Det spørgsmål er helt centralt, når forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i dag skal i samråd i sagen om indkøbet af Danmarks 27 F35 kampfly fra våbengiganten Lockheed Martin.
Sagen skabte søndag stor debat, efter Jyllands-Posten afslørede, hvordan helt centrale oplysninger om F35 kampflyets støj var blevet tilbageholdt både for offentligheden og Folketinget.
Siden åbnede forsvarsministeren op for en alternativ placering i Skrydstrup af de nye kamfly. Men spørgsmålet er ifølge flere iagttagere, om det vil løse støjproblemet i Skrydstrup, hvor flere huse lige nu står til at blive eksproprieret af staten.
Derudover er der blevet stillet spørgsmålstegn ved flere aspekter af økonomien bag de nye kampfly.
Bl.a. i en beretning fra Rigsrevisionen.
Herunder at priserne til bl.a. vedligeholdelsen af flyet vurderes til at kunne blive langt højere end den, regeringen hidtil har præsenteret.
I alt vil regeringen over de næste år bede om 57 mia. til de nye kampfly. Jyllands-Posten har tidligere afsløret, at Forsvarsministeriets egne beregninger viser, at prisen i realiteten kan blive langt højere.
JP mener: Fortielse om støjgener svækker tilliden til ministre
Men støjgrænserne vil formentlig fylde mest på samrådet.
Statens tilladte grænse for støj er 60 decibel. Støj herudover vurderes til at være sundhedsskadeligt.
Fakta om de nye kampfly
Usikre punkter
Jyllands-Posten har de seneste uger afdækket en række usikkerheder og risici i Danmarks køb af 27 nye F35-kampfly:
- Der er en risiko for, at 27 fly ikke er nok til at løse opgaverne.
- Det er usikkert, om kampflyene årligt kan flyve 250 timer, som regeringen har meldt ud.
- Regeringen undlod over for befolkningen at nævne, hvordan prisen for kampflyene ifølge deres egne beregninger kunne blive langt højere end det, de havde meldt ud.
- F35-flyene står ifølge en amerikansk rapport på jorden halvdelen af tiden, hvilket betyder, at de er dyrere i drift end hidtil antaget.
- Forsvarsministeriet har i over to år har tilbageholdt en støjrapport for Folketinget. Den viser, at F35 kommer til at bryde de tilladte støjgrænser ved Skrydstrup Flyvestation. Forsvarsminister åbner herefter for en alternativ placering i Skrydstrup.
- Forsvarsministeriet mørkelægger tal fra Norge og Holland om, hvor meget F35-flyene egentlig kan præstere.
- Flere af F35-kampflyene kommer aldrig til Danmark, men skal stå i USA.