SF vil tvangsfordele indvandrerbørn
Folkeskole: Højst 33 pct. tosprogede børn på hver skole, foreslår SF. Nej, lad kommunerne styre det, svarer minister.
SF vil styrke kampen mod social kontrol af nydanske piger og kvinder ved bl.a. at begrænse antallet af indvandrerbørn på skolerne. Partiet vil også have sikkerhed for, at alle får den obligatoriske seksualundervisning.
»Vi vil gøre op med social kontrol og frigøre kvinder i de etniske miljøer, så de får samme rettigheder som alle andre kvinder,« siger formand Pia Olsen Dyhr (SF).
Det skal ske med en mere etnisk og socialt blandet folkeskole, end der opleves især i de større byer. Ifølge SF fører for store koncentrationer af tosprogede elever til, at for mange andre fravælger folkeskolen til fordel for privatskoler. SF foreslår derfor et loft på maksimalt 33 pct. tosprogede elever på hver skole.
»Det er vigtigt, at alle forældre fortsat vil sende deres børn i folkeskolen. Nogle skoler i København har 90 pct. tosprogede, mens hvert tredje barn er i privatskole. Det skader sammenhængskraften. Med mange flygtninge vil det blive et reelt problem i flere kommuner,« siger SF-formanden, der vil flytte børnene med busser i de større byer.
SF vil også øge nydanskeres forståelse for køn og kønsroller gennem seksualundervisning. Den er obligatorisk, men mange slipper ifølge SF.
»Det er et kæmpeproblem, at vi har koranskoler i Danmark, hvor man ikke har seksualundervisning – så man først oplever det, når man gør det i praksis. Det er et grundelement i det danske samfund,« siger Olsen Dyhr.
Initiativ om åbenhed
Socialdemokraternes indfødsretsordfører, Mattias Tesfaye, roser SF for forslagene.
»Der er alt for mange tosprogede på nogle folkeskoler, og det vil vi gerne være med til at gøre noget ved, f.eks. i form af et loft,« siger han.
Undervisningsminister Ellen Trane Nørby undrer sig derimod, fordi »SF har haft berøringsangst over for dette i årtier, hvor vi ikke har måttet tale om problemerne. Og da vi lancerede åbenhedsinitiativet for halvanden måned siden, hvor man kan se, hvor mange tosprogede der er på skolerne, var SF dybt forarget og kaldte det stigmatiserende,« siger hun.
»Men åbenhed om problemerne er vigtigt, så kommunerne kan styrke fagligheden de steder, hvor der er mange tosprogede. Det er op til kommunerne og ikke et spørgsmål om lovgivning og detailstyring af lofter fra Christiansborg,« siger Ellen Trane Nørby.