Enhedslisten forlader adoptionsforhandlinger

Enhedslisten har som det første parti sagt nej til at være med i aftalen om et nyt adoptionssystem.

Artiklens øverste billede
Adoptivbarnet Masho satte for to år siden gang i diskussionen om det danske adoptionssystem.

Langt de fleste husker historien om adoptivbarnet Masho og hendes tilværelse hos de danske adoptivforældre.

Den forfejlede adoption, der blev skildret i TV2-dokumentaren "Adoptionens pris" for to år siden, satte for alvor gang i debatten om det danske adoptionssystem, og oven på adskillige skandalesager om fejl i sagsbehandlingen, rod i økonomien og mistanke om såkaldte børnehøstere, forsøger Folketingets partier nu at forhandle sig frem til et nyt adoptionssystem for international adoption.

En aftale, der ventes at falde på plads i denne uge.

Men ifølge Enhedslistens socialordfører, Pernille Skipper, har de øvrige partier har ikke vist sig villige til at håndtere problemerne og tage ansvar i den alvorlig situation.

Derfor forlader Enhedslisten i dag forhandlingerne.

"De seneste års skandaler på adoptionsområdet har vist et ekstremt behov for en grundlæggende oprydning. Fejl i selve sagsbehandlingen, rod i økonomien og mistanker om såkaldte børnehøstere, hvor forældre er blevet snydt til at bortgive deres børn, kalder på ansvarlige politiske beslutninger," siger hun til Jyllands-Posten og tilføjer:

"Men de øvrige partier er ikke villige til at lave de nødvendige ændringer, der sikrer, at adoptivbørn kommer til Danmark på et etisk og juridisk korrekt grundlag."

Ifølge Pernille Skipper handler Enhedslistens farvel til adoptionsforhandlingerne først og fremmest om, at det statslige tilsyn med adoptionsfirmaerne, som den politiske aftale indeholder, ikke er god nok.

Med aftalen vil tilsynet med adoptioner til Danmark dog blive skærpet markant - både i forhold til det etiske og i forhold til adoptionsorganisationernes økonomi - og socialminister Manu Sareen (R) vil sammenlægge de to store adoptionsbureauer, DanAdopt og AC Børnehjælp, så der fremover kun er én adoptionsformidler.

"Det er de samme skandaleramte organisationer, som efter vores mening har vist sig ude af stand til at håndtere et så følsomt system som adoptionssystemet, der får lov til at fortsætte," siger Pernille Skipper og understreger, at der stadig vil være store usikkerheder forbundet med adoption, da man ikke ikke laver grundlæggende ændringer i systemet.

"Der er stadig en stor usikkerhed i systemet, som gør, at vi hverken kan se de adopterede børn eller adoptivforældrene og de rigtige forældre i øjnene. Derfor bliver vi nødt til at forlade forhandlingerne," siger socialordføreren

Enhedslisten har i stedet ønsket at gå endnu længere i spørgsmålet om tilsyn og lade en statslig organisation stå for al adoption til danske familier, ligesom partiet også vil gå længere end de øvrige partier i forhold til at stille krav til de lande, adoptivbørnene kommer fra, og i forhold til børnenes muligheder for at få oplysninger om deres biologiske forældre.

Efter Enhedslisten har forladt forhandlingerne, vil det ikke lykkes Manu Sareen at opnå en aftale, som alle partier i Folketinget kan stå bag.

En aftale, som endnu ikke er fuldt finansieret. Men ifølge Pernille Skipper har det intet med Enhedslistens nej-tak at gøre.

"Vi havde selvfølgelig gerne brugt penge på at sikre et solidt og ordentligt adoptionssystem. Men det er indholdet i den aftalen – eller manglen på samme – der gør, at vi bliver nødt til at trække os," siger Pernille Skipper.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.