Rigmand: Derfor støtter jeg Alternativet med millioner

"Jeg har ikke stillet nogle betingelser," siger dansk-canadisk millionær, der har givet to millioner til Alternativets valgkamp.

Artiklens øverste billede
Alternativets politiske leder Uffe Elbæk hænger valgplakater op.

Der er brug for en helt grundlæggende omlægning af vores økonomiske system, for Jorden kan ganske enkelt ikke holde til, at vi fortsætter med at drive rovdrift på dens ressourcer.

Sådan lyder det fra den 76-årige dansk-canadiske rigmand Ross Jackson, der ønsker, at det synspunkt også bliver repræsenteret i Folketinget. Derfor valgte han tidligere på året at give et – i dansk sammenhæng – bemærkelsesværdigt stort beløb direkte til et dansk parti.

De andre partier påstår, at det er os, der er urealistiske – men jeg mener, at det er dem, der er det.

Ross Jackson, dansk-canadisk rigmand, der har doneret to millioner kroner til Alternativet.

”Jeg har i mange år arbejdet med den samme dagsorden, som Alternativet gør. Blandt andet skrev jeg for et par år siden skrevet bogen Occupy World Street – og i den bog argumenterer jeg for, at vi er nødt til at ændre det økonomiske system og lave nogle nye globale aftaler om blandt andet handel. For det nuværende system er ved at ødelægge vores miljø, skabe større ulighed og underminere vores velfærdsstat,” siger Ross Jackson og fortsætter:

”Det kræver meget nytænkning, og de store partier anerkender ikke den her problemstilling. De tror, at væksten kan løse alle problemer. Det, jeg siger i mine bøger, og det Uffe (Elbæk, red.) siger, er, at der er behov for at gentænke hele vores vækstbegreb.”

Ifølge meningsmålingerne kommer Alternativet til at storme ind i Folketinget ved valget den 18. juni. 4,2 pct. - svarende til 7 mandater – står partiet til i den nyeste måling, foretaget af Wilke for Jyllands-Posten.

”Det er klart, at med seks eller syv mandater, kan de ikke gøre alverden. Men det, de kan gøre er at ændre dagsordenen og få nogle nye ideer ind i debatten. For eksempel ideen om et nyt vækstbegreb, økologisk omstilling og at få bedre styr på banksystemet”, siger Ross Jackson.

Og som du ser det er Alternativet det eneste parti, der tager den udfordring alvorligt?

”Jeg tror også at Enhedslisten og til en hvis grad SF gør det. Men forskellen er den, at Alternativet har det som allerhøjeste prioritet – at vi må tænke bæredygtighed ind i alt, hvad vi foretager os, og gradvist arbejde i den retning.”

Ross Jackson har blandt andet tjent millioner på at udvikle softwaresystemer. Indtil for nyligt var han også hovedaktionær i virksomheden Urtekram, en af skandinaviens største mærker indenfor økologiske fødevarer. I begyndelsen af juni solgte han virksomheden for 215 millioner kroner.

Jackson betegner sig selv som ”filantrop”, der gennem sin fond Gaia uddeler millioner af kroner til blandt andet støtte af det, han kalder ”økosamfundsbevægelsen”.

”Jeg har brugt mine kræfter de seneste 25-30 år på nærmest at give pengene væk. Jeg har ikke arbejdet for egen vinding, men for at min fond skulle få midler til at støtte nye virksomheder her i Danmark og støtte økosamfundsbevægelsen. Det er sådan nogle ting, jeg ønsker bruge mine penge og kræfter på.”

Ross Jackson understreger, at han ikke har opstillet betingelser til Alternativet som følge af donationen. 

”Det er to millioner kroner, jeg har givet dem til valgkampen. Og jeg har ikke lovet dem mere end det. Jeg har ikke stillet nogle betingelser, for jeg synes, at Uffe og Alternativet gør præcis det, jeg har skrevet om i 25 år. Derfor behøver jeg ikke mere indflydelse. Nærmest modsat, jeg kan lade dem være,” siger han.

Hvor meget Ross Jacksons millioner har betydet for Alternativets nuværende succes, tør rigmanden ikke gætte på.

”Da jeg for et par måneder siden snakkede med Uffe, var jeg bange for, at de ikke ville nå over spærregrænsen, men jeg syntes det var vigtigt, at de kom ind med den nye dagsorden, at så tænke jeg ’okay, nu giver jeg dem en ordentlig bunke penge, så de kan komme ud over rampen.’ Jeg håber, at det har været med til at gøre en forskel. Men jeg tror også, at noget af succesen skyldes tidsånden – mange af de unge er meget begejstrede for Alternativet. Det er begyndt at gå op for de unge, at det er dem, der skal løse de her problemer, når de bliver voksne. Og det er deres børn, der får de allerstørste problemer om 30-40 år, hvis problemerne ikke bliver løst.”

I løbet af valgkampen er Alternativets politik blevet beskyldt for ikke at hænge sammen økonomisk – både af økonomer og af andre politiske partier. Men den kritik preller af på Ross Jackson:

”Vi bruger allerede omkring 50 procent flere ressourcer, end Jorden kan genproducere hvert år. Og i Danmark bruger vi omkring fire gange så mange ressourcer som vores forholdsvise andel. De andre partier påstår, at det er os, der er urealistiske – men jeg mener, at det er dem, der er det.”

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.