Borgerlige partier går til angreb mod truslen fra Alternativet
Spærregrænsen: Alternativets styrke i målingerne giver flertal til rød blok, og det udløser nu de første direkte advarsler fra de borgerlige. Alternativet tager angrebene roligt og ønsker fortsat »god valgkamp«.
Den borgerlige opposition smider fløjlshandskerne i forhold til Alternativet, der i den seneste måling fra Wilke står til 4 pct. og også i en række andre meningsmålinger har lagt spærregrænsen bag sig. Alternativet ligner p.t. en væsentlig brik i et eventuelt nyt flertal bag Helle Thorning-Schmidt (S).
Fra Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, lyder den første klare advarsel mod det nye parti således:
»Jeg vil bare minde om, at det er et parti, der går ind for kødfrie mandage, løse bisonokser i statsskovene og et banksystem, der hører Middelalderen til. Det er det, som Helle Thorning kommer til at basere sit flertal på.«
»Det er 10 gange mere interessant, at livskvaliteten stiger, end at vi får økonomisk vækst«
Hun henviser til en række forslag fra Alternativet om kødfri dage, mere dynamik i skovene og streng regulering af bankerne, der kun skal have lov at låne penge ud, som de rent faktisk selv har.
Hidtil har de borgerlige partier afholdt sig fra at angribe Alternativet direkte – blandt andet ud fra analysen af, at det kan føre til, at endnu flere vælgere får sympati med Uffe Elbæks projekt.
Da Jyllands-Posten tirsdag skrev, at en række økonomer vurderer, at Alternativets politik vil gøre Danmark fattigere, nøjedes finansordfører Peter Christensen (V) med at sige, at »man skal være utryg« ved Alternativet.
Nu lyder der også fra Liberal Alliance advarselslignende toner.De kommer fra Uffe Elbæks gamle partifælle hos Det Radikale Venstre, i dag Liberal Alliancens politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll.
»Vi går til valg på øget beskæftigelse og mere vækst. Alternativet er i skarp konkurrence med Enhedslisten om at få mest negativ vækst og mindst beskæftigelse. Så jeg håber selvfølgelig, at vælgerne vælger et vækst- og beskæftigelses-synspunkt og ikke et græsk synspunkt,« siger Ammitzbøll.
I Dansk Folkeparti siger gruppeformand Peter Skaarup, at han »ikke direkte vil advare mod andre partier, for det er op til vælgerne selv at bestemme, hvem de vil stemme på«.
»Men jeg synes da, at Socialdemokraterne og statsminister Helle Thorning-Schmidt burde begynde at forholde sig seriøst til nogle af de forslag, der kommer fra Alternativet. F.eks. partiets forslag om nedsat arbejdstid, der vil koste flere hundrede mia. kr.,« siger Peter Skaarup.
Vil undgå ny finanskrise
Alternativet er i månedsvis af analytikere blevet betegnet som et parti, der skulle kæmpe for at komme over spærregrænsen. Med tirsdagens måling sætter partiet foreløbig rekord hos Wilke. En anden rekord er den samlede opbakning til rød blok, der for første gang siden valget i 2011 har flertal i en måling i Jyllands-Posten.
Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, havde tirsdag aften ikke mulighed for at kommentere angrebet fra de borgerlige partier, fordi han var optaget af Alternativets første ”join the party”-arrangement i Aalborg. Elbæk var selv på scenen til vælgerarrangementet, og han kunne derfor ikke komme til telefonen. I stedet sendte partiet en skriftlig kommentar fra Rasmus Nordqvist, spidskandidat på Sjælland og ordfører for iværksætteri.
»Vi er glade for den meget interesse for os – også når den kommer fra Venstre,« skriver han og fortsætter:
»Vi tager en bæredygtig omstilling af samfundet meget seriøst, og det er derfor, vi foreslår en ugentlig kødfri dag i offentlige institutioner, at al statsskov omlægges til urørt naturskov, samt at vi undersøger, hvordan vi kan undgå en finanskrise som den, der ramte især samfundets dårligst stillede i 2008,« skriver Nordqvist og slutter:
»Og så vil vi ønske alle derude en god valgkamp.«
I rød blok synes kursen over for Alternativet fortsat at svinge lidt.
S: Det kan vi ikke støtte
Tirsdag meddelte fødevareminister og vagthavende presseofficer for Socialdemokraterne Dan Jørgensen, at »jeg kan godt se mange sympatiske ting i det, de siger, og på det personlige plan kan jeg rigtig godt lide Uffe Elbæks facon«.
Senere på dagen fik piben dog en anden lyd.
Dan Jørgensen afviste nu Alternativets forslag om at skære arbejdstiden ned til 30 timer om ugen, som ifølge tænketanken Kraka vil koste 270 mia. kr.
»På trods af at vi synes, der er mange sympatiske ting at sige om Alternativet, og det er et frisk pust, så må vi sige, at det her forslag kan vi overhovedet ikke støtte,« sagde Dan Jørgensen.
Deltag i debatten:
Overvejer du at stemme på Alternativet? Eller er de lige en tand for... alternative? Og hvorfor?