Blå blok kobler skat og udlændingestramninger

DF har krævet markante opstramninger for at lægge stemmer til skattelettelser. Det erklærer V, LA og K sig åbne overfor.

Artiklens øverste billede
DF-formand Kristian Thulesen Dahl har bl.a. foreslået, at asylsager bliver straksbehandlet på grænsen, og at Danmark afviser asylsøgere til de sikre lande, som de er rejst igennem. Arkivfoto: Davali Philip

Efter at Dansk Folkeparti har gjort sin støtte til skattelettelser betinget af udlændingestramninger og færre flygtningeudgifter, erklærer de øvrige partier i blå blok sig overordnet klar til at imødekomme det.

»Jeg er sikker på, at Dansk Folkeparti har ønsker til udlændingepolitikken, som muligvis ikke på alle punkter vil være vores kop te. Men dem lytter vi meget gerne til,« siger Joachim B. Olsen, skatteordfører for Liberal Alliance, der til gengæld forventer en lydhørhed over for partiets førsteprioritet om at sænke topskatten fra 15 til 10 pct.

De Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen, kalder det et »sandsynligt scenarie«, at de kommende forhandlinger ender med indrømmelser til DF i udlændingepolitikken til gengæld for støtte til skattelettelser:

»Vi har ikke noget imod, at man strammer yderligere på udlændingepolitikken,« siger han:

»Vi vil gerne gøre livet lettere for virksomhederne og danskerne. Så må vi acceptere andre ting. Sådan er verden jo.«

Siden vedtagelsen af den såkaldte smykkelov i januar har Venstre-regeringens officielle linje været, at der ikke er lagt op til flere stramninger.

Pind forventer skærpelser

I maj skrev justitsminister Søren Pind i en kronik i Jyllands-Posten, at han tror, at der vil ske »skærpelser af dansk udlændingepolitik« i sammenhæng med skattereformen. Hverken Søren Pind eller udlændingeminister Inger Støjberg ønsker i dag at udtale sig.

Venstres finansordfører, Jacob Jensen, siger, at han ikke vil blande sig i støttepartiernes ønsker:

»Men hvis Dansk Folkeparti kommer med et ønske om, at man skal kigge på udlændingeområdet, så vil vi ikke bare sige, at det ikke kommer til at ske.«

DF-formand Kristian Thulesen Dahl har bl.a. foreslået, at asylsager bliver straksbehandlet på grænsen, og at Danmark afviser asylsøgere til de sikre lande, som de er rejst igennem.

»Hvis man kan stramme op på udlændingeområdet og få udgifterne ned, så giver det jo et økonomisk råderum. Noget af det kunne godt gå til lettelser i bunden,« siger skatteordfører Dennis Flydtkjær (DF).

Adspurgt om DF kan gå med til at sænke topskatten, siger han:

»Vi går aldrig ind med ultimative krav, så jeg kan ikke sige, at vi aldrig nogensinde går med i noget. Men det er ikke vores indgangsbøn.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen