DF stemte for åbne grænser i EU

Med støtte fra Dansk Folkeparti har Europa-Parlamentet vedtaget en resolution, som blandt andet hylder fraværet af permanent grænsekontrol.

Artiklens øverste billede
Dansk Folkeparti vil ud af Schengen-samarbejdet om fri bevægelighed i Europa, men i EU har partiet netop været med til at vedtage en hyldest til åbne grænser.

Dansk Folkeparti hører normalt til blandt de skarpeste kritikere af åbne grænser og det europæiske Schengen-samarbejde.

Men onsdag stemte DF alligevel for en anti-terrorresolution i Europa-Parlamentet, som hylder netop åbne grænser og muligheden for at rejse frit rundt inden for EU.

Resolutionen fremhæver, at den frie bevægelighed er "en af de vigtigste frihedsrettigheder" i EU og udelukker samtidig "ethvert forslag om at suspendere Schengen-systemet."

Alligevel bakkede DF op om de åbne grænsers ukrænkelighed ved at stemme ja til resolutionen.

Men det skal man slet ikke så alvorligt, forklarer Anders Vistisen, medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti. Ja-stemmen betyder for eksempel ikke, at DF pludselig har ændret holdning til Schengen-samarbejdet, forsikrer han.

"Vores holdning var, at vi godt kan leve med det, der står om Schengen. Det er lidt en symbolerklæring. Det vigtige i denne sammenhæng er, at den store terrorpakke ikke lider skibbrud, fordi der er manglende opbakning til resolutionen," siger Anders Vistisen.

Derfor trykkede han på ja-knappen sammen med sine DF-kolleger i parlamentet, Morten Messerschmidt, Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann.

Resolutionen, der onsdag blev vedtaget med overvældende flertal, handler om bekæmpelse terrorisme i Europa og kommer i kølvandet på terrorangrebet mod Charlie Hebdo i Frankrig.

Indholdet er blandt andet en hensigtserklæring, der åbner for et fælleseuropæisk register over flypassagerer – et såkaldt PNR-register.

Resolutionsteksten fremhæver også, at det i dag er muligt for Schengen-lande at gennemføre målrettede grænsekontroller, og Europa-Parlamentet opfordrer tilmed medlemslandene til at udnytte disse allerede eksisterende muligheder til fulde.

Selvom DF er ”meget uenig” i formuleringen om åbne grænser endte partiet som nævnt med at stemme ja. De bedre muligheder for at bekæmpe terror gjorde udslaget, forklarer Anders Vistisen.

"Vi prøvede at få den del af forslaget, som handler om Schengen, stemt ud, men det lykkedes ikke. Så derfor måtte vi vurdere, om vi mente, at de fremskridt, som er med, opvejede formuleringerne om Schengen," siger han.

I Folketinget arbejder Dansk Folkeparti for, at Danmark skal træde helt ud af Schengen-samarbejdet og genindføre permanent grænsekontrol. Hvordan resten af EU derefter måtte arbejde videre, interesserer ikke DF synderligt, lyder det fra Anders Vistisen.

Men ved at stemme for resolutionen siger I vel, at I ikke vil arbejde for at suspendere Schengen-samarbejdet? Det står jo sort på hvidt i teksten.

"Vi arbejder for at komme ud af Schengen, så derfor synes vi sådan set ikke, at det er super-relevant, hvordan man internt i Schengen fortolker reglerne.”

Men der står ordret i resolutionen, at den frie bevægelighed inden for Schengen er en af de vigtigste frihedsrettigheder i Den Europæiske Union. Er I enige i det?

"Nej, vi er enige i, at vi slet ikke skal være med i Schengen. Det er det, Dansk Folkeparti hele tiden har kæmpet for, at Danmark ikke skal være."

Men I stemte for resolutionen alligevel?

"Ja, altså nu er det sådan med resolutionen, at den er en ikke-lovgivende hensigtserklæring fra EU-parlamentet," siger Anders Vistisen.

”Vi vurderede, at der var flere plusser end minusser.”

Blandt de øvrige danske EU-parlamentarikere stemte Margrete Auken fra SF og Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU imod resolutionen. S, R og V og K stemte for.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.