»Det er helt skævt«: Kritikere lammetæver regeringens skatteudspil

Det er ikke alle, der er lige begejstrede for udsigten til skattelettelser for 23 mia. kr.

Artiklens øverste billede
Enhedslistens Pernille Skipper er en af skatteudspillets hårdeste kritikere. Foto: Lars Krabbe

VLAK-regeringens skatteudspil, som giver danskerne skatte- og afgiftslettelser for 23 mia. kr., er tirsdag kl. 9:00 blevet offentliggjort på Finansministeriets hjemmeside.

Uretfærdigt og uklogt: De mest velstillede skal have store skattelettelser. Ældre, børn og patienter vil opleve store forringelser

Jesper Petersen, skatteordfører (S)

»Skatteministeren har selv sagt, at den her skattereform skaber ulighed, og vi gør det med åbne øjne. Det er helt enkelt,« siger Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen til TV 2 om udspillet, hvor hun også nævner, at hun ikke vil afvise at diskutere skattelettelser, men at hun hellere vil prioritere at afsætte penge til områder som ældreplejen.

Også Socialdemokratiets Morten Bødskov, som er formand for Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget, mener, at skattelettelserne rammer forkert.

»Det er helt skævt,« skriver han på Twitter og henviser til en artikel i BT, som viser, at Danmarks allerrigeste kan se frem til at få knap 190.000 kr. mere i hænderne om året som følge af skattelettelserne.

Samme besked lyder fra skatteordfører Jesper Petersen (S), som hæfter sig ved, at regeringen vil finansiere lettelserne bl.a. ved at indføre brugerbetaling på danskundervisning og »justere overførselssystemet«:

»Uretfærdigt og uklogt: De mest velstillede skal have store skattelettelser. Ældre, børn og patienter vil opleve store forringelser,« skriver han.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

»Valget er så tydeligt - velfærd eller skattelettelser, hvad vælger du?,« lyder det fra SF’s formand Pia Olsen Dyhr, mens Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper kalder det for »helt surrealistisk at høre ministre på række forsøge at gøre det her til en reform for almindelige mennesker«.

Også FTF, der er hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte, er kritisk over for udspillet.

Ifølge organisationen vil der i 2025 mangle 40.000 job i det offentlige, hvis regeringen får flertal for skattelettelserne, fordi der ikke vil blive investeret nok i den offentlige sektor.

»I stedet vil Lars Løkke bruge svimlende 23 mia. kr. på billigere biler osv. Det er utrolig kortsigtet og egocentreret i en tid, hvor vi som samfund bør investere i at uddanne os, og hvor mange medarbejdere allerede er presset psykisk i bund af for få ressourcer,« siger formand Bente Sorgenfrey.

Samme toner lyder fra BUPL, som henviser til, at en undersøgelse fra Wilke for Jyllands-Posten netop har vist, at danskerne hellere vil investere i velfærd end have skattelettelser.

»Det virker, som om regeringen er ude af trit med danskerne,« siger BUPLs formand Elisa Bergmann, mens Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup hæfter sig ved, at skattelettelserne slet ikke kommer landets pensionister til gode og kalder det et »chok for alle dem, der har arbejdet hele livet«.

Der er dog også opbakning at finde til regeringens skattelettelser. Dansk Erhvervs direktør Laurits Rønn kalder det for en »tiltrængt nødhjælpspakke til opsvinget«, mens Dansk Industri mener, at skattelettelserne er nødvendige, »hvis dansk økonomi skal kunne fortsætte i et højt tempo«.

Og måske lidt overraskende er der også en vis opbakning til regeringen at hente fra Alternativets gruppeformand og skatteordfører René Gade.

»Jeg har ikke noget imod skattelettelser, hvis de ikke gør uligheden større & velfærdssystemets opgavebyrde tungere. Frihed med ansvar,« skriver han på Twitter.

Udspillet vil regeringen finansiere delvist ved reserven fra Jobreform fase I, puljen fra Aftale om flere år på arbejdsmarkedet samt reserve fra finanslovsforslaget for 2018.

»Den resterende finansiering (...) tilvejebringes gennem en række justeringer i overførselssystemet, f.eks. vedr. optjeningsprincipper og deltagerbetaling for danskundervisning samt råderumsfinansiering inden for rammerne af den mellemfristede økonomiske planlægning frem mod 2025,« står der i udspillet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.