Ny minister vil ikke længere kalde sorte for negre

Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen har afblæst sin selvbestaltede protest mod politisk korrekthed.

Artiklens øverste billede
Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V)

En person, der er sort, skal omtales som neger.

Sådan lød det fra landets Esben Lunde Larsen (V) i 2014.

Men efter at være blevet sat i spidsen for landets uddannelsesinstitutioner som minister, vil han ikke længere tage ordet »neger« i sin mund.

Det var ellers en »selvbestaltet protest mod politisk korrekthed«, som Esben Lunde Larsen satte i gang tilbage i januar 2014.

Optakten var, at Haribo i Sverige havde fjernet lakridsmotiver fra posen ”Skipper Mix”, efter at kunder havde klaget over, at motiverne på lakridsstykkerne »karikerede racistiske stereotyper«.

”Skipper Mix” var Lundes yndlingsslik, gjorde han klart på Facebook, og at der skulle laves om på det på grund af politisk korrekthed, afskyede han.

Til Jyllands-Posten uddybede han:

»Hvis jeg i fremtiden skal omtale en person, der er sort, så vil jeg omtale ham som neger, fordi det er, hvad ordet retteligt dækker over,« skrev han til avisen.

»Jeg er imod, at vi som danskere skal påduttes politisk korrekt tale af smagsdommere. Sagen med Haribo i Sverige illustrerer noget af det overdrevne i den politiske korrekthed – det tager helt overhånd. Det vil jeg gerne advare imod herhjemme,« fortsatte Esben Lunde Larsen.

Respekt for hudfarve

Men i dag vil han ikke kalde en sort for »neger«.

»Nej, det vil jeg ikke. Og det vil jeg ikke af den enkelte grund, at det indlæg i debatten var et indlæg om politisk korrekthed. Og det evnede Jyllands-Posten at få til at køre helt af sporet, så det har jeg ikke tænkt mig at gøre. Jeg har meget stor respekt for mennesker – både med hensyn til hudfarve og tro,« siger uddannelsesministeren.

Betyder det, at du nu vil til at være politisk korrekt, fordi du er blevet minister?

»Nej, det skal man ikke forstå. Man skal forstå det som et partsindlæg i en debat, som var nødvendigt at rejse, og som kørte af sporet bl.a. på grund af Jyllands-Postens dækning af det og Twitter.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen