Uenighed udskyder næse til Troels Lund Poulsen

Rød og blå blok har ikke kunnet blive enige om, hvor stor en næse Troels Lund Poulsen skal - eller ikke skal - have.

Artiklens øverste billede
Skattesagskommissionen kunne placere et juridisk ansvar, men sagen får alligevel en politisk konsekvens for tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen - i form af en næse.

En stor lilla tud? Eller en mindre rød snude?

I mindst en uge endnu må tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) leve med uvisheden om, hvor stor en næse han får sin rolle i Helle Thorning-Schmidts skattesag.

Selvom der er rødt flertal bestående af S, R, SF og EL for at udtale politisk kritik af Venstre-politikeren, har de borgerlige partier fået betænkningstid indtil på mandag, hvor de skal have indleveret en eventuel indsigelse eller mindretalsudtalelse.

Onsdag mødes parterne igen, oplyser Socialdemokraternes gruppeformand Leif Lahn Jensen efter dagens møde i Folketingets Udvalg for Forretningsorden, som formelt skal vedtage kritikken.

"Vi er selvfølgelig kritiske over for det, der er sket. Der er sket nogle meget alvorlige ulovligheder, og det er klart, at der skal være en kritik herfra af den minister, der havde ansvaret på daværende tidspunkt," siger Leif Lehn Jensen.

"Vi siger klokkeklart, at der er fundet ulovligheder sted, og vi mener, at det er forkert at lække oplysninger om en statsministerkandidat i en valgkamp, at Skatteministeriet har blandet sig i nogle sager, og at man har smidt rundt med personlige oplysninger. Uanset hvem i dette land, der gør det, så er det ikke godt. Og det går stik imod retssikkerheden. Derfor er det vores opgave at give det politiske ansvar til den, der nu skal have det," tilføjer han.

Skattesagen blev kaldt den største skandale siden Tamilsagen, men det lykkedes ikke den milliondyre undersøgelseskommission at finde beviserne for det påståede magtmisbrug. Men selvom der altså ikke blev placeret et  juridisk ansvar, bør sagen alligevel få en politisk konsekvens – altså en næse – mener det røde flertal.

"Hvis ikke man i Folketinget kan sige klart fra over for det, så står vi i en situation, hvor man sender et signal til kommende ministre og nuværende ministre, at man bare kan køre løs," siger Enhedslistens Stine Brix og tilføjer:

I en fælles udtalelse opsummerer de nogle af de forhold i Skatteministeriet, som fik kritik af skattekommissionen:

Lækage af Thorning-familiens fortrolige skattepapirer, brud på tavshedspligten, urigtige oplysninger til Folketingets Ombudsmand og unormal interesse for Thornings skattesag.

Samlet set finder de røde partier det "stærkt kritisabelt, at de nævnte ulovligheder fandt sted", og de bemærker, at ansvaret i sidste ende er Troels Lund Poulsens, som daværende skatteminister.

Fra borgerlig side er kritikken imidlertid væltet ned over næse-beslutningen.

Der er tale om en ren "politisk vendetta" og "et misbrug" fra venstrefløjen, mener Brian Mikkelsen (K), mens Venstres Claus Hjort Frederiksen kalder næsen "forargelig" og grænsende til magtmisbrug:

"Selvfølgelig er det ikke korrekt det hele, der er foregået i sagen. Men i lyset af at den røde blok selv har nedsat en kommission, som udtrykkeligt skulle undersøge, om Troels Lund Poulsen havde gjort noget lovstridigt i denne sag, som kommissionen har frifundet ham for, så giver man alligevel en næse med henvisning til, at en minister er ansvarlig for alt. Det er på grænsen til misbrug af magt," siger Claus Hjort Frederiksen ifølge Berlingske Nyhedsbureau.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, har allerede meddelt, at Troels Lund Poulsen godt kan blive minister igen i en eventuel borgerlig regering.

Skattesagskommissionen, som blev nedsat tilbage i december 2011 og som har kostet omkring 25 mio. kr., havde to opgaver;

Dels at undersøge, om der foregik ulovlig indblanding i Skats behandling af Helle Thorning-Schmidt og hendes mand, Stephen Kinnocks, skattesag i sommeren 2010. 

Dels at undersøge, "i hvilket omfang der er videregivet eller forsøgt videregivet fortrolige oplysninger fra skattesagen" herunder hvem der lækkede Thorning-familiens fortrolige skattepapirer til dagbladet BT.

Lækagedelen blev udløst af, at BT få uger før valget i 2011 kunne offentliggøre oplysninger fra den fortrolige personsag.

I november sidste år præsenterede Skattesagskommissionen så endelig dens længe ventede rapport. Kommissionen mente ikke, at der var dokumentation for, at Troels Lund Poulsen havde blandet sig uretmæssigt i Skat Københavns behandling af skattesagen eller at han i øvrigt havde forsøgt at få afgørelsen omgjort.

Kommissionen troede dog ikke på venstremandens forklaring om, at han ikke interesserede sig særligt for Helle Thorning-Schmidts skattesag og dens udfald. Han udviste "væsentlig interesse", konkluderede kommissionen.

I vidneskranken havde flere erfarne embedsmænd i Skatteministeriet da også forklaret, at de oplevede en usædvanlig interesse for sagen fra Troels Lund Poulsen.

Desuden kritiserede kommissionen Troels Lund Poulsen for at have videregivet rygter om Stephen Kinnocks seksuelle orientering til sin særlige rådgiver Peter Arnfeldt og senere til sine to ministersekretærer.

Det er relativt usædvanligt, at der er så stor uenighed om forlængelsen af en eks-ministers snudeskaft.

Dog undgik Helle Thorning-Schmidt sidste år en næse efter den såkaldte Christiania-sag, netop fordi partierne ikke kunne blive enige om, hvordan kritikken skulle formuleres.

Forinden havde Christiania-sagen som bekendt kostet daværende justitsminister Morten Bødskov (S) ministerposten, fordi han havde været med til at stikke Folketingets Retsudvalg en "nødløgn" om, hvorfor en tur til Christiania skulle aflyses – den rigtige forklaring var sikkerhedshensyn.

Efter onsdagens møde i Folketinget fastholder Venstres Hans Christian Schmidt, at næsen til Troels Lund Poulsen er ren og skær politisk smædekampagne op til et valg.

”Det er noget af det mest skammelige, jeg har oplevet herinde i Folketinget,” siger han.

Synes du, at det var i orden, at Troels Lund Poulsen brød tavshedspligten som minister?

”Jeg skal nok forholde mig til, hvad der passer mig, når jeg har haft tid til at gå alt det her igennem.”

Men er der ikke foregået noget som helst kritisabelt?

”Det kan man jo høre, at folk siger, at der er sket ting og sager. Men ingen har kunnet finde ud af at kunne gøre et ansvar gældende, og da det er et retssamfund, vi lever i, ville det klæde os at opføre os som borgere i et retssamfund,” siger Hans Christian Schmidt.

Hvis det ender med en næse til Troels Lund Poulsen – hvilket alt altså tyder på – vil det være hans anden af slagsen. I 2009 fik han som miljøminister en såkaldt "lille næse" for ikke at have besvaret et miljøspørgsmål fra Socialdemokraternes Benny Engelbrecht i tide og først efter, han på TV havde udtalt sig om samme emne.

Hele Skattesagskommissionens mere end 1.600 sider lange beretning kan læses her (PDF).

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.