Blå blok i fælles udmelding: EU må ikke blive en social union

Får blå blok flertal ved valget, vil Danmark støtte Storbritannien i landets kamp for at få genforhandlet en aftale med EU.

Artiklens øverste billede
De fire partiformænd i blå blok.

Får blå blok flertal efter valget, vil en dansk regering tage konkrete initiativer for at gøre det sværere for udenlandske EU-borgere at sikre sig danske velfærdsydelser. Og arbejde sammen med ligesindede lande i kampen for at forhindre, at EU udvikler sig til en ”social union”.

Det fremgår af en ny aftale, som Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative er nået til enighed om. Aftalen, der har fået titlen ”Dansk velfærd i Europa”, opridser de fire partiers overordnede linje i en fremtidig EU-politik.

”Vi er langtfra enige om alting i forhold til EU. Men vi er enige om, at hvis Danmark får en ny regering efter folketingsvalget den 18. juni, vil vi sammen stå bag Storbritanniens og andre ligesindede landes arbejde for at sikre, at EU ikke bliver en social union,” fremgår det af aftalen, som Jyllands-Posten er i besiddelse af.

”I de seneste 7-8 år er udviklingen gået i retning af, at flere EU-borgere får danske velfærdsydelser som eksempelvis dagpenge, kontanthjælp og børnecheck. Der skal være et rimeligt forhold mellem at bidrage positivt og at kunne modtage. Derfor vil vi indlede arbejdet for at sikre, at danske velfærdsydelser forbliver i Danmark og går til dem, som arbejder, bor og bidrager til Danmark i en længere periode,” lyder det blandt andet i aftalen.

Det er første gang, at partierne i blå blok - der historisk set har stået langt fra hinanden i EU-debatten - har meldt samlet ud på området.

"Det vi kan se, er at der er et stadigt større træk på danske velfærdsydelser. Og vi skal tage det problem, mens det stadig kan håndteres," siger Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen til TV 2 News.

"Vi er enige om, at kommer der et flertal blandt de har partier, skal det være en regering, der gør noget i både EU og herhjemme for at sikre, at dansk velfærd bliver i Danmark."

Konkret vil de fire partier blandt andet forhindre, at EU-borgere fremover kan opnå fuld ret til danske dagpenge efter få ugers medlemskab af en a-kasse og fuldtidsarbejde i Danmark.

Partierne vil også "indføre optjeningsprincipper hvor det er muligt med afsæt i en fuldstændig kortlægning af danske velfærdsydelser, som andre EU-borgere kan få ret til uden længere ophold eller beskæftigelse i Danmark."

Og en Venstre-ledet regering vil også "gøre det til en topprioritet" at "samle en alliance af ligesindede EU-lande", der skal arbejde for at EU ikke udvikler sig til en social union, fremgår det af aftalen.

Derudover vil blå blok arbejde for at få ændret EU-reglerne, således at "velfærdsydelserne skal kunne indekseres efter leveomkostningerne i det land, hvori ydelsen modtages."

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen