Politikere: Præster, der ikke tror på opstandelsen, bør fyres
Man kan ikke være præst i folkekirken og samtidig afvise opstandelsen, mener flere politikere.
Flere politikere blander sig nu i sagen om præsten Per Ramsdal, som skal til en tjenstlig samtale hos Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen.
Ramsdal og andre præster udtalte sig i juledagene til Jyllands-Posten om deres tro, og Ramsdal sagde bl.a., at han ikke tror på, at Jesus fysisk stod op af graven.
Ifølge flere politikere bør det udløse en fyreseddel.
»Når han betvivler centrale elementer i kristendommen som kødets opstandelse, kan han ikke være præst. Ramsdal sætter med sine udtalelser sig selv uden for kirken. Hvis ikke dette får konsekvenser for ham, mener jeg, at biskoppen svigter,« siger Christian Langballe, der er Dansk Folkepartis kirkeordfører.
Esben Lunde Larsen, folketingsmedlem for Venstre og teolog, mener, at Per Ramsdal bryder med præsteløftet. Han ser ikke andre muligheder end en opsigelse.
»Det er svært at se, hvad der er tilbage af bekendelsesgrundlaget i den evangelisk- lutherske kirke, hvis ikke det bliver udgangen,« siger han, der taler på egne og ikke partiets vegne. Han sammenligner sagen med et folketingsmedlem, der ikke går ind for demokrati. Liberal Alliances kirkeordfører, Mette Bock, opfordrer biskoppen til at sige trosbekendelsen højt sammen med Per Ramsdal.
»Hvis han ikke svarer ja de rigtige steder, må vejene skilles. Så giver det ikke mening at være præst i folkekirken,« siger hun.
Andre kirkeordførere siger, at de som politikere ikke bør blande sig i, om biskoppen skal fyre en præst som Per Ramsdal.
Lektor i teologi på Aarhus Universitet Peter Lodberg er på samme linje.
»Der er et armslængdeprincip, når det handler om forkyndelse. Det skal politikerne ikke blande sig i, det er biskoppens opgave.«
Hverken Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, eller Per Ramsdal ønsker at udtale sig.