*

Politik

Professor: Danmark kan blive skubbet ud af EU, hvis LA's forslag gennemføres

Det vil få vidtrækkende konsekvenser for Danmark, hvis LA's forslag om at lukke for asylansøgere i to år skal gøres til virkelighed, vurderer juraprofessor.

Liberal Alliance foreslår, at Danmark skal lukke helt for asylansøgere i to år og i stedet bruge alle pengene på hjælp i nærområderne. Forslaget vil sætte en kædereaktion i gang i forhold til Danmarks internationale forpligtelser, påpeger juraprofessor. Arkivfoto: Gregers Tycho

Det vil få omfattende konsekvenser for Danmark, hvis Liberal Alliances forslag om at suspendere FN's flygtningekonvention bliver gjort til virkelighed. Forslaget vil i praksis starte en kædereaktion, hvor flere af vores internationale forpligtelser og -samarbejder må skrottes.

Det vurderer Jens Vedsted-Hansen, der er professor ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet og blandt andet forsker i udlændingeret og europæisk menneskeret.

»Hvis forslaget bliver gennemført vil vi næppe kunne forblive medlem af EU,« siger han.

Liberal Alliance vil stoppe asylansøgninger i to år

Konkret foreslår LA at suspendere FN's Flygtningekonvention fra 1951 samt EU's regler om samme i to år, hvor ingen flygtninge skal kunne søge asyl i Danmark. Hvis nogen alligevel forsøger, skal de afvises ved grænsen. Pengene, der spares på ikke at have asylbehandling i Danmark, skal ubeskåret gå til at hjælpe i Syrien og Syriens nærområder, foreslår LA.

FAKTA
  • FN's Flygtningekonventionen blev skabt i 1951 som følge af Anden Verdenskrig. Formålet var og er at sikre beskyttelse og universelle rettigheder til flygtninge over alt i verden.
  • Blandt andet garanterer flygtningekonventionen flygtninge ret til religionsfrihed, identitets- og rejsedokumenter, arbejde, bopæl, uddannelse og sundhed og til at blive beskyttet imod diskrimination.
  • Danmark var det første land i verden, der underskrev konventionen tilbage i 1952. Siden da har konventionen været grundlag for den danske asyllovgivning.
Men hvad vil Liberal Alliances forslag rent teknisk indebære?

For det første: Ifølge Jens Vedsted-Hansen er det ikke muligt for Danmark blot at suspendere FN's flygtningekonvention. Danmark bliver nødt til at opsige den helt – for derefter eventuelt at søge om optagelse igen senere.

Den vurdering deler direktør i Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen. I Berlingske vurderer han, at det i udgangspunktet ikke er muligt at sætte flygtningekonventionen ud af drift uden samtidig at træde ud af den.

Minister åbner for konventionstjek men afviser asylstop

For det andet: Hvis Danmark først er ude af flygtningekonventionen, ryger vi også ud af Dublin-samarbejdet om flygtningefordeling i EU, vurderer Jens Vedsted-Hansen. EU's asylsamarbejde bygger nemlig direkte på FN's flygtningekonvention. Og dermed er det usikkert, om Danmark stadig vil kunne sende asylansøgere tilbage til de andre EU-lande.

Rent teknisk har flygtningekonventionen og dens tillægsprotokol fra 1967 en opsigelsesfrist på et år.

S: Asyludspil er både moralsk og juridisk forkert

Og for det tredje: Et totalt stop for asyl vil formentlig også indebære, at Danmark opsiger Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, da den ligesom Flygtningekonventionen omhandler pligten til at behandle asylsager.

»Jeg tror simpelthen, at vi er nødt til at opsige den,« konkluderer Jens Vedsted-Hansen, og tilføjer menneskerettighedskonventionen har en opsigelsesfrist på seks måneder.

En sådan opsigelse vil også svække danskeres beskyttelse af eksempelvis privatliv og privat ejendomsret med mere, påpeger Jens Vedsted-Hansen.

Og så er vi fremme ved EU.

»Hvis det er tanken at opsige Den Europæiske Menneskerettighedskonvention helt eller delvist, så blvier vores EU-medlemskab alvorligt truet efter min vurdering. Hvis vi decideret opsiger konventionen er der ikke meget tvivl om, at Danmark vil have forladt det værdigrundlag, som er skrevet ind i EU-traktaten, og så kommer vores medlemskab i fare,« siger Jens Vedsted-Hansen.

Lavere asyltal mens politikere diskuterer stramninger

Med til historien hører, at det ikke er til at forudse, hvor skarpt andre EU-lande vil reagere over for Danmark hvis vi begynder at droppe konventioner, og derfor er det umuligt at sige præcis, hvordan sagen ville ende.

Jens Vedsted-Hansen understreger også, at det kun er politikerne selv, der i sidste ende sætter grænser for, hvor langt Danmark skal gå.

»Politisk kan man naturligvis gøre, hvad man vil, hvis man er villig til at bryde folkeretten og betale prisen i vores internationale relationer,« siger han.

Jyllands-Posten forsøger at få en kommentar fra LA's udlændingeordfører.

Partiets forslag er allerede blevet afvist som urealistisk af blandt andre Venstre-regeringen, Socialdemokraterne, Radikale og Enhedslisten.

Analyse: Der er gået Georg Gearløs i flygtningedebatten

Da Venstre sad i opposition under den tidligere regeringen var partiet åbent for at forsøge at ændre nogle af de internationale konventioner, som Danmark er med i.

Amnesty opfordrer til kritik af Danmark i FN

Efter regeringsskiftet i sommer fastslog statsminister Lars Løkke Rasmussen dog, at Danmark ikke vil opsige internationale konventioner på hans vagt.

»Man vil ikke se, at jeg pludselig sætter mig i spidsen for, at Danmark træder ud af nogle konventioner,« sagde Løkke i august i DR2-programmet Deadline, hvor han også understregede, at Danmark skal leve op til sine internationale forpligtigelser:

»Vi er med i de konventioner, vi er med i, og vi skal tage vores del af ansvaret.«

Dokumentation: Læs hele LA's asylforslag her (pdf.)

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Flygtningekrise

Blog: Gør det rigtige: Send regeringen på wellness-ophold

Annika Smith
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her