V-politiker: Ramsdal er som en serieforbryder

Folketingsmedlem fra Venstre forklarer, hvorfor Per Ramsdal – ifølge ham - bør fyres.

Artiklens øverste billede
Per Ramsdal er præst i Sydhavns Sogn. Når han frasiger sig kirkens bekendelsesgrundlag, svarer det til en læge, der praktiserer aktiv dødshjælp i sin fritid, siger folketingsmedlem og ph.d. i teologi Esben Lunde Larsen (V),

Fyr ham.

Flere partier opfordrer i dagens udgave af Jyllands-Posten Københavns biskop til at fyre sognepræsten i Sydhavn Sogn Per Ramsdal.

Det sker, efter at Ramsdal i et interview i Jyllands-Posten 1. juledag forklarede, at han ikke tror på Jesu fysiske opstandelse.

Samtidig erkendte han, at synspunktet til tider er i konflikt med det, han prædiker til begravelser.

”Hvis jeg engang imellem siger, at vi skal se ham (den afdøde, red.) igen, så kommer jeg lidt med en nødløgn, for det tror jeg ikke selv på,” sagde Per Ramsdal.

Det må ikke sejle

Venstres kirkeordfører, Flemming Damgaard, vil ikke direkte blande sig i, om Ramsdal bør fyres, men siger:

”Præsterne skal selvfølgelig leve op til præsteløftet på samme måde, som en læge skal leve op til lægeløftet. Vi kan ikke have, at det sejler. Men det er meget vigtigt, at de skridt, der skal tages, bliver taget af de rette personer.”

Hans partifælle Esben Lunde Larsen (V) vil derimod gerne forklare, hvorfor der – ifølge ham - kun er én udvej i sagen med Per Ramsdal. Og at denne er en fyring.

”Det går bare ikke”

Ramsdal er nemlig at sammenligne med en serieforbryder, mener Esben Lunde Larsen.

"Jeg mener, at Per Ramsdal bryder det præsteløfte, som han har aflagt, når han frasiger sig kirkens bekendelsesgrundlag. Det svarer til, at en læge aflægger lægeløftet, men praktiserer aktiv dødshjælp i sin fritid. Eller at en jurist aflægger juristløftet, men er serieforbryder efter arbejdstid.  Det går bare ikke," siger Esben Lunde Larsen, der selv er ordineret præst og har en ph.d. i teologi.

Lunde Larsen understreger, at han ikke udtaler sig på sit partis vegne, men at han som medlem af Folkekirken er ”dybt bekymret” over udtalelserne fra Ramsdal, og at han derfor melder sig på banen.

Hører ingen steder hjemme

I interviewet i Jyllands-Posten 1. juledag forklarede Ramsdal, at en præst – som han ser det - ikke nødvendigvis skal tro på den trosbekendelse, som han søndag efter søndag læser op, og som han gang på gang døber børn i.

”Men han er nødt til at kunne sige den,” sagde Per Ramsdal.

Det er ”fuldstændig utroværdigt”, at en præst kan komme med sådanne udtalelser, mener Esben Lunde Larsen.

"Hvis man vil være præst i en kirke med et bekendelsesgrundlag, skal man ikke gå ud i offentligheden og tage afstand det. Hvis jeg som folketingsmedlem var imod demokrati, skulle jeg nok finde på noget andet at lave. Det samme mener jeg med Ramsdal," siger han, der mener, at folkekirken står som taber, hvis ikke Ramsdal bliver fyret.

"Det er svært at se, hvad der er tilbage af bekendelsesgrundlaget i den evangelisk lutherske kirke, hvis ikke det bliver udgangen," siger han.

Svigt fra biskopperne

Mens Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, har udtalt, at han vil indkalde Ramsdal til en tjenstlig samtale, efterlyser Esben Lunde Larsen, at flere biskopper gør det samme med nogle af deres præster.

Ramsdal var nemlig ikke den eneste, som 1. juledag tog afstand fra centrale beretninger i Bibelen.

Fire præster havde i en rundspørge svaret, at de ikke tror på en skabende Gud, et tilsvarende antal, at de ikke tror, at Jesus døde for os på korset, mens fem præster havde svaret, at de ikke tror, at Jesus genopstod på tredjedagen.

Hovedparten af præsterne uddybede i Jyllands-Posten deres svar, og på den baggrund bør også de indkaldes til en samtale med deres biskop, mener Lunde Larsen.

"Jeg vil se det som et svigt fra de øvrige biskoppers side, hvis ikke også de indkalder deres præster til en alvorlig tjenstlig samtale," siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.