Gymnasieelever roser aftale om eksamener - men de savner særligt én ting

Det er godt, at mange eksamener bliver aflyst, lyder det fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

Artiklens øverste billede
Ingrid Kjærgaard er forkvinde i Danske Gymnasiers Sammenslutning og glæder sig over aflyste eksamener. Arkivfoto: Jens Dresling.

Den netop indgåede aftale om afvikling af sommerens eksamener i grundskolen og på ungdomsuddannelserne vækker glæde hos Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS).

»Først og fremmest er vi tilfredse med, at der er kommet en aftale, så vi allerede nu har afklaring om sommerens eksamener. Det har været vildt vigtigt at kunne vide, hvad der kommer til at ske,« siger Ingrid Kjærgaard, forkvinde i DGS.

Aftalen betyder, at en del af de eksamener, eleverne i grundskolen og på ungdomsuddannelserne skulle have været til, ikke skal afvikles. DGS og andre organisationer på skoleområdet har på det seneste advaret om, at den lange periode med onlineundervisning uden fysisk fremmøde kan svække elevernes faglighed, så de ville få dårligere eksamensresultater.

På de gymnasiale uddannelser skal elever i 1.g og 2.g ifølge aftalen til én prøve, mens elever på første skoleår på hf skal til to prøver. Elever i 3.g og på 2.hf skal til fire prøver mod omkring henholdsvis syv og otte-ni prøver i et normalt skoleår.

I aftalen er partierne, der tæller alle undtagen Alternativet og Frie Grønne, blevet enige om, at standpunktskarakterne bliver ophøjet til eksamenskarakterer i de fag, hvor eleverne slipper for at skulle til eksamen. På uddannelser, der ikke benytter standpunktskarakterer, f.eks. på hf, skal der indføres standpunktskarakterer som erstatning for de aflyste eksamener.

»Det er langt hen ad vejen en god aftale, og vi er glade for, at man har aflyst så meget. Og så er vi glade for, at man er blevet enige om, at der skal være et ret stort råderum lokalt (til at tilrettelægge undervisningen efter aftalens muligheder, red.), fordi det er forskelligt, hvor meget man har været ramt af konsekvenserne af virtuel undervisning i forskellige dele af landet,« siger Ingrid Kjærgaard fra DGS.

DGS har tidligere sagt, at de ønskede en forlængelse af skoleåret, så den tid, der ville blive i overskud som følge af aflyste prøver, kunne bruges til ekstra undervisning. Den del er også blevet sikret af aftalepartierne.

»De færre prøver vil frigive tid, som i stedet skal bruges på længere undervisning til at indhente det faglige og sociale efterslæb, der måtte være,« lyder det i en pressemeddelelse fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Det glæder Ingrid Kjærgaard.

»Der åbnes op for, at man kan omlægge læseferien til undervisning, og det er rigtig godt,« siger hun.

Aftalen lader ikke meget tilbage at ønske for DGS, men der er en enkelt ting, som er særligt vigtigt for Ingrid Kjærgaard at få afklaring omkring, siger hun.

»Jeg synes, det er ærgerligt, hvis eleverne bliver ved med at være lukket ned længe endnu, fordi det kan forværre elevernes situation og de trivselsmæssige konsekvenser. Der sidder mange unge lige nu og har det rigtig dårligt, og der er faktisk mange, der lige nu sidder og overvejer, om de skal droppe ud,« siger Ingrid Kjærgaard og understreger, at det ifølge DGS bør være det næste skridt på ungdomsuddannelsesområdet.

Aftalen omfatter også aflysninger af eksamener i grundskolen.

I 9. klasse skal eleverne til fire prøver mod de vanlige syv, mens 10. klasserne skal til fire prøver i stedet for 11.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.