Annonce
Politik

Kovending i LA bremser anerkendelse af armensk folkedrab

Partiet støtter ikke længere, at Danmark officielt skal anerkende fordrivelse af armeniere som et folkedrab.

Henrik Dahl (LA). Foto: Peter Hove Olesen

Efter regeringsskiftet mener Liberal Alliance (LA) ikke længere, at Danmark officielt bør anerkende, at op mod 1,5 millioner armeniere blev udsat for folkedrab i 1915. Det skriver Kristeligt Dagblad.

I sommer opfordrede LA sammen med Enhedslisten og Alternativet ellers den daværende Venstre-regering til, at Danmark officielt anerkendte Det Osmanniske Riges fordrivelse af armenierne i 1915 som et regulært folkedrab.

Tidligere udenrigsordfører for Liberal Alliance Mette Bock, som nu er kirke- og kulturminister, kaldte dengang Venstre-regeringens holdning for "slap", men nu har LA skiftet holdning. Partiets udenrigsordfører, Henrik Dahl, fortæller, at man ikke længere går ind for en officiel anerkendelse.

I stedet vil man arbejde for, at tyrkerne "åbner arkiverne, så man frit kan forske i hele begivenhedsforløbet under Første Verdenskrig og årene efter".

- Vi er ikke historikere, og vi mener, at det principielt er et emne, som forskere må tage stilling til, siger Henrik Dahl til Kristeligt Dagblad.

Her undrer man sig over tysk folkedrab-resolution: »Tyskerne mener ikke, at de skal tage sorte alvorligt«

Udenrigsordfører for Enhedslisten Nikolaj Villumsen mener, at det er "pinligt og dybt tragisk", at Liberal Alliance nu foretager en kovending.

- Vi ser en helt ekstrem undertrykkelse i Tyrkiet, som går ud over alle landets minoriteter: kurdere, kristne og armenere. Derfor er det højaktuelt, at vi fra dansk side bakker op om disse kræfter, som undertrykkes på det groveste, siger han.

Henrik Dahl afviser, at holdningsændringen skyldes, at partiet er kommet i regering.

Erdogan: Anklage om folkedrab er afpresning

Partiets holdning til arbejdsdelingen mellem politikere og forskere er bare blevet mere konsistent, lyder det.

- Vi er heller ikke tilhængere af, at politikere skal afgøre, om der findes global opvarmning. Det må relevante forskere afgøre, og det samme gælder, når det drejer sig om historiske begivenheder.

Skiftende danske regeringer har i modsætning til lande som Sverige, Frankrig og Tyskland tidligere afvist officielt at anerkende massakren som et folkedrab.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er torsdag indkaldt til samråd om emnet.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Legal babyvold

Sonja Mikkelsen
Omskæring af børn hører ikke hjemme i et demokratisk retssamfund

Blog: 8 millioner i gyldne håndtryk

Lars Boje Mathiesen
Tre medarbejdere i Region Midt fik over 8 mio. skattekroner med i lommen.
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her