Valgforsker: Lars Løkke Rasmussen får svært ved at blive tungen på vægtskålen

Den tidligere statsministers nye parti har gode muligheder for valg, men derfra er der langt til den indflydelse, som Lars Løkke Rasmussen higer efter, siger valgforsker.

Artiklens øverste billede
Lars Løkke Rasmussen meddelte sent lørdag aften i sin klumme i B.T., at han vil starte et nyt parti med ambition om at blive en »fornuftig, pragmatisk og udogmatisk« stemme i debatten. Foto: Gregers Tycho

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen har efter måneders overvejelser taget beslutningen og meddelt, at han vil grundlægge et nyt parti. Det skrev han lørdag i en klumme, »Nu er det ikke sjov længere – der kommer et nyt parti«, i B.T.

Partiet lægger sig i midten af det politiske spektrum og håber at kunne »skabe fremdrift og forandringer« i krydsfeltet mellem rød og blå blok, skriver Lars Løkke Rasmussen.

Han kommer til at stå over for spørgsmål om, hvorfor det først er nu, han er kommet på det her, når han selv har været en central del af dansk politik de seneste 20-25 år.

Rune Stubager, valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet

Det kan være en gyldig strategi, men der skal mere til, hvis det nye parti for alvor vil skubbe til dynamikken i dansk politik. Det mener Rune Stubager, som er valgforsker og professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

»Der er jo vældig mange vælgere, som er sympatisk indstillede over for idéen om et bredt samarbejde over midten,« siger han og tilføjer:

»Men en ting er at stå på midten og formidle det brede samarbejde, som der i forvejen er en del af. En anden er, hvilken konkret politik der kommer ud af det.«

Erfaringen fra tidligere midterpartier som Ny Alliance og Borgerligt Centrum viser ifølge Rune Stubager, at den slags partier får det svært, når de begynder at mene noget.

»Så længe partiet ikke er konkret med hensyn til politikken, kan der være mange, der tænker, at det lige er noget for dem. Men når partiet så begynder at mene noget, er læren fra Ny Alliance, at folk falder fra, efterhånden som de finder ud af, at det alligevel ikke lige var det, de havde troet,« siger han.

Valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet er enig i, at det er et svært projekt, som Lars Løkke Rasmussen nu er ved at kaste sig ud i.

»Det er der rigtig mange partier, der har forsøgt før. Og som valgforskere omtaler vi det lidt som det sorte hul i dansk politik. For det er svært at lægge sig dér på midten af dansk politik og samtidig have en sag, som man virkelig kan profilere sig stærkt på,« siger han til Danmarks Radio.

Og for Lars Løkke Rasmussen er det ikke tilstrækkeligt, at hans parti bliver valgt ind ved næste folketingsvalg, vurderer Rune Stubager. Han tror, at partiet skal være tungen på vægtskålen og have de afgørende stemmer, hvis det for alvor skal gøre sig gældende.

For hvis rød blok genvinder regeringsmagten, som målingerne for øjeblikket tyder kraftigt på, vil Lars Løkke Rasmussens parti ikke stå øverst på statsminister Mette Frederiksens liste over oplagte samarbejdspartnere, mener Rune Stubager.

»Hans stemmer vil ikke være særlig meget værd, hvis der er rødt flertal, for man kan ikke være sikker på, at hans parti eksisterer om to eller tre valg. Så ud fra tanken om at ville lave brede forlig og fremtidssikre politikken, ville der være mere fidus i at få V, K eller DF med om bord,« siger han.

På trods af sit netværk og mange erfaringer bliver det ifølge Rune Stubager svært for Lars Løkke Rasmussen at hente så mange stemmer i rød blok, at han kan gøre sig selv til kongemager, for han appellerer i højere grad til folk, der kommer fra den blå side. Men også herfra kan han blive mødt af kritiske røster.

»Han kommer til at stå over for spørgsmål om, hvorfor det først er nu, han er kommet på det her, når han selv har været en central del af dansk politik de seneste 20-25 år,« siger Rune Stubager og tilføjer:

»Man kan sige, at der er nogle kommunikationsmæssige udfordringer. Derfor tvivler jeg på, at han kan få den rolle, som han og partiet nærmest er nødt til at få for at løfte sig, nemlig som tungen på vægtskålen,« siger han.

Erklæringen om at ville stifte sit eget parti kan også få afgørende betydning for Lars Løkke Rasmussens forhold til sine gamle Venstre-kolleger. Nu er han ikke længere bare tidligere formand, men direkte konkurrent til et Venstre, som står stærkt svækket i meningsmålingerne.

»Det er ikke rart for Venstre at skulle forholde sig til en eksformand, der er på fri fod og kan sige, hvad han vil, om partiet – og gør det. Det er ikke noget ønskescenarie. På den anden side bliver det også legitimt at gå efter ham, kritisere og angribe ham,« siger Rune Stubager.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.