LA: Blå regering skal lære af skattesagen

Den borgerlige blok vil friholde Troels Lund Poulsen for ansvar i skattesagen. Men der peges på flere kritikpunkter – blandt andet en praksisændring hos Skat.

De borgerlige partier vil ikke være med til at kritisere tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen for hans rolle under skattesagen i 2010 og 2011.

Det stod allerede klart i sidste uge.

Men ikke desto mindre ventes et rødt flertal i Folketinget onsdag at tildele Troels Lund Poulsen en såkaldt næse som en slags punktum for Skattesagskommissionens langstrakte arbejde med at kulegrave skattesagen.

Nu er den borgerlige blok klar med dens eget bidrag til den såkaldte folketingsbetænkning, som skrives på baggrund af kommissionens rapport, og her er der altså ingen kritik af Troels Lund Poulsen, men til gengæld af den nuværende regering.

Blå blok kritiserer således, at regeringen ikke tog det alvorligt nok, at Skat ændrede praksis under behandlingen af Thorning-parrets skattesag.

"Mindretallet beklager, at den nuværende regering ikke tog initiativ til, at Skattesagskommissionen skulle undersøge denne alvorlige sag, hvor SKAT administrativt ændrede elementer i ligningsvejledningen under deres sagsbehandling af Stephen Kinnocks skattesag," skriver Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance i en fælles udtalelse, som Jyllands-Posten er i besiddelse af.

Skats praksisændring under skattesagen fik senere betydning for den danske fotomodel Camilla Vest. Først var hun blevet dømt for skattesvig, men med henvisning til Skats afgørelse om, at Stephen Kinnock ikke var skattepligtig i Danmark, blev hun i 2012 frikendt i Østre Landsret.

Det blå mindretal kritiserer også, at Folketingets Ombudsmand fik urigtige oplysninger fra blandt andre Skat København og Skatteministeriet i efterspillet om behandlingen af Helle Thorning-Schmidts skattesag.

Desuden beklager blå blok, at det ikke er lykkes at opklare, hvem der ulovligt lækkede Thorning-familiens personlige skattepapirer til dagbladet BT forud for folketingsvalget i 2011.

Ifølge Simon Emil Ammitzbøll fra Liberal Alliance har det været vigtigt at få mindretalsudtalelsen med i den samlede folketingsberetning.

”Kritikken af, at ombudsmanden ikke fik de oplysninger, han skulle have, har været rigtigt vigtigt for os i Liberal Alliance. Vi vil under ingen omstændigheder acceptere, at ministerierne ikke giver de svar til Ombudsmanden, som de skal. Det er et vigtigt politisk signal at få sendt. Også hvis der kommer et borgerligt flertal efter næste valg,” siger han.

Også selv om ansvaret ikke placeres?

”Sådan er det nogle gange. Man kan have alle mulige drømme, det tror jeg også, de har haft på venstrefløjen, om at nogen skulle have fået et politisk ansvar. Så er der kommet en kommissionsrapport, som ikke lægger op til det, og så har de prøvet at massere det rimeligt vildt,” siger Simon Emil Ammitzbøll.

Adspurgt om Liberal Alliance mener, at Troels Lund Poulsen er ansvarsfri, siger han.

”Vi har det sådan, at der ikke er dokumentation for, at Troels Lund Poulsen har et ansvar. Og derfor kan vi jo ikke pålægge ham det.”

Er det det samme som, at I mener, at han ikke har et ansvar?

”Det må vi gå ud fra, når det er det, kommissionen er nået frem til,” svarer Simon Emil Ammitzbøll.

I sidste uge præsenterede et rødt flertal bestående af S, R, SF og EL den næse, som de mener Troels Lund Poulsen skal have for hans øverste ansvar som skatteminister under skattesagen. I en fælles udtalelse opsummerede de fire partier nogle af de forhold i Skatteministeriet, som de fandt kritisable, og som også er blevet behandlet af Skattesagskommissionen:

Det drejer sig om lækagen af Thorning-familiens fortrolige skattepapirer, brud på tavshedspligten da homorygtet om Stephen Kinnock blev viderefortalt, urigtige oplysninger til Folketingets Ombudsmand og unormal interesse for Thornings skattesag.

Samlet set finder de røde partier det "stærkt kritisabelt, at de nævnte ulovligheder fandt sted", og de bemærker, at ansvaret i sidste ende er Troels Lund Poulsens, som daværende skatteminister, skriver de i deres udtalelse.

Skattesagskommissionen, som præsenterede sin længe ventede rapport i november sidste år, mente ikke, at der var dokumentation for, at Troels Lund Poulsen havde blandet sig uretmæssigt i Skat Københavns behandling af skattesagen, eller at han i øvrigt havde forsøgt at få afgørelsen omgjort.

Kommissionen troede dog ikke på hans forklaring om, at han ikke interesserede sig særligt for Helle Thorning-Schmidts skattesag og dens udfald. Han udviste tværtimod "væsentlig interesse", konkluderede kommissionen.

Desuden kritiserede kommissionen Troels Lund Poulsen for at have videregivet rygter om Stephen Kinnocks seksuelle orientering til sin særlige rådgiver Peter Arnfeldt og senere til sine to ministersekretærer.

Fra borgerlig side er kritikken imidlertid væltet ned over næse-beslutningen.

Der er tale om en ren "politisk vendetta" og "et misbrug" fra venstrefløjen, har Brian Mikkelsen (K) sagt, mens Venstres Claus Hjort Frederiksen har beskrevet næsen til Troels Lund Poulsen som "forargelig" og grænsende til magtmisbrug fra rød blok.

Cordsen & Co: "Den her næse styrker Troels Lund Poulsen"

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.