Regeringen vil sænke skatter for 23 milliarder kroner

Regeringen vil blandt andet gøre det billigere at købe ny bil.

Artiklens øverste billede
Som ventet foreslår regeringen at ændre afgifterne for nye biler.

Skatten på arbejde, biler og pension skal sænkes med i alt 23 mia. kr.

Sådan lyder hovedbudskabet i regeringens længe ventede udspil til en ny skattereform, som netop er blevet offetnliggjort på regeringen.dk.

Udspillet, som har fået navnet »Sådan forlænger vi opsvinget« bliver officielt præsenteret af  finansminister Kristian Jensen (V), erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl (LA) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) i Finansministeriet kl. 10.00.

Som ventet vil regeringen blandt andet ændre bilafgifterne.

Det foreslås, at afskaffe det såkaldte skalaknæk, der betyder, at man i dag betaler 105 procent i registreringsafgift af de første 106.600 kroner og 150 procent af alt over det beløb.

Regeringen foreslår i stedet, at satsen bliver sænket til 100 procent for alle personbiler. Fremover skal der altså kun være én sats for registreringsafgift på 100 pct. af bilens afgiftspligtige værdi, mener regeringen.

Ændringen vil angiveligt indebære et gennemsnitligt prisfald for personbiler på 14.900 kr. Ifølge regeringen selv vil en lille Peugeot 208 blive 5.000 kr. billigere, mens en Folkevogn Golf bliver 20.000 kr. billigere.

Ifølge bilejernes organisation FDM vil en Audi A8 blive knap 280.000 kr. billigere.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) meddelte mandag aften, at regeringen satser på at indgå en »lynaftale« om registreringsafgiften for at undgå, at bilsalget fryser helt til, fordi danskerne venter med at købe ny bil til sænkelserne er på plads. Allerede inden Løkkes udmelding havde bilbranchen advaret om netop det scenarie.

Nyt fradrag til de lavestlønnede

Skatteudspillet indeholder fem konkrete forslag, som skal gøre, at det »bedre kan betale sig at arbejde«. Blandt andet vil regeringen afskaffe skatten på fri arbejdstelefon fra 2020 og fremrykke indfasningen af den nye højere grænse for, hvornår man skal betale topskat til 2018.

Derudover foreslår VLAK at indføre et nyt jobfradrag målrettet de laveste arbejdsindkomster, så den økonomiske gevinst ved at være i beskæftigelse øges.

»Det foreslås konkret, at der indføres et nyt målrettet jobfradrag, der udgør 30 pct. af den del af arbejdsindkomsten (inkl. pensionsindbetalinger), som overstiger 174.000 kr. Jobfradraget kan dog maksimalt udgøre 17.500 kr.,« skriver regeringen.

Regeringen vil også fjerne loftet over beskæftigelsesfradraget gradvist frem mod 2023, således at marginalskatten bliver sænket. Isoleret set vil afskaffelsen betyde, at alle med en arbejdsindkomst over 351.200 kr. får en skattelettelse.

Et andet initiativ er et såkaldt »socialt frikort« til udsatte borgere, som giver dem mulighed for at tjene et mindre beløb skattefrit udover det almindelige personfradrag og uden at det bliver modregninger i eventuelle forsørgelsesydelser såsom kontanthjælp. Regeringen håber dermed, at det vil åbne for, at flere udsatte borgere kommer i gang med et job.

»Dermed kan vi sørge for, at nogle af dem, der har størst afstand til arbejdsmarkedet, kan få en fod ind,« siger Simon Emil Ammitzbøl (LA).

Øger uligheden

Alt i alt forventes forslagene i udspillet ifølge regeringen at øge arbejdsudbuddet med omkring 7.600 personer og løfte det såkaldte strukturelle BNP med godt 6,5 mia. kr.

Til sammenligning vil den daværende SRSF-regerings skattereform fra 2012 øge arbejdsudbuddet med estimeret 15.800 personer, når den er fuldt indfaset i 2023.

Lempelserne i skatteudspillet vil samtidig øge uligheden med 0,46 procentpoint fra et niveau på 26,6 pct. i 2014 på den såkaldte Gini-koefficient.

En direktør med en årsløn på godt en million kr. vil få en stigning i sit årlige rådighedsbeløb på 26.700 kr., mens en HK’er på mindsteløn vil få 5.000 kr. mere mellem hænderne. En LO’ers rådighedsbeløb ventes at stige med 6.400 kr.

Regeringen har dog ikke taget afskaffelse af skat på fri arbejdstelefon og lavere registreringsafgift på biler med i dette regnestykke.

Finansminister Kristian Jensen (V) er tilfreds, understreger han:

»Med dette udspil håndterer vi en række konkrete udfordringer. Vi øger gevinsten ved at komme i arbejde, vi gør det mere attraktivt at lægge mere tid på jobbet, og vi sikrer, at det bedre kan betale sig at spare op til pension,« siger han i en pressemeddelelse.

Skatteudspillet er det første i en stor politisk uge, hvor regeringen onsdag præsenterer et erhvervs- og vækstudspil, og torsdag runder af med præsentationen af finanslovsforslaget for 2018, som skal forhandles i efteråret.

Analyse: Det rimer ikke helt med Løkkes egne mål

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.