Annonce
Politik

Folketingsmedlem vil sige ’neger’ i protest

I en »selvbestaltet protest« vil folketingsmedlem fra Venstre nu ikke længere tale om 'sorte'. Men han vil ikke give eksempler.

Folketingsmedlem Esben Lunde Larsen vil bruge ordet 'neger' i protest. Foto: Steen Brogaard

Det skal være slut med at sige ’sort’.

Venstres medlem af folketinget fra Ringkøbing-Skjern-kredsen Esben Lunde Larsen vil fremover kalde alle sorte for 'negre'.

»Hvis jeg i fremtiden skal omtale en person, der er sort, så vil jeg omtale ham som neger, fordi det er, hvad ordet retteligt dækker over,« skriver Esben Lunde Larsen til Jyllands-Posten.

Folketingsmedlemmet kalder sit nye ordvalg for en del af en »selvbestaltet protest mod politisk korrekthed«.

»Jeg er imod, at vi som danskere skal påduttes politisk korrekt tale af smagsdommere. Sagen med Haribo i Sverige illustrerer noget af det overdrevne i den politiske korrekthed - det tager helt overhånd. Det vil jeg gerne advare imod herhjemme,« udtaler Esben Lunde Larsen.

I Sverige har Haribo fjernet lakridsmotiver fra posen »Skipper Mix,« da kunder har klaget over, at motiverne på lakridsstykkerne »karikerede racistiske stereotyper«.

Vil ikke give eksempler

Venstres folketingsmedlem ønsker dog ikke umiddelbart at komme med konkrete eksempler på brugen af ordet.

I øjeblikket opholder Esben Lunde Larsen sig i Singapore, og Jyllands-Posten har derfor interviewet ham over sms.

Vil du omtale for eksempel Obama som neger?

»Nej, jeg ville omtale ham som præsident Obama,« skriver Esben Lunde Larsen og afviser at svare på, om han så stadig vil kalde Obama for USA’s første sorte præsident.

»Min pointe er netop, at sort og neger dækker over det samme, og at vi skal lade være med at gøre det odiøst at omtale en person fra Afrika som enten sort eller neger, fordi ordet betyder det samme«.

Men så vil du vel også sige, at Barack Obama er USA's første neger-præsident? Er det korrekt forstået?

»Nej, det er ikke korrekt forstået. Og jeg har ikke tid til mere nu. Jeg har gjort min overordnede pointe klar, at jeg er imod smagsdommeriet, og jeg har ikke yderligere kommentarer,« skriver Esben Lunde Larsen.

En person i avisen fra Afrika

Få minutter senere accepterer Esben Lunde Larsen dog at svare på yderligere spørgsmål, da han har »få minutter endnu«. Han nægter fortsat at komme med konkrete eksempler på brugen af ordet neger i stedet for sort.

Præsident Obama er den første amerikanske præsident, der ikke er hvid. Og det har fået stor opmærksomhed over hele verden. Hvad ville du kalde hans etnicitet?

»Obamas etnicitet er blandet med en kenyansk far og en amerikansk mor«.

Så lad mig spørge således: Jeg er en hvid mand. Det er min etnicitet. Hvilken etnicitet har Martin Luther King og Muhammad Ali?

»Jeg ved ikke af hvilke forældre, de er født, så det kan jeg ikke svare på«.

De fleste ville kalde Tiger Woods for sort. Hvad ville du kalde ham?

»Jeg ville kalde ham amerikaner«.

Ok. Det kommer vi altså ikke videre med. Så lad mig spørge: Hvem eller i hvilken forbindelse vil du bruge ordet 'neger'?

»Hvis jeg skulle referere til et billede af en person i avisen, som var fra Afrika og som var sort i huden, så ville jeg omtale ham som neger,« skriver Esben Lunde Larsen.

Helt unødvendigt

Hos Dokumentations- og rådgivningscentret om racediskrimination finder leder Niels-Erik Hansen ordet ’neger’ for »stærkt nedsættende« og »ydmygende«.

Og det uanset om man bruger ordet om alle sorte - eller kun sorte i Afrika.

»Det er et ord, der kun er forbundet med slaveriet. Det er et ord, som den hvide overmagt kaldte de mennesker, man tog fra Afrika og førte til USA. Så hvorfor bruge det om alle sorte i Afrika i dag? Jeg kan kun finde den kontekst, at man træffer et bevidst valg om at krænke nogle mennesker. Det er helt unødvendigt,« siger Niels-Erik Hansen, der undrer sig over behovet for at bruge ordet.

Ny minister vil ikke længere kalde sorte for negre

»Hvad er det for en situation, hvor man ikke kan sige sort eller afrikaner? Det er jo kun i forbindelse med slaveri, at det ord har en særlig betydning,« siger han.

Esben Lunde Larsen afviser dog fuldstændig, at hans brug af ordet 'neger' skulle være nedsættende.

»Nej, det er jeg ikke enig i, fordi negre betyder sort. Hvis nogle skulle mene det, så må det jo stå for deres egen regning, men jeg er ikke enig,« skriver han i en sms til Jyllands-Posten.

  • Hvad synes du om Esben Lunde Larsens selvbestaltede protest?
  • Deltag i debatten herunder:
Følg
Jyllands-Posten
Debat: Målrettet straf til de forkerte
Den 30. april forsøgte miljøminister Esben Lunde Larsen i JP at binde os en historie på ærmet, som ikke flugter med hans tidligere udmeldinger om, at Landbrugspakkens overgangsordning omfatter 2017 og 2018.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Debat: Der var engang et yndigt land … hvor blev det af?

Tina Di Caterino
Jeg græmmes over mange danskeres åbenlyse intolerance over borgere med anden etnisk baggrund.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Erdogan kan få en overraskelse fra kurderne i morgen

Harun Demirtas
Erdogan har god grund til at frygte kurdernes stemmer. De risikerer at gøre hans politiske liv meget, meget besværligt.

Blog: Vil Jarlov omfavne cannabisproducenterne?

Majbritt Maria Nielsen
Den nye erhvervsminister har kaldt godkendelse af medicinsk cannabis for populisme, men nu er produktionen i gang, så man kan passende spørge ministeren, om han glæder sig til samarbejdet.

Blog: Drømmemåling til Sverigedemokraterne på 28,5 pct.

Morten Uhrskov Jensen
Det svenske rigsdagsvalg den 9. september kan vende svensk politik op og ned for altid.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her