Politik

Regeringens reformer skærer velfærd med halv milliard kroner

Skatte- og erhvervsudspillet æder 0,1 procentpoint af væksten i det offentlige forbrug ifølge regeringen selv.

Kristian Jensen (V): - Det her er noget, vi selv har skrevet. Foto: Nanna Navntoft

Regeringen lagde ved præsentationen af finanslovsforslaget for to uger siden vægt på, at det offentlige forbrug vil stige med 0,5 procent i 2018.

Det er noget mere, end kritikerne på venstrefløjen havde frygtet, skriver Politiken.

Inddrages regeringens to store reformer, skatte- og erhvervsudspillet, ser billedet anderledes ud. Så stiger det offentlige forbrug med 0,4 procent, og så er der i runde tal 500 millioner kroner mindre til velfærd.

Medregner man de to reformer, som blev præsenteret i samme uge, kan regeringen ikke holde målsætningen om en vækst i det offentlige forbrug på 0,5 procent.

For at finansiere reformerne tager regeringen nemlig blandt andet penge fra det, den kalder overførselsområdet. Det vil betyde færre penge til det offentlige forbrug, som derfor kun vil stige med 0,4 procent.

Det skriver regeringen i en note:

- I 2018 skønnes justeringerne af overførslerne med videre beregningsteknisk at indebære en reduktion af det offentlige forbrug med 0,5 milliard kroner, som reducerer den offentlige forbrugsvækst til 0,4 procent.

At regeringen ikke tydeligere har fremlagt konsekvenserne af sine skattelettelser skaber fornyet irritation i støttepartiet Dansk Folkeparti.

- Jeg synes, det er mærkeligt, at man ikke står på mål for den politik, man har, siger Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen til Politiken.

- Man bliver jo træt af, at historiefortællingerne ikke er rigtige. Det er fair nok, at regeringen har en politik, der hedder, at man hellere vil bruge penge på skattelettelser.

Selv om man skal dykke ned i en note i baggrundsmaterialet, før man finder tallet 0,4 procent, mener finansminister Kristian Jensen (V), at regeringen "har lagt tingene åbent frem".

- Det her er noget, vi selv har skrevet. Det er ikke noget, som er udregnet på baggrund af en ting, som ikke er offentligt tilgængelig. Det ligger i vores rapport og andet, så det er svært at påstå, at vi skjuler ting, siger finansministeren.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Giv bonus til velfærdens fronttropper

Signe Munk
Folkene på gulvet er værdifulde. Sådan lyder det tit fra politikerne, men det afspejles ikke på lønsedlen. Intet under at unge vælger universitetet.

Blog: Dyb krise satte fut i ytringsfriheden

Mikael Jalving
Sandhed er kun sandhed, når den bliver prøvet, trænet og praktiseret på skrift og i tale i mødet med fejltagelser og lyse indfald.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her