Pegida kommer også til Folkemødet på Bornholm

Den islamkritiske bevægelse slutter sig til Geert Wilders og Gyldent Daggry og kommer til Folkemødet på Bornholm.

Artiklens øverste billede
Nicolai Sennels, initiativtageren til den danske afdeling af den islam-kritiske Pegida-bevægelse – i Danmark kaldet "For Frihed" – har også planer om at deltage i Folkemødet på Bornholm.

Listen over højreorienterede og anti-islamiske gæster ved årets Folkemøde på Bornholm fortsætter med at vokse.

Nu melder også den islamkritiske Pegida-bevægelse som i dag hedder For Frihed sig som gæst på solskinsøen i juni. Planen er at være til stede på Folkemødet med en håndfuld medlemmer, der deler foldere ud og spreder bevægelsens budskab om, at fundamentalistisk islam er til fare for Danmark, fortæller den danske initiativtager til For Frihed, Nicolai Sennels.

Jeg efterlyser også et klart svar på, hvordan man vil sikre, at danske muslimer, som deltager i mødet, ikke bliver udsat for vold, når man åbner mødet op for ekstremister.

Özlem Cekic, SF

For Frihed har endnu ikke planer om at skulle deltage i officielle debatter eller arrangementer under Folkemødet, men ud over at uddele foldere vil bevægelsen sende live-tv på nettet fra Allinge tv, som for eksempel kan ses på de højreorienterede hjemmesider Uriasposten.dk og Snaphanen.dk. fortæller Nicolai Sennels.

Det har skabt en del debat, at Trykkefrihedsselskabet har inviteret den hollandske islam-kritiker Geert Wilders til årets folkemøde. I dag kom det frem, at Danskernes Parti med den tidligere nynazist Daniel Carlsen i spidsen har inviteret en politiker fra det kontroversielle græske højrenationale parti Gyldent Daggry til øen. Desuden ser flere andre højreekstreme gæster ud til at være på trapperne, hvis Folkemødets arrangører siger god for det.

Spørgsmålet er, hvor meget Folkemødet kommer til at blive påvirket af deres deltagelse. I forvejen er politiet i øget beredskab på grund af terrorangrebet i København i februar.

En af dem, der er stærkt kritisk over for den yderste højrefløjs deltagelse er SF’eren Özlem Cekic, som er bekymret for, at danske muslimer vil holde sig væk fra Bornholm, eller at deres sikkerhed simpelthen kan være i fare.

”Er det Folkemødet et sted, hvor vi mødes til den demokratiske dialog, så vi kan rykke sammen, eller er det et sted, hvor vi inviterer ekstremister for at kaste had over et mindretal. Jeg efterlyser også et klart svar på, hvordan man vil sikre, at danske muslimer, som deltager i mødet, ikke bliver udsat for vold, når man åbner mødet op for ekstremister,” siger hun i dag til Ritzau.

Dén bekymring afviser Nicolai Sennels dog som det rene sludder.

”Jeg grinede højt, da jeg hørte det. For selvfølgelig kan muslimer føle sig sikre på Bornholm. Det er jo ikke-muslimer, som bliver ramt af vold i disse dage det er kritikerne af islam, såsom Geert Wilders, der skal have politibeskyttelse,” siger han.

I en pressemeddelelse tager Trykkefrihedsselskabet dyb afstand fra både Gyldent Daggry og Danskernes Parti, der begge ”modarbejder det, der er Trykkefrihedsselskabets hovedopgave: Forsvaret for ytringsfriheden på Grundlovens grund.”

Enhedslisten er ærgerlig over de højreekstreme gæster.

”Det er hamrende træls, at Trykkefrihedsselskabet og Danskernes Parti inviterer deciderede højreekstreme og nazister til Folkemødet. Deres holdninger er afskyelige og står for alt andet end det åbne demokrati, som Folkemødet handler om. Vi hverken kan eller vil forhindre de navngivne personer i at deltage ved arrangementet. Det er demokratiets vilkår, at folk, man er hamrende uenige med, også har ret til at ytre sig,” siger Mikkel Warming fra Enhedslistens forretningsudvalg.

Han opfordrer i stedet til at ”drukne” hadske holdninger i solidaritet og mangfoldighed.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.