Støjberg: Ingen konsekvenser for Birthe Rønn

Statsløsesagen får ingen konsekvenser for Birthe Rønn Hornbech, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Artiklens øverste billede
Tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) går fri i statsløsesagen.

Regeringen lægger ikke op til at drage Birthe Rønn Hornbech til ansvar i statsløsesagen. Det siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til Jyllands-Posten under et besøg i Libanon. Derimod vil to centrale embedsmænd blive draget til ansvar.

"Kommissionen vurderer, at der er grundlag for at drage to embedsmænd i mit ministerium til ansvar. Integrationsministeriet og finansministeriet skal nu håndtere det disciplinære forløb," siger Inger Støjberg og fortsætter:

"De to embedsmænd bliver nu fritaget for tjeneste."

Det var en Venstreminister, der ikke gav de statsløse palæstinensere det danske statsborgerskab, de havde ret til.  Skal det ikke have politiske konsekvenser?

"Det har ikke været kommissionens opgave at tage stilling til ministerens ansvar. Det er en opgave, jeg trygt overlader til Folketinget."

Bør det have konsekvenser for Birthe Rønn?

"Vi vurderer ikke, at der er noget grundlag i beretningen for at gøre et ministeransvar gældende overfor Birthe Rønn Hornbech."

Birthe Rønn Hornbech måtte i marts 2011 træde tilbage som integrationsminister som følge af statsløsesagen.

De to embedsmænd i Udlændinge- og Integrationsministeriet, der nu er fritaget for tjeneste, er henholdsvis kommitteret Claes Nilas og afdelingschef Kim Lunding. Kim Lunding var med på Inger Støjbergs rejse til Jordan og Libanon. Han forlod dog delegationen før den planlagte afrejse i dag mandag.

Statsløsekommissionen blev nedsat i august 2011 og har mandag afgivet sin rapport. Kommissionen har bl.a. skullet undersøge, hvorfor Integrationsministeriet behandlede næsten 500 sager om statsløses ret til statsborgerskab ulovligt. Hvad de skiftende ministre har været orienteret om - hvornår. Hvorfor fejlbehandlingen ikke blev stoppet, så snart den blev opdaget. Og hvem der bærer ansvaret. Her peger kommissionen altså på daværende departementschef Claes Nilas og afdelingschef Kim Lunding, som begge nu er fritaget.

Under afhøringerne i kommissionen har særligt Nilas' forklaringer været i modstrid med Birthe Rønn Hornbechs.  Han har bl.a. fastholdt, at det var ministeren, der traf de afgørende beslutninger i statsløsesagen. Og at Birthe Rønn Hornbech dermed var hovedårsag til, at der gik næsten halvandet år, før Integrationsministeriet rettede ind efter FN-konvention om statsløse. Omvendt har Birthe Rønn forklaret, at hun blev ført bag lyset af sine embedsmænd.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.