Annonce
Politik

Pape lukker bagdør hos PET: Arkivmateriale overføres hurtigst

Justitsministeren vil lukke PET-arkiv med "logisk slettede" data og overlevere dem til Rigsarkivet hurtigst.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) giver Politiets Efterretningstjeneste, PET, denne sommer besked på at overføre historisk materiale til Rigsarkivet efter kritik i medierne.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

Onsdag er der oversendt en orientering fra PET til Folketingets Retsudvalg om regler og praksis for håndtering af det materiale, som skal bevares for eftertiden.

- PET's orientering giver et godt overblik over reglerne og PET's håndtering af de dokumenter, som skal bevares af historiske årsager.

- Den viser blandt andet, at der ikke, som man ellers kunne få indtryk af fra pressedækningen, er tale om, at PET fører et "hemmeligt arkiv", siger Søren Pape Poulsen.

Tidligere i april skrev Politiken ellers, at PET i årevis har ført et backup-arkiv med følsomme personoplysninger om uskyldige danskere, der ifølge PET-loven skulle være blevet slettet.

Justitsministeren vil nu bede PET sikre, at efterretningstjenestens resterende fysiske arkivmateriale overføres til Rigsarkivet hurtigst muligt og senest 1. september i år.

Fra samme dato skal Rigsarkivet også være klar til at modtage det elektroniske arkivmateriale.

Samtidig ophæves makuleringsforbuddet for PET, der har været gældende siden nedsættelsen af PET-kommissionen i 1998.

- Tiden er løbet fra det makuleringsforbud, der har været gældende siden 1998, og som særligt har haft til formål at sikre grundlaget for to undersøgelseskommissioners arbejde.

- Det betyder, at PET nu kan begynde at makulere det materiale, der hidtil har været omfattet af forbuddet, og som Rigsarkivet ikke mener skal bevares for eftertiden, siger justitsministeren.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
PET
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Det kontantløse samfund vil være en ren pengemaskine for bankerne

Gitte Seeberg
Kommer bankdirektør Anders Dam igennem med sit forehavende og får afskaffet kontanterne, har virksomhederne og private ikke længere noget modsvar til de negative renter.

Blog: Er der andre end Bertel Haarder og Karsten Hønge, som har en vision?

Nauja Lynge
Det er trættende at høre om burkaer og frikadeller på plejehjemmet. Staten Danmark bløder, og der er brug for klare budskaber om vigtige emner som rigsfællesskabets fremtid.
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere
Viden
Romernes 2.000 år gamle veje præger stadig Europas økonomi
Romerrigets oldgamle vejnet har indflydelse på, at nogle områder i enkelte lande stadig er økonomisk velstillede, mens andre ikke er, konkluderer nyt dansk studie. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her