Pape blæser til opgør om folkeskolen

Konservative stiller hårdt mod hårdt i deres kamp for at få aflivet regeringen, Venstre og Dansk Folkepartis »tvangs-lektiecaféer«

Artiklens øverste billede
I grønne omgivelser takkede Konservatives nye politiske leder for den store tiltro, hans partifæller har vist ham. Torsdag valgte folketingsgruppen ham enstemmigt som Lars Barfoeds efterfølger.

Folkeskole, topskattelettelser og hård kurs over for kriminalitet.

Den nyvalgte politiske leder af Det Konservative Folkeparti er en klassisk konservativ politiker med fødderne solidt plantet i den jyske muld og med en opvækst i en landbrugsfamilie på en lille gård ved Bjerringbro.

Sådan beskrev 42-årige Søren Pape Poulsen i hvert fald sig selv på et pressemøde, der blev afholdt uden for Christiansborg torsdag formiddag.

Først og fremmest nævnte han sin dybe utilfredshed med dele af den folkeskolereform, som regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti og delvist De Konservative blev enige om sidste sommer. Konservative er dog lodret uenig i den del af aftalen, som siger at eleverne skal gå længere tid i skole. For de yngste elever skal skoleugen vare 30 timer, mens de mellemste og ældste elever kan se frem til henholdsvis 33 og 35 timer om ugen.

»Tvangs-lektiecaféer«

De Konservative forlod egentlig forhandlingerne i protest mod den længere skoledag og blokerede efterfølgende for, at dén del af reformen, kunne træde i kraft på denne side af et valg. Partiet vil ikke acceptere en længere skoledag med obligatorisk lektiecafé på alle klassetrin – en "tvangslektiecafé", som det hedder i den konservative jargon.

”Det er en meget, meget kedelig folkeskolereform version 2.0, der venter efter næste folketingsvalg. Ikke den vi allesammen er enige om, men den som et stort flertal har vedtaget,” sagde Søren Pape Poulsen, som selv har erfaring som lærer og skoleleder i Bjerringbro.

"Tænk sig at vi i dette land har politikere på Christiansborg, som mener, at de skal bestemme, om familier må være sammen med deres børn. Når tvangs-lektiecaféerne kommer efter næste folketingsvalg, betyder det, at børnene skal være for lang tid i skole," tordnede den nye K-leder.

Hvis den borgerlige fløj – på trods af den indædte konservative modstand – alligevel vil gennemføre reformen efter en eventuel valgsejr, er der formentlig ikke så meget, De Konservative kan gøre ved det. Men partiet vil ”tage drøftelsen,” når regeringsgrundlaget skal forhandles på plads, lød det.

Om De Konservative overhovedet kan gå med i en fremtidig regering, som står fast på at gennemføre reformen, ville Søren Pape Poulsen ikke udtale sig om på dagens pressemøde.

Peger på Løkke som statsminister

Ud over at nævne nogle få klassiske, konservative kerneværdier gled Søren Pape Poulsen af på de fleste spørgsmål om konkret politik.

”Jeg skal lige have lov til at sætte mig i stolen. Vi holder sommergruppemøde i næste uge," undskyldte han sig.

Han fastslog dog, at Konservative peger på Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister, men lod det være et åbent spørgsmål, om Konservative skal i regering. Svaret afhænger af, hvilken politik et eventuelt blåt flertal vil føre, forklarede Pape.

»Tough on crime«

Som ny mand ved roret i Folketingets mindste parti vil Søren Pape Poulsen fortsætte den konservative strammerkurs over for kriminelle. Han erklærer sig selv som klassisk »tough on crime«-konservativ og særligt indbrudstyve – eksempelvis østeuropæiske tyvebander – vækker hans vrede.

Derudover skal topskatten selvfølgelig ned:

”Alt for mange betaler topskat. Jeg er ligeglad med, hvor rige folk bliver, så længe vi som samfund tager ordentligt hånd om de udsatte grupper,” sagde Søren Pape Poulsen på pressemødet.

Kan ikke gå i folketingssalen

Helt usædvanligt sidder den nye K-leder ikke selv i Folketinget. Dermed har han ikke adgang til Folketingssalen, og vil derfor hverken kunne deltage i debatter, afstemninger eller spørgetimen med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

Konstruktionen er ny, anerkendte Søren Pape Poulsen på pressemødet, men han forventer ikke, at den vil give alvorlige problemer:

”Jeg kan jo deltage i alt; forhandlinger, møder, samtaler. Jeg kan agere på alle niveauer. Jeg kan bare ikke gå ned i folketingssalen. Men så vidt jeg ved – og I må gerne korrekse mig, hvis jeg tager fejl – er der endnu ikke til dato lavet et politisk forlig nede i Folketingssalen,” sagde han.

Han håber alligevel på at blive valgt til Folketinget ved næste valg, hvor han vil stille op i en endnu ukendt kreds.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.