*

Politik

Overblik: Sådan gik det til da lærerne blev lockoutet

Lærerlockouten i april 2013 varede 25 dage. 50.000 folkeskolelærere blev lockoutet og 557.000 elever ramt.

I en ny bog med titlen "Søren og Mette i benlås" indrømmer den tidligere SF-formand Annette Vilhelmsen, at Kommunernes Landsforening (KL) og den daværende SRSF-regering, som hun var en del af, på forhånd havde aftalt en lockout af lærerne.

Det har Helle Thorning-Schmidt (S), daværende statsminister, samt andre toppolitikere fra den daværende regering flere gange afvist.

Her er et overblik over forløbet:

Oktober 2012:

 • Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) åbner Folketinget og præsenterer for første gang tankerne om en folkeskolereform.
 • DF-formand Kristian Thulesen Dahl bliver inviteret på besøg hos Thorning. Ifølge Thulesen Dahl vil Thorning høre, om DF støtter et regeringsindgreb til foråret, "når der formentlig kom konflikt omkring folkeskolen".

December 2012:

 • Regeringen fremlægger sit forslag til folkeskolereformen. Hovedpunkterne i forslaget er en længere skoledag med mere undervisning og aktivitetstimer. Reformen forudsætter mere undervisningstid hos den enkelte lærer.
 • KL varsler et opgør med lærernes arbejdstidsaftale, der fastlægger mængden af undervisnings- og forberedelsestid, som krav til overenskomstforhandlingerne. Lærerne protesterer.

26. februar 2013:

 • Første forhandlingsmøde mellem KL's chefforhandler, Michael Ziegler (K), og formand for Danmarks Lærerforening og Lærernes Centralorganisation, Anders Bondo Christensen, om en ny overenskomst.

27. februar 2013:

 • Cirka klokken 00.30 ringer Ziegler til Anders Bondo Christensen og erklærer forhandlingssammenbrud. KL udsender kort efter pressemeddelelse om sammenbruddet.

28. februar 2013:

 • KL varsler lockout af cirka 50.000 folkeskolelærere og 17.000 statsansatte lærere.

1. april 2013:

 • 50.000 lærere lockoutes, og 557.000 folkeskoleelever kan ikke komme i skole i næsten fire uger.

3. april 2013:

 • Daværende finansminister Bjarne Corydon (S) afviser på et samråd aftalt spil med KL og brud på den danske model: - Der ligger ikke en sådan aftale, og de konspirationsteorier, der har været fremme om det, er forkerte.

25. april 2013:

 • Thorning informerer om, at regeringen griber ind i lockouten.

26. april 2013:

 • Regeringen præsenterer lovindgreb, som ændrer lærernes overenskomst. Lærerne bliver aldrig involveret i lovindgrebet. SRSF-regeringen, V, DF og K vedtager loven og afslutter dermed lockouten.

13. juni 2013:

 • Det offentliggøres, at SRSF-regeringen, V, DF og K er enige om den nye folkeskolereform.

Kilder: Bogen "Søren og Mette i benlås", Danmarks Lærerforening og Ritzau.

Tidligere minister og SF-formand taler ud: »Lockouten af lærerne var regeringens beslutning«

 

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
 • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
 • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

I 2014 trådte en ny folkeskolereform i kraft, og lærerne fik ændrede vilkår. Dette tema handler om nye tider i folkeskolen.

Tip til historier

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her