Grenov: Homoseksuelle er vor tids urørlige

Homoseksuelle skal ikke have statens støtte til at få børn, mener Kristendemokraternes formand.

Artiklens øverste billede
Stig Grenov fra Kristendemokraterne til partilederinterview. Foto: Niels Hougaard

Der er ingen tvivl om, at det er moralske spørgsmål, der skal bære Kristendemokraterne ind i Folketinget ved valget den 18. juni. Men dem kan man ikke få lov at diskutere frit i Danmark i dag.

Det mener formanden for partiet, Stig Grenov, efter at han er kommet i modvind for en kommentar om, at homoseksuelle er »unaturlige«.

Partiet har stillet et forslag om, at homoseksuelle og enlige skal fratages retten til adoption og kunstig befrugtning.

Stig Grenov, hvad mener du med, at homoseksuelle er unaturlige?

Jeg synes ikke, at vi skal spille hasard med den kommende generation.

Stig Grenov (KD), formand

Hvorfor er din holdning til homoseksuelle ikke et politisk spørgsmål?

»Det har ikke nogen politisk konsekvens. Jeg mener ikke, at staten skal gå ind og have en holdning, det må borgeren selv bestemme. Jeg mener til gengæld, at man må have lov at have sin holdning til, at homoseksualitet er unaturligt.«

Du mener ikke, at forslaget om, at homoseksuelle ikke skal have børn, er mod homoseksuelle?

»Nej, vi har en politik for barnet. Det er en kristen værdi, at man tager den svages parti, og det gør vi i denne situation ved at sige, at man fra statens side ikke skal støtte, at to mennesker af samme køn, eller enlige mænd eller kvinder, får børn.«

Men hvorfra ved du, at det er dårligt for et barn at have forældre af samme køn?

»På det her punkt skal vi ikke gøre, hvad teknologien kan, vi skal gøre, hvad der er godt for barnet. Hvor ved vi fra, at det er godt for barnet med en mor og en far? Jeg er lige ved at sige ”university of nowhere”. Vi ved det, fordi enhver forælder, der både har piger og drenge, kan se, at børnene spejler sig. Sådan laver man en kønsidentitet. Og jeg synes ikke, at vi skal spille hasard med den kommende generation.«

Hvori består det unaturlige ved at være homoseksuel?

»Både fysisk og psykisk er det sådan, at mænd og kvinder komplementerer hinanden. Men jeg skal ikke bestemme, om man er homoseksuel. Jeg går jo heller ikke rundt og bestemmer, om der er nogen, der lyst til at leve alene. Eller om de har lyst til at bo i kollektiv.«

Mener du, at det er et valg at være homoseksuel?

»Ja, jeg tror, at valg har en meget stor indflydelse på, hvordan vi lever vores liv. Jeg tror, at miljø har en meget stor indflydelse. Forskning viser, at hvis man bliver født i København, er der større sandsynlighed for, at man er homoseksuel, end hvis du bliver født andre steder. Men det er ligegyldigt, om det er arv, miljø eller det frie valg. Du står til ansvar for dig selv, og det er ikke en sygdom ikke at kunne få børn, når man er to af samme køn.«

»Omsorgen er ens«

Helt anderledes ser man på spørgsmålene i Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT). Forperson Søren Laursen lægger ud med at konstatere:

»Jeg synes, det er noget forblommet vrøvl. Vores omsorgsressource er præcis den samme, som den er i andre familier, og der er intet forskning, der viser, at børn ikke trives lige så godt hos os, som hos alle andre. Tværtimod. Staten skal ikke gå ind og regulere, hvilke familier der er gode og dårlige,« siger Søren Laursen, der også afviser, at Stig Grenovs holdning til homoseksualitet skulle være ligegyldig.

»Det er ikke ligegyldigt, om en politiker mener, at vi er unaturlige. Lovgivningen lige nu er for eksempel baseret på, at en familie består af en mand og en kvinde. Hvis man ikke finder alle familier lige naturlige, er man nok ikke tilbøjelig til at lave lovgivningen om,« siger han.

Stig Grenov møder dog også forståelse fra Søren Laursen.

»Jeg mener ikke, at han er homofob, det er for letkøbt at sige. Jeg kan godt forstå, at det er træls, at han er blevet skudt det i skoene. Hans argument er moralsk og religiøst, og det skal han have lov at mene,« siger Søren Laursen, der heller ikke hidser sig op over beskyldningen om at være »urørlig«. Han kan ikke se, at der skulle eksistere nogen civil tankekontrol specifikt om homoseksuelle.

»Jeg er da glad for, at han synes, at vi er en god lobbyorganisation. Men vi er ikke mere urørlige end alle mulige andre. Han kalder nogle familier forkerte, og der er ikke nogen forældre, der har lyst til at høre, at det er synd for deres børn at have dem som forældre. Homoseksualitet er blevet så mainstream, at når nogen udtaler sig dumt og gammeldags, så får de altså på hattepulden for det,« siger Søren Laursen.

Læs baggrundshistorien om Kristendemokraternes værdikamp i Premium.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.