Folketingets nye sæson starter med en strid om at rejse sig
Folketingets formand kalder det en tom protest, at nogle folketingsmedlemmer ikke rejser sig for dronningen.
Når Folketinget åbner tirsdag middag, kommer Enhedslistens folketingsmedlemmer et par minutter for sent.
Det er helt bevidst. De 14 medlemmer af Folketingets fjerdestørste parti vil traditionen tro ikke rejse sig for dronning Margrethe, som overværer åbningsdebatten fra den nymalede kongeloge.
Tidligere har De Radikales værdiordfører, Zenia Stampe, også nægtet at rejse sig, når de kongelige træder ind i salen og forlader den efter statsministerens tale.
Når Folketinget åbner første tirsdag i oktober, er der tradition for, at den kongelige familie er repræsenteret, og at folk i salen rejser sig i respekt.
Men både Enhedslisten og Zenia Stampe mener, at monarkiet skal afskaffes.
- De fleste danskere synes dybest set, at det er en dum ting, at en lov skal underskrives af et kongehus. Vi er selvfølgelig republikanere og synes, det er mere demokratisk at vælge en præsident, siger Christian Juhl (EL).
Det vakte postyr i 2011, da de to bageste rækker af ministre i daværende statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) nye regering ikke rejste sig for dronningen.
- Kan du ikke få din regering til at rejse sig, bemærkede Lars Løkke Rasmussen (V).
Som 3. næstformand i Folketingets Præsidium - tingets ledelse - er det Christian Juhls rolle at byde prins Joachim velkommen til Folketingets åbning.
- Jeg tror ikke, de er så formelle. Skulle jeg komme til at sige ”du” til dem, så tror jeg, det går. De virker som flinke mennesker, siger Christian Juhl.
Omvendt mener Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), at det er en uskik, når folketingsmedlemmer ikke viser respekt for kongefamilien.
- Jeg synes, det er en tom protest. Man kan have sin holdning, men det er nu engang sådan, at kongehuset er en del af det, og at vi rejser os op af respekt, siger Pia Kjærsgaard.
Hun mener ikke, at det er at gå på kompromis med sine holdninger.
- Der kan godt være nogle andre folketingsmedlemmer, som har nogle andre tanker om kongehuset og måske er lidt republikanske.
- Men derfra og så til at demonstrere ved ikke at rejse sig op for kongehuset, som er en integreret del af åbningen af Folketinget, der er meget langt, siger Pia Kjærsgaard.
Inden Folketinget åbner, er der en gudstjeneste for medlemmerne af Folketinget.
Først torsdag får de andre partier mulighed for at kommentere statsministerens tale under den maratonlange åbningsdebat.
/ritzau/