til denne sæson lanceret en ny Air-kollektion af oppustelige telte.

Der er tale om tre i tunnel-design, der har tre til fem sovepladser og henvender sig til par og familier. Opsætningen er nem og egner sig perfekt til rundrejser, selv for nye campister. Teltene er nemme at rejse i én arbejdsgang eller med oversejlet først ved hjælp af en kraftige tovejspumpe, der tilsluttes separate rør via udvendige ventiler.

Detaljer koster ekstra. De billigste telte har kun få finesser. Billedet viser en sovekabine i et Outwell telt.

Serien omfatter Tornado 300, Tornado 400 og Tornado 500. Alle modeller er fremstillet af polyester med et vandsøjletryk på 3.000 mm.

Hvert telt har et indgangsparti med aftagelig teltbund med høje kanter. Vinduerne og ventilationsåbningerne gør teltet lyst og luftigt, mens gardinerne sikrer privatlivet.

Masser af praktiske lommer

Moderne telte indeholder mange detaljer, der gør teltlivet komfortabelt og fleksibelt.

Væk fra gulvet. Smarte holdere gør det muligt at holde bedre orden i teltet.

Langt de fleste telte til familien er kuppeltelte. Netop den type har mange navne alt efter hvilket mærke de kommer fra.

De billigste familietelte er i en let polyester-kvalitet og med en enkelt sovekabine samt små lommer til toilettasker og tøj flere steder.

Telte holder længe

Traditionelle telte holder for det meste i mange år, hvis man passer godt på dem. Og der er intet, der tyder på, at lufttelte skulle gå mere i stykker. Tværtimod.

»Lidt populært kan man sige, at enten virker luftteltet ikke eller også gør det. I praksis går et lufttelt ikke så let i stykker som et traditionelt telt. Skulle man være så uheldig at tabe luft, vil man selv kunne lappe hullet, og er skaden større, kan man bestille en ny slange,« forklarer Peter Outzen.

Luftteltet vil stadig kunne stå, men vil man have en flot opstilling kræver luftteltet, at man placerer pløkker korrekt.

Peter Outzen, Kampa

Selv om luftteltet er nemt at sætte op og ikke kræver ret meget tid, så er det vigtigt at huske på, at teltet stadig skal sikres med pløkker, så man kan stramme fladerne ud.

»Luftteltet vil stadig kunne stå, men vil man have en flot opstilling kræver luftteltet, at man placerer pløkker korrekt. Her er der ingen genvej i forhold til et telt med stænger,« vurderer han.

Udover prisen er det svært at finde argumenter mod lufttelte, men man skal dog være opmærksom på, at mulighederne for at bygge ud med tilbygninger er begrænset på grund af luft-konstruktionen. Og så skal man tænke på, at luft udvider sig i varmen. Slår man teltet op om aftenen ved ankomsten til pladsen, og teltet bliver udsat for megen varme næste formiddag, kan man risikere, at luftslangerne ikke kan holde til trykket.

Outwells nyeste serie i lufttelte fås også med plads til 6 personer og bagage. Priserne begynder ved ca. 7.500 kr. for en model med plads til 5 personer.

Fugt er ikke godt

Fugt er teltets værste fjende. Teltdugen kan godt tåle at blive pakket ned, mens det er vådt, men inden to dage skal det pakkes ud igen og tørres helt. Det er bedst at tørre teltet i den friske luft og ikke et sted, hvor der er for varmt. Opbevaring skal ske et tørt og ikke for varmt sted. Rengøring skal ske med koldt vand og en blød børste.

Bomuld eller polyester

De fleste vælger et telt i polyester. Det er billigst, vejer mindst og holder typisk vandtætheden længere. Bomuld ånder bedre, men skal for at holde samme tæthed løbende have en gang imprægnering. De fleste telt-eksperter er enige om, at bomuld giver et bedre klima i teltet. Bomuld vejer en del mere end polyester.

Det er ikke nemt at vedligeholde og behandle et familietelt selv. Kan man ikek overskue det, er det flere firmaer, der har specialiseret sig i vask og imprægnering af både telte og markiser.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.