Ny måling: Alternativet fortsætter himmelflugten

"Jeg er glædeligt overrasket," siger Alternativet-kandidat. Hver 20. vælger vil nu sætte krydset ved liste Å.

Artiklens øverste billede
Alternativets politiske leder Uffe Elbæk holder tale til partiets fest på Nationalmuseet.

Hvis der var valg i dag, ville hver 20. vælger sætte krydset ved det nystiftede parti Alternativet.

Det viser en ny meningsmåling, foretaget af Wilke, som aldrig har målt partiet med den tidligere radikale kulturminister Uffe Elbæk i spidsen så højt.

Dermed fortsætter Alternativet med at lægge afstand til spærregrænsen på to pct. Og holder den nuværende tilslutning frem til valget på torsdag, vil partiet - der blandt andet går til valg på 30 timers arbejdsuge, 100 pct. økologisk landbrug i 2040 og indførelsen af en 2-årig iværksætterydelse til dagpengemodtagere – få ni pladser i Folketinget.

”Det svarer meget godt til, hvad vi også oplever, når vi er rundt i landet. Vi oplever en kæmpestor nysgerrighed i forhold til de visioner, som vi kommer med,” siger Rasmus Nordqvist, partiets spidskandidat i Sjællands storkreds.

Er du helt ærligt overrasket over, at I ligger så højt? Forventningen, da I gik ind til valgkampen, var vel , at I skulle kæmpe med næb og klør for at komme over spærregrænsen?

”Ja, selvfølgelig er jeg det. Og det er også derfor, at vi har en stor portion ydmyghed overfor det her. Nu må vi se, hvad der sker. Men ja, jeg er glædeligt overrasket.”

Foruden Alternativet går også Socialdemokraterne frem i dagens måling, og det betyder, at der endnu engang ser ud til at være dødt løb mellem blokkene.

50,1 pct. og 49,9 pct. lyder fordelingen i rød bloks favør, når der tages højde for det stemmespild, som Kristendemokraterne medfører, da partiet ikke ser ud til at komme over spærregrænsen.

Omsat til mandater lyder fordelingen 87 mandater til partierne i rød blok og 88 til blå blok - hvilket skyldes, at decimalerne lige nøjagtigt falder ud til fordel for flere af de blå partier i målingen.

Rasmus Nordqvist, I er i løbet af valgkampen blevet kritiseret af økonomer og partier i blå blok for ikke at have en økonomisk politik, der hænger sammen. Nogle forudser, at hvis I bliver valgt ind, vil I hurtigt blive mødt af en realpolitisk virkelighed, hvor der ikke er plads til jeres ideér?

”Det anerkender jeg ikke. Jeg anerkender, at vi laver politik på en anden måde, og at vi mener, at der skal skabes en ny politisk kultur. Vi går ikke ud og kritiserer andre for, at de tror, at de kan fremlægge en 2025-plan, beregnet med regnemetoder, der kun kan bruges til kortsigtede beregninger. Vi gør det på en anden måde og går ind i en dialog med andre partier. Men det er et fuldstændig lige så seriøst politisk svar på de problemer, der er.”

Hvor stor indflydelse forventer I at få på en rød regerings politik, hvis I efter valget kommer til at sidde med de afgørende mandater?

”Jeg tror, vi kan få rigtig meget indflydelse. Vi går ind i det her arbejde med nogle klare ønsker og en klar retning. Vi tror ikke på, at man skal sætte krav op, men at vi skal gå ind med de ønsker og løsningsforslag vi har og forhåbentlig få en frugtbar dialog om at komme ud med nogle gode løsninger.”

Wilke foretager under valgkampen en daglig meningsmåling for Jyllands-Posten. Der benyttes en rullende stikprøve, så der dagligt gennemføres cirka 330 interview. Interviewene er gennemført i perioden fra 12. juni til 14. juni blandt 1.011 respondenter. Usikkerheden varierer imellem +/-0,67 procentpoint til +/-2,71 procentpoint. Den statistiske usikkerhed angiver det interval, målingen med 95 pct. sandsynlighed rammer inden for.

Du kan få overblikket over de mange forskellige meningsmålinger - og se Ritzaus vægtede gennemsnit af dem - her.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.