Dansk Kvindesamfund: Kofods fortid kan spænde ben

Udlandet vil se skævt til en 11 år gammel sexsag. Den kræver særlig opmærksomhed, lyder det.

Artiklens øverste billede
Statsminister Mette Frederiksen præsenterede torsdag sin nye S-regering. Udenrigsminister Jeppe Kofod er her på vej til sin første tur i ministerbilen. Foto: Gregers Tycho

Det kræver kun en enkelt internetsøgning at finde frem til den sag, der i 2008 fik Jeppe Kofod til at trække sig fra alle politiske poster, og som stadig spøger hos landets nye udenrigsminister.

Han havde dengang sex med en 15-årig pige til et påskeseminar i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom. Hans egen alder var 34 år.

Men selv om sagen efterhånden ligger mere end et årti tilbage, giver den ifølge Ulla Müller, forkvinde i Dansk Kvindesamfund, stadig grund til bekymring på grund af »den potentielle signalværdi, der bliver modtaget ude i verden«.

»I Danmarks udviklingssamarbejde og humanitære indsats står kvinders rettigheder meget højt på dagsordenen. Når vi er i svære forhandlinger med andre lande, risikerer vi at sidde over for en politisk leder, der har googlet ham og spørger: Hvorfor skal vi være ansvarlige, når I ikke selv er det?« siger Ulla Müller og understreger, at kritikken ikke er rettet mod Jeppe Kofod som person.

Gennem 20 år har hun kæmpet for kvinders rettigheder ude i verden. Erfaringerne herfra viser, at prekære sager lignende den, som Jeppe Kofods fortid gemmer på, kan få vidtrækkende konsekvenser, hvis ikke der tages hånd om den.

»I forvejen er det en vanskelig samtale at have i nogle af de kulturer, hvor Danmark arbejder, og potentielt kan den blive udfordret yderligere, når den her slags sager dukker op. Det bliver en måde at affeje det politiske arbejde, som vi allerede har gjort for at beskytte især unge piger mod seksuelle overgreb,« siger Ulla Müller.

Det gode eksempel

Nok kan man diskutere, hvorvidt det var rigtigt eller forkert at have sex med en pige, der kun lige var kravlet over den seksuelle lavalder i Danmark. Ifølge Ulla Müller er det afgørende, at Jeppe Kofod nu har fået en fremtrædende post som udenrigsminister, og her gælder andre spilleregler.

»Under de internationale konventioner er et barn defineret under 18 år, og hvis du sidder i en seniorposition, har du simpelthen ikke sex med en person under dig i samme organisation – det er et ulige magtforhold.«

Men er det ikke lidt bagstræberisk at blive ved med at hive den her sag frem, som du gør?

»Jo, det kan man godt sige. Og det er smadder ærgerligt, fordi den jo ikke nødvendigvis reflekterer Jeppe Kofods politiske karriere. Men virkeligheden er, at det hele ligger derude på internettet. Derfor skal man hellere være åben og konstruktiv omkring det,« siger Ulla Müller.

Hun efterlyser, at man fra Udenrigsministeriets side har tænkt de forskellige scenarier igennem, når Jeppe Kofod som udenrigsminister og andre danske organisationer rejser ud i verden med deres politiske budskaber.

»Hvis man bliver trykket på maven, skal man bare holde fast i, at han allerede har undskyldt. Ja, det var eddermame dumt. Omvendt kan man også sige, at hans historie netop er det gode eksempel på, hvorfor det er så vigtigt et område at arbejde videre med.«

Hos Udenrigsministeriet oplyser man, at Jeppe Kofod umiddelbart ikke har nogen kommentarer til sagen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.