Annonce
Politik

DF vil give statsborgerskab til højst 1000 personer om året

Maksimum 1000 udlændinge skal kunne tildeles dansk statsborgerskab hvert år, foreslår Dansk Folkeparti.

- Hvis man kommer fra Norden eller Europa, har man en forrang, siger Dansk Folkepartis indfødsretsordfører Christian Langballe.

Alt for mange udlændinge får hvert år tildelt dansk statsborgerskab, mener Dansk Folkeparti, der derfor vil sætte et loft.

I et nyt beslutningsforslag lægger regeringens støtteparti op til, at højst 1000 personer hvert år kan tildeles det rødbedefarvede danske pas.

- Vi har sat den grænse, fordi vi synes, at 1000 er et rimeligt tal, siger indfødsretsordfører Christian Langballe (DF), der også er formand for Folketingets Indfødsretsudvalg.

DF: "Danskertesten" er blevet for slap og for nem

- Men den er selvfølgelig til forhandling. Hvis der er andre, der synes, at det er en god idé, må de jo byde ind med deres tal, tilføjer han.

Det svinger fra år til år, hvor mange der består indfødsretsprøven.

I 2015 fik 4064 personer tildelt dansk statsborgerskab. I 2014 var det 4500, i 2013 var tallet 1527, viser tal fra Danmarks Statistik.

Adspurgt om et loft ikke vil skabe en stor pukkel af sager med folk, der efter at have bestået prøven må vente i årevis på et pas, svarer Christian Langballe:

Konservative vil lade komité godkende nye statsborgere

- Jo, jeg anerkender, at nogle vil komme til at vente. Men det afgørende for os er, at nye statsborgere virkelig vil Danmark.

Spørgsmål: Men er det rimeligt at lade folk, som har bestået den prøve, I fra Christiansborg har sat op som krav, vente i årevis på at få statsborgerskab?

- Ja, det synes vi. For os er det hensynet til Danmark, danskerne og landets fortsatte eksistens, der er det afgørende. Derfor synes vi også, at der må være en grænse over, hvor mange vi giver dansk statsborgerskab.

Test dig selv: Kan du bestå den nyeste indfødsretsprøve?

DF vil lade de udlændinge, der klarer sig bedst i indfødsretsprøven, få tildelt statsborgerskab først. Derudover vil der være en række andre kriterier, der afgør, hvor på ventelisten man havner:

- Hvis man kommer fra Norden eller Europa, har man en forrang. Det er rimeligt, fordi nordiske og europæiske udlændinge har bedre forudsætninger for at forstå den danske kultur og blive integreret, siger Langballe.

Beslutningsforslaget skal førstebehandles i folketingssalen torsdag 9. februar.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Legal babyvold

Sonja Mikkelsen
Omskæring af børn hører ikke hjemme i et demokratisk retssamfund

Blog: 8 millioner i gyldne håndtryk

Lars Boje Mathiesen
Tre medarbejdere i Region Midt fik over 8 mio. skattekroner med i lommen.
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her